IMG_7580

2022. március 17.

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council) felhívására pályázott sikerrel Dr. Janáky Csaba, az SZTE tudósa. Kutatócsoportjával 5 év alatt több mint 700 millió forintot kap majd SunFlower című projektjének fejlesztésére a Szegedi Tudományegyetemen. A napenergia újszerű hasznosítására irányuló projekt nemcsak eszközöket, de nemzetközileg elismert újabb kutatókat is hozhat.


SunFlower, magyarul napraforgót jelent, ám az angol kifejezés ezúttal még pontosabban tükrözi, mire nyert az Európai Kutatási Tanács „Consolidator Grant”, - vagyis már elismert és nemzetközileg is ismert kutatók támogatására irányuló - pályázatán komoly forrást Dr. Janáky Csaba: a SUN, mint Nap, valamint a FLOW, mint áramlás is kulcsfontosságú a projektben.

 IMG_4660

„Teljesen új alapokon működő, hulladékot hasznosító fotoelektroszintetikus folyamatokat szeretnénk vizsgálni olyan rendszerben, amelyben folyamatos áramlás történik, ezért nagyon találó a Sunflower elnevezés, amely önmagában is egy értelmes szó és külön részeit vizsgálva is lefedi a projekt lényegét. A pályázatot elbírálók tetszését is elnyerte, akárcsak a korábbi kutatásaink, amelyek megalapozták mostani elképzeléseink realitását. A jövő Zöld beruházásainak eredményeképpen valószínűleg a jelenlegi nagyüzemi és centralizált vegyipari folyamatok egy része átalakul olyan kisebb, koncentrált egységekre, amilyeneket mi is fejleszteni szeretnénk, és lehetővé teszik, hogy a különböző vegyipari termékeket a felhasználás helyén állítsuk elő. Ha sikerrel járunk, akkor akár a várost vagy a régiót is elláthatjuk majd bizonyos vegyi anyagokkal, de mivel ez egy felfedező kutatás, előre nem tudhatjuk, hogy milyen pozitív hozadékai lesznek a munka során” – foglalta össze a pályázat lényegét Dr. Janáky Csaba, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar docense.

 IMG_4678

Lehet-e gyorsabban áttérni a megújuló energiaforrásokra társadalmi fordulópontok kialakításával? Mit tanulhatunk az asztrofizikai sokkokból? Hogyan tehető biztonságossá a számítógépes szoftver? Az Európai Kutatási Tanács legutóbbi, mintegy 632 millió eurós támogatású Consolidator Grants-körének 313 nyertese keresi a választ ezekre és más fontos kérdésekre valamennyi tudományterületen. A finanszírozás a már eredményes kutatókat támogatja, és segíti őket csapataik megerősítésében, valamint úttörő kutatások elvégzésében az általuk választott témákban és módszerekkel. Az EU Horizon Europe programjának részét képező új támogatási kör a becslések szerint 1900 munkahelyet teremt posztdoktori ösztöndíjasok, PhD hallgatók és egyéb alkalmazottak számára Európa szerte 189 fogadó intézményben.

 IMG_7552

Dr. Janáky Csaba egyike annak a 313 pályázónak, akik sikerrel indultak a kiíráson, amelyre összesen több mint 2600-an jelentkeztek. A jövőbeni támogatottak 42 nemzetiséget képviselnek és 24 EU-tagállam, valamint társult ország egyetemein és kutatóközpontjaiban valósítják meg projektjeiket.

A mostani kutatást megalapozták Dr. Janáky Csaba és csoportja korábban a napenergia kémiai energiává alakításával foglalkozó kutatásai.

„A mostani kutatásban fotoelektrokémiai módszerekkel és a napelemekben található félvezető anyagokkal szeretnénk forradalmian új kémiai reakciókat végrehajtani, hasonlóan ahhoz, ahogyan az a fotoszintézis során történik, csak sokkal nagyobb sebességgel. Elvileg egyesíthetők a fotoszintézis kémiai előnyei azzal a napenergia hasznosítási hatékonysággal, amit a napelemek tudnak nyújtani. Szeretnénk a két tudományterület legújabb vívmányait ötvözni, a hagyományos fotoelektrokémiai gondolkodástól elrugaszkodva, új szemlélettel. Ez egy abszolút high risk- high gain, vagyis nagy kockázat-nagy haszon típusú kutatás lesz, de ennek van realitása, éppen az elmúlt év során elért előzetes eredményeink alapján. Ez egy felefedező kutatási projekt, amelyben teljesen új tudományos-technológiai irányokat próbálunk kijelölni. Ha az elképzeléseink megvalósulnak, akkor az újításainkra - fotoelektrokémiai folyamatokra, illetve cellákra - a piaci, ipari szereplők is vevők lehetnek – tudtuk meg Dr. Janáky Csabától, az SZTE Elektrokémiai Kutatócsoport vezetőjétől.

A SunFlower pályázat 2022 júniusában indul a Szegedi Tudományegyetemen és 2 millió euró felhasználását teszi lehetővé, amely eszközbeszerzést, anyagköltséget és kutatói fizetéseket is tartalmaz.

SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István