Bezár

Hírarchívum

IMG_0270

„Mindig is szerettem volna közelebb hozni a szegediekhez a csillagászat szépségeit” – interjú Prof. Dr. Szatmáry Károllyal

„Mindig is szerettem volna közelebb hozni a szegediekhez a csillagászat szépségeit” – interjú Prof. Dr. Szatmáry Károllyal

2022. május 11.
5 perc

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 15-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedért Alapítvány Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díját Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász, a Szegedi Csillagvizsgáló alapítója és vezetője, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar oktatója vette át. Az alapítvány kitüntetését Pavlovits Miklós, a Társadalmi-Állampolgári Kuratórium tagja adta át.

 

Prof. Dr. Szatmáry Károly diplomája megszerzése után, 1981-ben lett a Szegedi Tudományegyetem alkalmazottja, az intézmény azóta is az első, és egyetlen munkahelye, jelenleg is az SZTE TTIK Fizikai Intézet Kísérleti Fizikai Tanszékének professzor emeritusza. Több száz egyetemi hallgató sajátította el tőle a csillagászat és az űrkutatás alapjait. Doktori disszertációk, valamint számos alap-, mester-, illetve tanár szakos hallgató szakdolgozati témavezetője volt. Tanítványai közül kerültek ki a hazai kutató csillagvizsgálók vezetői: a bajai obszervatórium, és az ELTE szombathelyi obszervatóriumának vezetője, a Csillagászati és Földtani Kutatóintézet főigazgatója, ők Szatmáry-tanítványok.


IMG_0277

 

Tudományos és egyetemi oktatói munkássága mellett évtizedek óta a hazai csillagászati ismeretterjesztés és tehetséggondozás oszlopos tagja. Több csillagászati könyv és tanagyag szerzője és lektora. Éveken át ellátta az Országos Középiskolai Csillagászati Verseny döntőinek zsűrielnöki feladatait is.


Kezdeményezője volt a Szegedi Csillagvizsgáló megalapításának, amely az általa szervezett széleskörű társadalmi összefogás eredményeként 1992-ben nyitotta meg kapuit, Prof. Dr. Szatmáry Károly pedig mind a mai napig a vezetője. Részben ő hozta létre a csillagvizsgáló működési feltételeit segítő alapítványt is. A tudományos megfigyeléseken kívül különösen nagy figyelmet fordított az ismeretterjesztésre. Munkatársai mellett ő maga is rendszeresen vezette a látogatókat, az évente több mint ötven nyitvatartási alkalommal több ezer ember számára tartott ismeretterjesztő előadásokat és távcsöves bemutatókat. Rendszeresen ad interjút különböző csillagászati kérdésekben, minden közéleti alkalmat megragad arra, hogy a jelenségek tudományos hátterét megvilágítsa. Mindezt önkéntes alapon folytatja. Szívügye, hogy az ismeretek mindenki számára hozzáférhetők legyenek.

 

- A Szegedért Alapítvány 33. alkalommal ismerte el díjaival azon személyiségek tevékenységét, akik kiemelkednek a város szellemiségének alakításában, tudományos, kulturális, művészeti és társadalmi életének gazdagításában, értékei megóvásában, akik hírt és megbecsülést szereznek Szeged városának és a Szegedi Tudományegyetemnek. Milyen érzések kerítették hatalmába, amikor kiderült, hogy megkapta szülővárosától a Szegedért Alapítvány díjat?

 

- Nagyon örültem neki, hiszen itt születtem, itt jártam általános és középiskolába, bár az egyetemet Budapesten végeztem, de ennek csupán egyetlen egy oka volt, mégpedig, hogy akkor még a szegedi egyetemen nem volt csillagászképzés. Ezért tanultam az ELTE-n. De mivel nagyon szeretem a szülővárosomat, úgy, ahogy a hivatásomat is, szerettem volna, ha az itt élők is megtapasztalják azt, hogy mennyire különleges és szép a csillagászat. A diploma megszerzése után, 1981-ben a Szegedi Tudományegyetem alkalmazottja lettem. 1999-ben, másodikként az országban sikerült bevezetnünk a csillagászképzést az SZTE-n. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai, visszajelzései és a Szegedért Alapítvány díja is azt bizonyítja, hogy érdemes volt. Bár kijelenthetem: nekem már a hallgatók csillogó szemeiért is megérte.

 

- Az elmúlt évtizedekben megszerzett tapasztalatokból mi az, amit szeretne átadni a hallgatóknak?

 

- Szerencsére elmondhatom, hogy az érdeklődés mindig is nagy volt a kurzusaim iránt. Ez azonban minden bizonnyal annak köszönhető, hogy már maga a téma, azaz az űrkutatás és a csillagászat is olyan varázslatos, misztikus, izgalmas és rejtélyesnek tűnik, pedig nem az. A matematikán és fizikán alapszik. Ennek ellenére sosem csak a matematikusokat, a fizikusokat, vagy a földrajz szakosokat érdekelte, hanem a bölcsészeket, az orvosokat vagy például a közgazdászokat is. Ezt jól bizonyították azok az előadásaim, amelyek teltházasak voltak, pedig a kurzus szabadon választható volt. Én viszont szaktól függetlenül, mindenkinek a szemléletet szerettem volna átadni. Azt, hogy igenis megéri érdeklődni a világ dolgai iránt. Fontosnak tartottam, hogy észrevegyék, hogy az ember micsoda kis porszem ezen a Föld nevű bolygón. Pláne azóta, mióta ismerünk vagy 5000 olyan bolygót, amely a csillagok körül kering. Azóta ugyanis különösen érezhető, hogy milyen kicsik és kevesek vagyunk.


IMG_0279

 

- Annak ellenére, hogy az érdeklődés a kurzusai iránt nagy volt és a mai napig az, mégis olyan távolinak tűnik mindez.

 

- Pedig nem az, az űrkutatás eredményei az élet számtalan területén játszanak ma fontos szerepet. De a kozmikus veszélyek is egészen közeliek. Ilyen például a kisbolygó vagy az üstökös mag becsapódása, ezek a Földet már számtalanszor elérték az utóbbi időszakban és a későbbiekben is el fogják majd érni. Ha az emberiség nem akar kipusztulni, akkor erre fel kell, hogy készüljön. Ennek többféle módja van: az egyik a szétrobbantó módszer. Ezzel a közeledő égitestet különböző robbanóeszközökkel szétdarabolják. A másik - és talán ez a jobbik technika – pedig az eltérítés. Azaz, ha a szakértők időben észreveszik, hogy a Földhöz közelít egy veszélyes méretű kisbolygó, vagy üstökös akkor azokat a megfelelő űreszközökkel meg kell, hogy próbálják eltéríteni a pályájáról.

 

- Foglalkozik ezzel eleget az Ön szakmája?

 

- Igen, pontosan azért, mert tudják, hogy valamelyik módszer alkalmazására előbb vagy utóbb, de szükség lesz.

 

- Olyan hobbija akad, amely nem a hivatásához kapcsolódik?

 

- Nekem szerencsém van, ugyanis a hobbim a hivatásom és ezt egyre kevesebben mondhatják el magukról. Ennek ellenére persze akadnak valós hobbijaim is. Ilyen a bélyeg vagy az érmegyűjtés, főleg csillagászat-űrkutatás témában.


IMG_0099

 

- A Szegedi Tudományegyetem volt az első és egyetlen munkahelye.

 

- Így van. Az Egyetem az elmúlt 40 évben nagyon sokat változott: a szervezeti felépítés, a struktúrák, az oktatási módszerek és a viszonyok. Ennek ellenére soha sem fordult meg a fejemben, hogy valahol máshol keressem a kihívásokat.

 

- Melyik a legemlékezetesebb élménye a csillagászattal kapcsolatban?

 

- Az 1969-es holdra szállás, amelyet a televízión keresztül követtünk, nagyon emlékezetes és reményteli volt a számomra, pedig akkor még csak 12 éves voltam… A másik a Szegedi Csillagvizsgáló 30 évvel ezelőtti megnyitása.


SZTEinfo - Pósa Tamara


Fotó: Bobkó Anna

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek