Bezár

Hírarchívum

szte-22

Esküt tettek a nemzetközi hallgatók a Szegedi Tudományegyetemen

Esküt tettek a nemzetközi hallgatók a Szegedi Tudományegyetemen

2022. szeptember 02.
3 perc

A 2022/23-as tanév felvételi és beiratkozási statisztikái alapján ismét több, mint 1000 új külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Velük együtt összesen csaknem 5000 külföldi tanul az idei tanévtől Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nemzetközi gólyákat augusztus 31. és szeptember 2. között háromnapos rendezvénysorozatra várta az SZTE, amely 2022. szeptember 2-án, pénteken a nemzetközi hallgatók gólyaesküjével zárult, amelyen Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese köszöntötte a hallgatókat.


Eskutetel_22.09.02.-20220905T090035Z-001
Képgaléria a gólyaesküről. Fotó: Molnár Dóra


A külföldi diákok jelentős része az SZTE költségtérítéses szakjaira iratkozott be, de nagy számban érkeztek hallgatók a különböző ösztöndíjprogramokkal is. A növekedés az újabb nemzetközi diplomás és rövid távú programok bevezetésének köszönhető.

Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal (SH) 242 diákot várnak a szegedi egyetemre, körükben a legnépszerűbbek a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar (50), a Természettudományi és Informatikai Kar (43), a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (36), valamint a Gazdaságtudományi Kar (32) képzései.

 

Orientacios_het_2022
Képgaléria a rendezvénysorozatról Fotó: Bobkó Anna, Sahin-Tóth István


A legtöbben Dél-Koreából, Szíriából, Japánból és Jordániából érkeznek, de fogadnak diákokat, Mongoliából, Kínából, Brazíliából, Kenyából, Törökországból és Vietnámból is. Emellett az Ösztöndíj Keresztény Fiataloknak (ÖKF) programmal 9 hallgató érkezik a Mezőgazdasági Kar, a Gazdaságtudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar valamint a Gyógyszerésztudományi Kar képzéseire.

IMG_4072

Közel 600 diákot vett fel a Szegedi Tudományegyetem költségtérítéses képzéseire. A legtöbben, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar angol vagy német nyelvű képzéseire iratkoznak be. Az egészégügyi képzések mellett a Gazdaságtudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar képzései is népszerűek a fizetős hallgatók körében.

IMG_4098

A 2022/23. tanév 1. félévében az ERASMUS+, az IISMA és a Makovecz Programok támogatásával 188 külföldi hallgató kezdi meg részképzéses tanulmányait. Az ERASMUS programmal 141 hallgató tanul majd az SZTE-n, akik 12 ország 57 város 67 egyeteméről érkeznek az SZTE 11 karára. A bölcsészet- és gazdaságtudományi terület mellett népszerűek az orvosi és a jogi képzések is.

IMG_5512

Idén ötven olyan ukrajnai diák beiratkozására is számít az intézmény, akik tanulmányaikat a háborús helyzet miatt voltak kénytelenek megszakítani. Az SZTE-n a Tempus Közalapítvány támogatásával létrejövő, Students at Risk ösztöndíjjal folytathatják tanulmányaikat.

Az elsőéves külföldi hallgatók köszöntő rendezvényen átadták az SZTE START ösztöndíjakat. A beilleszkedést és az egyetemi tanulmányokat segítő 500 eurós támogatást tizenegy hallgató nyerte el.

IMG_5542

Az orientációs rendezvényen a diákok megismerkedhettek mentoraikkal, informálódhattak a hallgatói szolgáltatásokról. A rendezvényen megjelentek az SZTE szolgáltató egységei, többek között az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Dél-Alföldi Regionális Igazgatósága, az SZTE Alma Mater, az SZTE Karrier Iroda, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet, az American Corner, az Életvezetési Tanácsadó Központ és a Sportközpont. Az elsőéves hallgatók azt is megtudhatták, milyen lehetőségeket kínálnak a EUGLOH és a Coursera programok.

IMG_5444

A héten egyéb programok is segítették a külföldi hallgatók beilleszkedését: csapatépítő játékok, információs előadások, a gólyaeskü és az azt követő parti.

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna, Molnár Dóra, Sahin-Tóth IStván

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek