Bezár

Hírarchívum

nyito

Emlékfa-ültetéssel ünnepelték az SZTE Biológia Intézet Centenáriumát

Emlékfa-ültetéssel ünnepelték az SZTE Biológia Intézet Centenáriumát

2022. május 03.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. és Szegedre költözésének 100. évfordulóját ünnepeljük ebben a tanévben. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete, ebből az alkalomból centenáriumi rendezvényt szervezett. A múlt eseményeit összegző emlékkönyvet is bemutattak és a jövő reménységeit is megismerhettük, hiszen díjazták a Tudományos Diákköri Konferencia döntőseit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az elmúlt 100 évben sikerült maradandót alkotni, gondoljunk csak Szent-Györgyi Albert vagy Karikó Katalin munkásságára. Hiszem, hogy 100 év múlva az utódaink hasonlóan eredményes időszakra tekinthetnek majd vissza, ugyanis kiemelkedően sikeres és kiváló közösség formálódott itt, amely bizonyosan képes lesz az előttük álló kihívásoknak eleget tenni, az elkövetkező 100 évben is – kezdte nyitó beszédében Prof. Dr. Gácser Attila, egyetemi tanár az SZTE Biológia Intézet vezetője.

IMG_6718

Az évforduló kapcsán felidézték az eredményeket és azokat, akik ezek elérésében közreműködtek. A megnyitón Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese is beszédet mondott.

- A tudományos mérőszámok azt tükrözik, hogy a biológia és a kémia, a TTIK-n belül húzóerő. Azt gondolom, hogy ez a visszajelzés az elmúlt 100 évben is jónak bizonyult. Úgy vélem, hogy a kémia és biológia együttműködése a jövőben is számottevő, hiszen komoly fejlesztéseken, mint például egy Élettudományi tömb létrehozásán is dolgozik az egyetem, ezáltal világosan látható, hogy a jövő biológusaival is komolyan számol – zárta gondolatait Prof. Dr. Kónya Zoltán.

IMG_6715

A rektorhelyettes beszédét követően Prof. Dr. Horváth Dezső, a Természettudományi és Informatikai Kar dékánja is méltatta az elmúlt 100 évet:

- Mindig örömmel jövök ide. Egy dékánnak előre kell tekintenie, de ezeken az alkalmakon jó érzés egy kicsit visszanézni és megélni, hogy milyen magasan kvalifikált embereket képzünk e falak között. A természettudomány az egyetem zászlóshajója, több nagy árboccal és ebből egyik a biológia. Amire igazán büszke vagyok, hogy a biológus hallgatók létszáma nem csökken, abban bízom, hogy ez a tendencia a jövőben még javul is, hiszen a feltételek meg vannak hozzá. - zárta beszédét Horváth Dezső.

A centenáriumi ünnepségen Prof. Dr. Gácser Attila, az SZTE Biológia Intézet vezetője bejelentette, hogy az MTA kiváló kutatóhelynek minősítette a Biológia Intézetet. A címet 2027-ig viselheti.

Prof. Dr. Tamás Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia MTA-SZTE Agykérgi Neuronhálózatok Kutatócsoport vezetőjét hallgathatták meg a jelenlévők, aki előadásában bemutatta az agykérgi neuronhálók kutatásának legfrissebb eredményeit, közérthető módon.

Ezt követően, pedig Prof. Dr. Deli Mária, a Biológiai Barrierek Kutatócsoport vezetője tartotta meg előadását a vér agy gát kutatás jelenét és a jövő mikrofluidikai chip eszközeinek áttekintését, és a biológiában való felhasználásának lehetőségeit ismertette.

A tudományos előadások után, a jövő fiatal kutatóit díjazták, akik az ünnepséget megelőző héten számoltak be előadói képességeikről. A kutatási eredményeiket a TDK helyi fordulójában mutatták be, azokat a hallgatókat, akik döntőbe jutottak, ezen az eseményen díjazták.

A középiskolásoknak kiírt, SZTE TTIK Centenáriumi Középiskolai Diákpályázat eredményhirdetését szintén ezen a napon tartották. 29 pályázat érkezett, többek között Kaposvár, Szekszárd, Budapest, Pécs, Orosháza, Nagykőrös, Bácsalmás, Szentendre gimnáziumaiból. A témák nagyon változatosak voltak, mint a növénybiológia, ökológia, mikrobiológia és a biokémia. A pályázatokat három fős zsűri bírálta el, a szakterületeknek megfelelően.

IMG_6777

Emlékkönyvvel is megemlékeztek az elmúlt 100 évről. Az intézet centenáriumi emlékkönyvét a szerkesztő, Prof. Dr. emeritus Erdei László mutatta be, aki elmondta, hogy kötete négy nagyobb részre osztható. Az első fejezeteben az Intézet előéletéről van szó, a második részben a jelenlegi működésről, amit az intézetek vezetői készítettek, a harmadik fejezetben az ismeretterjesztő és egyéb, úgynevezett „civil” aktivitást vették nagyító alá. Az utolsó nagy rész pedig a Wesselényi Népfőiskola aktivitásáról és az Acta Biologica Szegediensis című folyóirat részleteiről mesél. A kötet 100-nál is több fotót tartalmaz.

IMG_6784

Az ünnepségen emlékfát ültettek és táblát is avattak. Az első ásónyom után, Prof. Dr. Gácser Attila reményét fejezte ki, hogy még sok ilyen fát ültethet az intézet a jövőben.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek