Bezár

Hírarchívum

Fulbright_cover

Tanulás, oktatás és rengeteg élmény várja a Fulbright ösztöndíjra pályázókat

Tanulás, oktatás és rengeteg élmény várja a Fulbright ösztöndíjra pályázókat

2022. március 03.
3 perc

Az Amerikai Egyesült Államok közel 4700 egyetemi képzést kínáló ösztöndíj programról tájékoztató napot tartottak a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A posztgraduális hallgatók 2022. május 16-ig, az oktatók és a kutatók október 17-ig nyújthatják be pályázatukat a Fulbright ösztöndíjra. A tájékoztatót friss Fulbright ösztöndíjasok és egykori alumnusok saját tapasztalataikkal is színesítették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1978 óta 45 magyar Fulbright ösztöndíjas jutott ki az Egyesült Államokba a Szegedi Tudományegyetemről. Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozhatnak azok, akik részt vettek, és sikerrel pályáznak a Fulbright Hungary Bizottság által szervezett tájékoztató előadáson. A 4700 egyetem képzéseit kínáló program lehetőségeiről, hasznos tippekről Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója számolt be.

Kiemelte, hogy a program szempontjából - a kiváló pályázati anyag mellett - sokat számít, hogy a jelentkező milyen tudományterülettel szeretne foglalkozni és miért szeretne Amerikáig elmenni a téma kapcsán.

Keri_Anita_Fulbright

A programon részt vett Dr. Kéri Anita, az SZTE Gazdaságtudományi Kar adjunktusa is, aki a 2022/2023-as tanévre Fulbright Visiting Research Scholar ösztöndíjat nyert. Az érdeklődők számára kiemelte a kapcsolatok fontosságát, hogy ez nem csak egy személyes lehetőség, hanem egy partnerség is egyben. A fogadó intézmény is érdekelt a sikerben, hiszen a Fulbright pályázók eleve garanciát jelentenek a kiválóságra.


Galeria
A Fulbright Programot bemutató SZTE-rendezvényen készült fotók

 

A befogadó közösségről és az élményekről Dr. habil. Kulcsár Valéria régész-muzeológus, Fulbright alumna beszélt.

- A kint töltött időszakom alatt rengeteg élménnyel gazdagodtam és a társadalmi életet is megszervezték a kint élők. Soha nem éreztem magam elveszettnek. Olyan kulturális felfedezést tehettünk általuk, amit azóta is meleg szívvel mesélek – mondta SZTE-BTK Régészeti Tanszékének egyetemi docense

A Fulbright Program az Amerikai Egyesült Államok és a világ 160 országa között működő, oktatói, kutatói és tanulmányi ösztöndíjakat kínáló tudományos és kulturális csereprogram, amelyet 1946-ban J. William Fulbright szenátor alapított, a háború után.

-Fontos, hogy visszaadjunk valamit; ahogy minket fogadnak úgy fogadjuk őket is. Fulbright szenátornak az volt a célja, hogy azáltal, hogy mi kimegyünk oda és megismerjük az ott élőket, az ottaniak pedig minket, hozzájárulunk az emberséges világhoz – mondta Becsei Anna a program felelőse, Fulbright-alumna.

Pályázat beadási határidő:

  • posztgraduális hallgatóknak: 2022. május 16.

  • oktatóknak és kutatóknak: 2022. október 17.

A jelentkezőket Dr. Mátyás Dénes Fulbright-alumnus is biztatta, hogy a magyarságukkal egyfajta "kulturális követként" vegyenek részt a csereprogramban. Hozzátette azt is, hogy olyan ismeretségekre lehet szert tenni, amelyek meghatározóak maradnak itthon és a tengerentúlon egyaránt.

Matyas_Denes_Fulbright

Az American Corner Szeged a nemzetközi EducationUSA hálózat tagjaként nyújt tanácsokat akár Fulbright ösztöndíjjal, akár általános amerikai továbbtanulással kapcsolatos kérdésekben. Segíti az érdeklődőket a megfelelő intézmény és képzési program kiválasztásában, a finanszírozásban és a kiutazást megelőző felkészítésben. Felkészítő workshopokra és részletes tanácsadásért az educationusa@fulbright.hu címen lehet jelentkezni.

A részletes pályázati kiírás ide kattintva érhető el.

SZTEinfo - Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek