Bezár

Hírarchívum

d7751-01szte201019-media-kiemelt-800-450-90-cr

Radikálisan csökkenti a hallgatói terheket a Szegedi Tudományegyetem

Radikálisan csökkenti a hallgatói terheket a Szegedi Tudományegyetem

2022. július 05.
2 perc

Az SZTE Szenátusa eltörölte a hallgatókra vonatkozó, jelentős terhet jelentő térítési díjakat, mint például a tárgyújrafelvétel, vagy az utóvizsga díja. Így az SZTE hallgatóinak - más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben - nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat megállapodása alapján az SZTE Szenátusa 2022. június 27-ei döntése nyomán módosultak a hallgatói életet közvetlenül befolyásoló szabályzatok. Az intézkedés egy országosan egyedülálló, hallgatói sikerességet támogató program része.

A megállapodás négy fő eleme segíti a modellváltás céljaként megfogalmazott, a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű, a hallgatói igényeket figyelembe vevő egyetemi szabályrendszer kialakítását. Ezen elvek mentén az SZTE Szenátusa eltörölte a jelentős hallgatói terhet jelentő térítési díjakat. Megszűnnek a késedelmes ügyintézési díjak és a tanulmányi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos díjak, mint például a tárgyújrafelvétel vagy az utóvizsga díja. Azaz a Szegedi Tudományegyetemen a jövőben, más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben, a hallgatóknak nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során.

- A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt cél a hallgatóink tanulmányi előrehaladásának támogatása. A Hallgatói Önkormányzattal együttműködve, folyamatosan újítjuk meg és tesszük hallgatóbaráttá a tanulmányi és az oktatásszervezési folyamatainkat. A mostani szabályzat változtatások a korábbi tapasztalatok alapján készültek, azzal a céllal, hogy minden hallgató az élethelyzetének lehető legjobban megfelelő képzési támogatásban részesüljön, ezért töröltük el az előrehaladást leginkább hátráltató díjakat. A szabályzat módosítások támogatják a nemzetköziesítési folyamatokat, a hallgatói mobilitás rugalmasságát, valamint a gyakorlatorientált fókuszú oktatás erősítését - fogalmazott Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Az új Tanulmányi és Vizsgaszabályzat a hallgatói sikerességet támogatja azáltal is, hogy megszűnt a tárgyak újrafelvételére vonatkozó korlátozás, frissültek a kreditelismerés, valamint a kedvezményes tanulmányi és vizsgarend igénylésének a szabályai, továbbá külön melléklet foglalkozik a távolléti oktatási rend, a blended és a hibrid oktatás sajátosságaival.

További segítségnyújtás a hallgatók számára, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány mindemellett a 2022. év folyamán 200 millió forint kiegészítő forrást biztosított a hallgatói lakhatási és sikerességi ösztöndíjak bővítéséhez. Módosult az SZTE Kollégiumi Szabályzata is: a kialakítandó tagkollégiumi rendszer tisztább és átláthatóbb működési viszonyokat teremt, és hatékonyabb működtetést biztosít.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek