Bezár

Hírarchívum

IMG_1027

„Egyetem ecsettel” – Sonkodi Rita tárlata az SZTE központi épületében

„Egyetem ecsettel” – Sonkodi Rita tárlata az SZTE központi épületében

2022. május 06.
1 perc

Az SZTE Rektori Épületében „Egyetem ecsettel” címmel nyílt meg Sonkodi Rita festőművész tárlata. A kiállításon 30 olyan festmény látható, amely a Szegedi Tudományegyetem épületeit, vagy ahhoz köthető tárgyakat, embereket, helyszíneket ábrázol, mint például a bőrgyógyászati vagy a gyermekklinika épülete, vagy Szent-Györgyi Albert pipája és rádiója. A tárlat minden hétköznap június 30-ig látogatható az SZTE Rektori épület aulájában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Őszintén szeretnék szólni egyszerű dolgokról. Szépséget, rútságot felfedezni és újra átélve a vásznon megjeleníteni,” hangzanak Sonkodi Rita szavai. A művésznő „Egyetem ecsettel” címmel 30 olyan festményt állított ki az SZTE központi épületében, amelyeken a Szegedi Tudományegyetem épületei, vagy ahhoz köthető tárgyak, emberek láthatóak.

IMG_0882

- Mennyiben befolyásolta a pályaválasztásban az, hogy az édesapja is festett? – kérdeztük az SZTE JGYPK oktatójától. Elárulta, hogy a művészet a mindennapi élete része volt. Orvoscsaládban nőtt fel, a pályaválasztáskor pedig nem is volt kérdés, hogy merre indul, mert hamarabb kezdett el rajzolni mint beszéni. A művésznő azt is elmondta, hogy minden képnek megvan a saját története. Örömteli számára, hogy sokszor már a megnyitó előtt „lecsapnak” a gyűjtők a festményeire.

A kiállítás kapcsán Tráser László, a Magyar Rádió szegedi stúdiójának külső munkatársa készített interjút Sonkodi Ritával. A beszélgetés itt hallható:

SZTEinfo - Kovács-Jerney Ádám
Fotó: Bobkó Anna
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek