Bezár

Hírarchívum

konfnyit

Hogyan befolyásolhatjuk a jövőnket?

Hogyan befolyásolhatjuk a jövőnket?

2022. május 06.
3 perc

Saját jövőnk - Tudatos életúttervezés a változó világban címmel rendezett konferenciát 2022. május 6-án a Diákcentrum Universitas Alapítvány és az Alapítvány a Mentálhigéné Oktatására, amelyen a Szegedi Tudományegyetem szakértői is előadásokat tartottak, workshopokat vezettek. A Szent-Györgyi Albert Agorában olyan témák mentén dolgozták fel a jövővel kapcsolatos kérdéseket, mint a sci-fi vagy a drámapszichológia.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak mentálhigiéniás ellátását, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja és a Diákcentrum Universitas Alapítvány közösen végzi, az SZTE BTK Pszichológiai Intézetében elérhető mentálhigiéné képzést pedig az Alapítvány a Mentálhigiéné Oktatására támogatja. A három szervezet most együtt rendezett rangos, szakmai konferenciát, amelyen úgy közelítették meg a jövővel kapcsolatos kérdéseket, ahogyan korábban még nem. Délelőtt előadások, délután workshopok keretében kerültek terítékre például a depresszió vagy a klímaszorongás.

- Világunk folyamatosan változik, egyre nehezebb tervezni a jövőnket. Arra gondoltunk, hogy megpróbáljuk újszerű és az eddigiektől eltérő módon megközelíteni a jelenlegi helyzetet, amit a járvány okozott, amelyben létezünk Magyarországon, Európában és a világon. A központi elem, amely az egész napot áthatotta, a helyzettel való pozitív megküzdés. Így lett az esemény szlogenje a jövőtervezés. Az is szándékunk volt, hogy ne szűken, csak pszichológiai aspektusból, hanem más, például a karriertervezés, munkaerőpiac, egészséges élet, családtervezés szempontjából vizsgálva tekintsünk az egész folyamatra - tudtuk meg Dr. Szenes Mártától, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetőjétől.

A hallgatók mellett a rendezvényre meghívták az SZTE dolgozóit, civil szervezetek, önkormányzati cégek képviselőit és a vállalati szféra képviselőit is. A konferencia kiváló alaklom a kapcsolatépítésre, amely az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központjának egyik folyamatos és jelentős feladata.

- A délutáni workshopokban személyes élményszerzésre is lehetőség nyílt. Részben a délelőtti előadások témái merültek fel, részben gyakorlatban is hasznosítható aktivitásokkal igyekeztünk tartalmas programot összeállítani. Fontos része volt a mai napnak, hogy a speciális képzési igényű hallgatók, hogyan tudnak a tudományos életbe, a kutatásokba bekapcsolódni - hangsúlyozta Dr. Szenes Márta, a konferencia főszervezője.

Az országosan is elismert szakértők előadásai között több SZTE-s oktató is helyet kapott. Csabai Márta, az SZTE BTK Pszichológiai Intézet Személyiség-, Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszékének oktatója Rizikóészlelés, biztonságkeresés és a személyes jelentés megtalálása címmel tartott előadást.

csm

Góhér Mihály és Moldován Csaba, munkaerőpiaci szakemberek azt taglalták, hogy mely szakmák kiürülése és fellendülése várható, amely a pályaválasztás tükrében is nagyon fontos tényező. A Szegedi Tudományegyetemen hangsúlyosan jelenik meg több szempontból is az esélyegyenlőség, ezt a témakört érintette Juhász Judit, az SZTE GTK tudományos munkatársa a prezentációjában. Szilárdi Réka, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék docense a végleges döntések mítoszáról, beszélt a hallgatóságnak. A sokszínű konferencián még a tudományos-fantasztikus filmek is előkerültek, amelyekben gyakran vízionálnak érdekes jövőt az alkotók. Visszatekintve tanulságos következtetéseket lehet levonni a sci-fi műfaj legjobbjaiból, amit Kigyós Tamás, a Pannon Egyetem, GTK, Menedzsment Intézet mesteroktatója meg is tett, Sebő Tamás, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ krízis tanácsadójának segítségével, egy workshop keretében.


konfwebjo

A konferencia az SZTE támogatásával, részben a NEAO-KP-1-2022/10-000951, NEAO-KP-1-2022/10-001000 azonosítószámú pályázati forrásból valósult meg.

Szöveg és kép: Lévai Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek