Bezár

Hírarchívum

amnyitojo

Egészséges, sportos közösséget teremt az SZTE Alma Mater

Egészséges, sportos közösséget teremt az SZTE Alma Mater

2022. június 15.
4 perc

A 2020-ban indított, országosan is egyedülálló kihívás, az „SZTE 100 - Mozdulj Ki!” záróakkordja is volt egyben az idei Alma Mater Weekend és Sportnap. A program díjátadója mellett a rendezvényen találkozhattak a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatói, oktatói, dolgozói és családtagjaik, akik próbára tehették magukat a különböző sportágakban és akár a főzőtudományban is. Az esemény az SZTE Testkultúra Koncepciójának is fontos eleme.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Alma Mater Weekend és Sportnap 2006-óta töretlen népszerűségnek örvend. A pandémia miatt ugyan tavaly nem lehetett megrendezni, de idén ismét találkozhattak az SZTE polgárai, dolgozói, egykori hallgatói és családjaik. Az „SZTE 100 - Mozdulj Ki!” kihívás díjait idén Dr. Molnár Tamás adta át, aki a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott 1998-ban. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó elmondta, hogy hallgatóként is az volt az alapelve, hogy a sportot össze lehet egyeztetni a tanulással. Az SZTE alumnusa jelenleg a Szegedi Férfi Vízilabda Csapat elnökeként is szoros együttműködést ápol az egyetemmel.


mtdij


Az SZTE Testkultúra Koncepcióhoz számos ponton kapcsolódik az Alma Mater és a szervezet rendezvényei is. A sport közösségépítő szerepére pedig ráerősítenek a családi és sportnaphoz hasonló események. Prof. Dr. Görög Márta, alumni ügyekért felelős rektori megbízottként, szívügyének tekinti a rendezvényt.

 

- Az Alma Mater Weekend és Sportnap fontos értékekkel bír mindannyiunk életében. Az egyetem jelenlegi polgárai – hallgatók, oktatók, dolgozók – és azok, akik korábban itt végeztek, egy közösséget alkotnak. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények és a különböző szabadidős élmények azok, amelyek összekötnek bennünket az egyetemen végzett közös munkán és a közös célokon túl is. Mára kijelenthetjük, hogy több generáció nőtt fel ezeken a programokon, köztük például az én gyerekeim is. Mindemellett ez az esemény szimbolizálja az egyetemi egységek és karok közti együttműködést is. Már a szervezés is egy kooperáció eredménye, az egyetem több különböző egységének közös munkája. Az SZTE Sportközponttal rendszeresen olyan aktivitásokat hozunk létre, amely a különböző karokat - a szó legjobb értelmében - versengésre készteti a hétköznapokban, vagy az ehhez hasonló eseményeken és szabadidős tevékenységeken – emelte ki az SZTE ÁJTK dékánja.

 

Az SZTE Alma Mater szervezet együttműködve az SZTE Sportközponttal és az egyetemhez kapcsolódó sportegyesületekkel arra törekszik, hogy a program egyre szélesebb körben elterjedjen és erősödjön, távlati célja pedig, hogy az SZTE legyen a legegészségesebb egyetem Magyarországon.

kotel

 

A sport sok mindenre megtanít: szorgalomra, alázatra, pontosságra. A munkabírása, a teljesítőképessége is sokkal jobb annak, aki sportol és egészséges. A Szegedi Tudományegyetem egységes és egészséges testkultúra képe egyre jobban kirajzolódik. 


tklogo

 

- A Testkultúra Koncepció lényege, hogy a meglévő, jól működő dolgokra építve fejlesztünk és hozunk létre új területeket. Az Alma Materrel kiváló az együttműködésünk, a családi és sportnap pedig az egyik olyan, évtizedes múltra visszatekintő eseményünk, amely jól példázza a céljainkat: sportosan, egészségesen, közösen. A Koncepció illeszkedik a Weekend eddigi gyakorlatához, az alumnik mellett ugyanis az egyetem minden dolgozója felé nyit, ezzel a munkaegészségfejlesztés területét is bevonva a programba. Ezt az elemet szeretnénk a Testkultúra Koncepció keretében úgy felfejleszteni, hogy a mindennapok során is, rendszeresen megjelenjen a Szegedi Tudományegyetem valamennyi dolgozójának életében az egészséges életmód. Emellett a családi és sportnap lehetőséget teremt azoknak az egyetemi szakembereknek a megismerésére is, akikhez egész évben folyamatosan lehet fordulni sportos kérdésekkel a mindennapok során. Az SZTE Testkultúra Koncepció fontos részeként azon dolgozunk, hogy egyre színvonalasabb infrastrukturális feltételeket tudjunk biztosítani az egyetem polgárai számára, ezzel együtt pedig a választható lehetőségek palettáját is szélesíteni szeretnénk – tudtuk meg Dr. habil Fritz Pétertől, az SZTE Testkultúra Koncepció megvalósításáért felelős rektori és kancellári megbízottól.


bogracs

 

Jelenleg is több infrastrukturális fejlesztés zajlik, illetve az előkészítés fázisában tart, ahogyan az SZTE és a sportegyesületek közötti megállapodások is közel járnak az aláíráshoz. A Testkultúra Koncepció szeptemberben új lendületet vesz, kiszélesített kettős életpálya modellel és megújuló kommunikációs stratégiával.


pompomj

 


Az SZTE Alma Mater Weekendről további részletek és fotók elérhetők itt.



SZTEInfo/Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek