Bezár

Hírarchívum

nyito

Hangok a fizikában, fizika a hangokban

Hangok a fizikában, fizika a hangokban

2022. május 05.
2 perc

A 17. Egyetemi Tavasz programjaként Kardos Gergely matematika-fizika szakos tanárjelölt mutatja meg az érdeklődőknek, hogy mindenből lehet hangszert készíteni. A hallgató a Science on Stage fesztiválon nagy sikerrel szerepelt, ebből a fellépéséből is mutat a nagyközönség számára részleteket 2022. május 10-én, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Auditórium Minimumjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemet képviselő Kardos Gergely tanárjelölt és Dr. Farkas Zsuzsanna főiskolai tanár a STEM with Arts kategóriában indult, a The Sound of Physics munkájukkal. Gergely a projekttel a hangok fizikával való kapcsolatára koncentrált. Célja, hogy rávilágítson arra, hogy a hangok mennyire szerves részei a mindennapoknak, hogyan értelmezhetők alapvető hangtani fizikai jelenségek, milyen fiziológiai folyamatok befolyásolják a hallást, vagy éppen hogyan működnek egyes hangszerek. A téma kiválóan alkalmas arra is, hogy különböző tantárgyakat összekapcsoljon, így a fizikaóra keretein kívül is lehetőséget biztosítson a hangtani ismeretek bővítésére. A Science on Stage szereplés mellett, az Új Nemzeti Kiválóság Programban is indult ahol már ösztöndíjasként foglalkozhat a téma kutatásával, bemutatási lehetőségeivel.

A sikeres projektről korábban itt számoltunk be.

A hangok életünk meghatározó részei, még ha néha nem is figyelünk erre. Az Egyetemi Tavasz izgalmas programjában választ kapunk arra, hogyan keletkeznek, mitől függ, hogy milyen hangot ad ki egy hangszer. A fiatal tanárjelölt betekintést enged a hangszerek világába, teszi ezt úgy, hogy közben élvezetesen tanítja a fizikát.

A programot 2022. május 10-én, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Auditórium Minimum nevű termében láthatják. A részvétel ingyenes.

SZTEinfo

Fotó: SZTE Klebelsberg Könyvtár Facebook

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek