Bezár

SZTEhírek

Dante

„Hallanod kell, mit láttam az uton…” – Az SZTE a hazai dantisztika központja

„Hallanod kell, mit láttam az uton…” – Az SZTE a hazai dantisztika központja

2021. november 16.

Dante-relikviák tárlata. Konferencia „Tudomány és költészet Dante műveiben”, virtuális kiállítás „Dante mindenekelőtt” címmel. Monodráma – „Dante: Pokol” fókusszal. Az idei 46. hét gazdag programkínálata – mint cseppben a tenger – mutatja, hogy az SZTE 2021/2022. centenáriumi tanévében méltán emlékezhet arra is, hogy a hazai dantisztika központja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Hallanod kell, mit láttam az uton…” Ez a mottója a Dante Alighieri halálának 700. évfordulójára rendezett nemzetközi program-sorozatnak. A 700 éve elhunyt költőóriás folyamatosan velünk él – állítják a Magyar Dante Bizottság, a Szegedi Tudományegyetem és a Tiszatáj szerkesztősége közreműködésével szerveződő grandiózus program-sorozat életre hívói.

Dante_700_PJ_PA_NR_2j

A két hónappal ezelőtt elkezdődött „Dante 700” rendezvény-folyamból kiemelkedik gazdag kínálatával az idei 46. hét. A szegedi egyetemet is érintő programok keresztmetszetét sajtótájékoztatón mutatták be a szervezők: Prof. Dr. Pál József irodalomtörténész, az az SZTE BTK Romanisztika Intézet egyetemi tanára; Pálfy Anna, az SZTE Klebelsberg Könyvtár könyvtárosa; Dr. Nátyi Róbert, az SZTE BBMK dékánja, az SZTE centenáriumi rektori megbízottja.

 

RELIKVIÁK A KÖLTŐÓRIÁSRÓL

A Szegedi Tudományegyetem olasz tanszéke az 1940-es évek óta a magyarországi Dante-kutatás legnagyobb műhelye.

A „leg”-ek sora folytatható: Prof. Dr. Szabó Tibor írta a legtöbb tanulmánykötetet és ismeretterjesztő cikket a költőóriásról. Ráadásul az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar professor emeritusa gyűjti is a Dantéval kapcsolatos relikviákat. Ezekből a tárgyakból tárlatot rendezett a „Dante 700” program-sorozat koordinátori feladatait magára vállaló Tiszatáj folyóirat szerkesztősége.

A Szabó Tibor professzor Dante-relikviáit bemutató kiállítás a Tiszatáj Szalonban 2021. november 15-én nyílt meg, november 26-ig várja az érdeklődőket.

 

„TUDOMÁNY ÉS KÖLTÉSZET DANTE MŰVEIBEN”

A „Tudomány és költészet Dante műveiben” című tudományos ülésszak 2021 novemberében három városban is megtalálja közönségét. A november 3-4. közötti római rendezvények után, 2021. november 16-17. között Magyarországon kerül a kutatók fókuszába Dante.

A magyar tudomány hónapjában, Szegeden „Dante és a kereszténység”, illetve „Dante Magyarországon” címmel szerveztek konferenciát. A november 16-17. közötti szegedi tudományos tanácskozás részletes programja itt elérhető.

A tudományos ülésszak budapesti szekciói: „Dante költészete, poétikája és nyelvkoncepciója”, „Jog, politika, morál Dante gondolkodásában”, valamint „Dante és a világirodalom” címmel szerveződött.

 

MONODRÁMA A SZAB-SZÉKHÁZBAN

DANTE: POKOL címmel a kecskeméti Katona József Színház produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők. A szegedi Dante-konferencia első napjának zárásaként, 2021. november 16-án 18 órától az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában lép színpadra Gyabronka József.

„Dante hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben, a halála évében fejezte be az Isteni színjátékot. Előadásunk Dante misztikus utazásának azt a részét mutatja be, amelyben a Poklot járja végig Vergilius vezetésével, és olyan bűnösökkel találkozik, akik nemcsak saját korukra hatottak, hanem életük és haláluk számos tanulságot tartogat az utókor számára is. Mértéktelenek, csalók, megtévedt szerelmesek, tolvajok, gyilkosok, öngyilkosok, jósok, hízelgők, nyerészkedők, viszályszítók, árulók jelennek meg burjánzó összevisszaságban a pokolbeli tájakon, köztük Dante politikai ellenfelei is, akik akár a mi kortársaink is lehetnének. A kalandos történet különböző mozzanataihoz mindenki más-más asszociációkat társít aszerint, hogy kinek-kinek mit jelent a Pokol a 20-21. században” – fogalmazott az előadóművész.

Az előadás szövegét – Nádasdy Ádám fordítását felhasználva – Török Tamara állította össze.

Nádasdy Ádám 2016-ban újra lefordította az Isteni színjátékot. Fordítása megváltoztatta viszonyunkat a vitathatatlanul fontos, ám némiképp megközelíthetetlen remekműhöz: attól, hogy nem archaizálva, irodalmiasan, hanem mai, élő nyelven és – nem mellesleg – érthetően szólal meg, közel került a mához Dante világa, a dantei utazás pedig egyszerre lett megrendítő és szórakoztató” – véli a program szervezője.

 

VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS: A SZEGEDI ISKOLA ÉS A CODEX ITALICUS

„Párját ritkító” az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapjának virtuális Dante-kiállítása. Az „egyszerű kivitelű, de elképesztően gazdag és érdekes anyagot” Pálfy Anna könyvtáros olasz szakreferens alakította ki. Az édesapja, a nemrégiben elhunyt Dr. Pálfy Miklós egyetemi tanár emlékét is őrző, „Dante mindenekelőtt” című összeállítás célja, hogy bemutassa: a költőóriás velünk él, máig ihlető forrása a művészeteknek. A virtuális tárlat támaszkodik az egyetemi könyvtár Dantéval kapcsolatos gazdag könyvgyűjteményére, valamint a Szegedi Tudományegyetem Dante-iskolájához tartozó kutatók műveire.

Dante_700_PJ_PA_NR_j

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatéka repozitóriumában elérhető virtuális kiállítás 15 alfejezetben tájékoztat – többek között – Dante életéről és műveiről, a Codex Italicusról és az Isteni színjáték magyar fordításairól. Meghallgathatjuk itt Vittorio Gassman és Roberto Benigni szavalatát. Kialakíthatjuk magunkban az összképet: miként hatott Dante a művészetekre. Az itt csokorba között híradásokból kitűnik: a szegedi egyetemi méltán a dantiszika hazai központja, mert itt „Dante mindenekelőtt”

 

ÖSSZMŰVÉSZET ÉS IHLETŐ ERŐ

A „Silány időből az örökkévalóba” – Dante hatása a magyar irodalomban, képzőművészetben és zenében című tárlat 2021. december 31-ig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Reprezentatív képzőművészeti kiállítás-sorozat egészíti ki a „Dante700” programot. A 2022 januárjában a szegedi REÖK-beli tárlat anyagáról színes és háromnyelvű katalógus készül.

Sárkány Győző grafikusművész fotó-sorozata Dante alvilágjárását mutatja be. A 100 képből álló ciklus kiállításként és albumként is debütál.

A tárlatot Budapesten, majd márciustól Rómában is megtekinthetik az érdeklődők.

A Dante-kultusz a zeneművészetben is megmutatkozik. Tóth Péter zeneszerző, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese oratóriumot írt. A Divino Inferno című, nagyszabású zeneművet 2022-ben Szegeden, Budapesten és Rómában is bemutatják.

A programokról további információt a dante700.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Ú. I.

Korábban írtuk:

„Silány időből az örökkévalóba” – a Dante halálának 700. évfordulójára szervezett programok origója az SZTE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek