pexels-photo-256152

2022. november 03.

2022. október 24-én az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium hallgatói küldöttsége a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen átadták az MRC-100 fedélzetére kerülő, kizárólag a Szegedi Tudományegyetem diákjai által fejlesztett műholdmodult.


2023 első negyedévében – a Műegyetemi Rádióklub százéves jubileuma alkalmából – a BME felbocsájtja a következő műholdját, az MRC-100-at. Egy nagylelkű ajánlat keretében több magyar egyetem is készíthetett saját kísérletet, ami az említett műhold fedélzetén szintén pályára kerül. Ilyen lehetőséget kapott a Szegedi Tudományegyetem is, ahol egy tanári tervezésű példányon túl a hallgatók is juttathatnak fel saját méréseket az űrbe.


modul_atadasa

A küldöttség átadja a kész példányokat Dr. Dudás Levente BME-s oktatónak (balról:Dudás Levente BME, Kiszel Pál SZTE, Südi Tamás (hátul) SZTE, Szabó Andrea SZTE)


–Idén szeptember utolsó napján érkezett a visszautasíthatatlan ajánlat, hogy az MRC-100-ra elhelyezhetünk egy saját modult. Azonnal elindult az ötletelés több fizikus- és villamosmérnök hallgató bevonásával – mondta Kiss Ádám, a modul áramkörének egyik tervezője.

 

kesz_modul_1

A modul áramkörének két tervezője (balról: Antal Levente, Kiss Ádám, kezükben az elkészült modul mérnöki példánya)

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium csapata lelkesen üdvözölte a kihívást. A rövid határidő ellenére sikerült elkészíteni a terveket, a szponzorok támogatásával pedig megvalósulhatott a projekt.

 

csoportkep1

Kollégiumi csoportkép

 

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban több, mint ötven éve aktív szakmai munka is folyik. Minősített szakkollégiumként, Akkreditált Kiváló Tehetségpontként a szakkollégium közreműködik az egyetemi tehetséggondozásban, szemeszterenként 20-25 kurzust, előadást, tréninget szervez, évente megrendezi háromnapos a Móra Kárpát-medencei Interdiszciplináris Konferenciát. Közéleti, kulturális programjai pedig városszerte ismertek. 2021 tavaszától kezdve távközlés témában is folynak előadásaik. 2022 nyarától már műholdazással is foglalkoznak.

 

urtechnologia_kurzus

A Nemzetközi Űrállomásról töltött le adatot a kollégiumi űrtechnológia kurzus csapata.

 

Kiss Ádám a műholdmodul áramkörének egyik tervezője ismertette a projektet. Elsődleges kísérletnek gyakran használt ADC-k zaját tették mikroszkóp alá. Itt arra keresik a választ, hogy ez állandó-e a műhold napszinkron pályájának minden pontján. Másodlagos kísérletként a műhold többi elemének jitterét kívánják mérni. Ehhez a kommunikációs buszon vizsgálják a beérkező bitek hosszát, ebből egy hisztogramot készítenek majd. A mérés eredményeként láthatóvá válik, hogy mennyire kritikus precíziós időzítéseket kell alkalmazni egy zsebműhold fedélzetén.


3d_render

A modul 3D ábrája

Harmadlagos kísérletként egy mágneses szenzort helyeztek el a NYÁK-on, amivel a pálya közben a modult érő mágneses behatásokat vizsgálják majd. Negyedik kísérleti elemként egy egyszerű hőmérőt helyeztek az áramkörre.

csoportkep2

A legfontosabb elemként pedig, megszólaltatják a kultúrát. Ebben az üzemmódban a műhold idézeteket és helyi szólásokat fog sugározni, ezzel is népszerűsítve szakkollégium sokszínűségét. Ezzel a kísérlettel szeretnének köszönetet mondani minden támogatónak, akik nélkül nem jöhetett volna létre a modul: Csiha Zrt, Eurocircuits, FDH Kft., RET Elektronika, SZTE GYTK Kabay János Szakkollégium.

Forrás: SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

Fotó forrása: SZTE Móra Ferenc Szakkollégium, pexels