Bezár

Hírarchívum

044A9437

Ünnepi megemlékezés a MEFESZ alakulásának évfordulóján

Ünnepi megemlékezés a MEFESZ alakulásának évfordulóján

2022. október 17.
2 perc

Ünnepséget rendezett az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata 2022. október 16-án, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulásának évfordulóján. A hallgatók, az egyetem vezetői és az SZTE 1956 Emlékbizottság tagjai mellett Dr. Kiss Tamás, a MEFESZ alapító elnöke is megkoszorúzta az egyetemi MEFESZ-emlékművet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulására emlékezve Csendes Anna, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar hallgatói részönkormányzat elnöke mondott köszöntőt.

Kiemelte a MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén megfogalmazott 16 programjavaslat és 4 politikai pont jelentőségét, miszerint a követelések futótűzként terjedtek el az egyetemi mozgalmak körében, majd az október 23-án kitört forradalom vezérelveivé váltak.

-Sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő, de szegedi egyetemistaként és a hallgatói önkormányzat képviselőiként nekünk is készen kell állnunk arra, hogy a legjobb tudásunkkal és szenvedélyünkkel töltsük be társadalmi funkcióinkat. Mi vagyunk ennek a mozgalomnak az örökösei, és mint örökösöknek, nagy felelősség van a mi vállunkon is. Minden év október 16-án kötelességünk megemlékezni arról, hogy kiknek köszönhetően és milyen célból működik ma a hallgatói önkormányzat – hagnsúlyozta a SZAOK HÖK elnöke.

Csendes Anna végül Lejtényi András és Kiss Tamás az 1956. október 20-i ülésen elhangzott mondataival kívánt méltóságteljes megemlékezést:

„A szövetség célja, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, amely a nemzet agyát hivatott képviselni, ne közönyös, passzív tömeg, ne gyáva, gerinctelen és önző réteg legyen, hanem a népért, hazájáért, boldogabb jövőnkért harcoló bátor, lelkes sereg. Ne riadjon vissza az igaz szó kimondásától, hanem képzettségével, tudásával, tehetségével népünket, hazánkat szolgálja.”

Az 1956-os MEFESZ-emlékmű előtt először Dr. Kiss Tamás, a MEFESZ egykori elnöke hajtott főt a szervezet alapítói nevében. Ezután Ábrahám Tamás, az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke, Dr. Papp Viola, az SZTE Doktorandusz Önkormányzat elnöke, majd Murai László, Eszterhai Marcell és Parragh Bianka, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája képviselői tisztelegtek.

A Szegedi Tudományegyetem vezetése részéről Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes és Dr. Dömötör Máté jogi, igazgatási és humánpolitika főigazgató tisztelgett az emlékmű előtt. Ezután Dr. Jancsák Csaba szociológus, az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Dr. Kiss Gábor Ferenc történész, az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet főiskolai docense, Dr. Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója és Haág Zalán, önkormányzati képviselő, politológus, az SZTE 1956 Emlékbizottság tagjai, majd Kalmár Zoltán, a Fiatal Dolgozók Szakszervezet vezetője és az SZTE egyházi fenntartású szakkollégiumok hallgatói rótták le tiszteletüket.

em

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek