Bezár

Hírarchívum

social_kovalenko

A Kovalenko Medállal Karikó Katalint és kutatótársát jutalmazza a NAS

A Kovalenko Medállal Karikó Katalint és kutatótársát jutalmazza a NAS

2022. január 24.
3 perc

Karikó Katalin és Drew Weissman közösen kapja meg az Amerikai Tudományos Akadémia díját, a 2022. évi Jessie Stevenson Kovalenko Medált. Az amerikai National Academy of Sciences (NAS) így ismeri el, hogy a két tudós forradalmi fejlesztése hatékonnyá tette az mRNS szállítását a vakcinák és az immunterápiák számára. Karikó és Weissman 2022. május 1-jén veszi át a Kovalenko-érmet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A nukleozid-modifikált mRNS kifejlesztésében végzett úttörő” munkája elismeréseként kapja meg Karikó Katalin a 2022. évi Jessie Stevenson Kovalenko Medált. Ezzel a kitüntetéssel az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia az első két engedélyezett Covid-19 vakcina fejlesztését megalapozó tudóst, a Szegedi Tudományegyetemen biokémikus doktorrá avatott Karikó Katalint és a University of Pennsylvania (UPenn) laboratóriumaiban kutatótársává lett Drew Weissmant jutalmazza.

 banner_kovalenko

A módosított hírvivő RNS diadala

A National Academy of Sciences (NAS) az UPenn laboratóriumaiban éveken át összehangoltan dolgozó két kutató elismerését részletesen indokolta. A NAS 2022. január 24-én közzétett sajtóközleménye szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a „nukleoziddal módosított mRNS és a nukleoziddal módosított mRNS-lipid nanorészecskés vakcinaplatformok kifejlesztésével végzett munkája hozzájárult az első két engedélyezett Covid-19 oltóanyag alapjaihoz”.

kariko_katalin_and_drew_weissman

„Karikó és Weissman kimutatta, hogy a módosított mRNS in vivo állatokban gyulladásmentes és működőképes volt. Ez megnyitotta az utat arra, hogy az új mRNS-technológiát terápiás kezelésekre használják. Kutatásaik során, állatkísérleteikkel bebizonyították, hogy a nukleozid-módosított mRNS számos kórokozó – többek között az influenzavírus, a HIV, a SARS-CoV-2 és a malária – elleni vakcinázásra is használható.” A módszer „a fertőzések megelőzésében, különböző akut és krónikus betegségek kezelésében és a génszerkesztésben” is alkalmazható – összegezte a két tudós eredményeit a NAS.

Aranyozott bronzérem és összesen 75 ezer dollár

A Jessie Stevenson Kovalenko Medal kitüntetettjeként Karikó Katalin egy aranyozott bronzérmet kap, illetve osztozik a UPenn munkatársaként ottani kutatótársával, Drew Weissmannal a 25.000 dolláros (közel 8 millió forint) díjon, továbbá a két tudós a közös munka folytatására 50.000 dollár támogatásban részesül.

header-jessie-stevenson

A NAS Kovalenko Medal kitüntetését 2022. május 1-jén, az Akadémia éves ülésének díjátadó ünnepségén veszi át Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora és Drew Weissman, az UPenn professzora.

Csúcstartó díjazottak

1949-ben hozta létre Michael S. Kovalenko azt a pénzalapot, amelyet felesége, Jessie Stevenson Kovalenko emlékére ajánlott fel a NAS számára. Az orvostudományok terén elért eredményeket ismeri el és támogatja a Kovalenko-érem és az összesen 75 ezer dollár (közel 24 millió forint) pénzbeli jutalom.

National_Academy_of_Sciences_j

A NAS sajtóközleménye szerint 18 személyt díjaznak.

A 16 féle kitüntetése közül azzal is kitűnik a Jessie Stevenson Kovalenko Medal, hogy az érmet eddig elnyert tudósok között Karikó Katalin az első magyar.

A korábban díjazottak között szerepel viszont James P. Allison, a tudományos elismerések egyik amerikai csúcstartója, akit Karikó Katalinhoz kapcsol több kitüntetés is. A Nobel-díjas amerikai immonológus, a Cancer Research Institute igazgatójaként 2021. november 10-én Karikó Katalinnak adta a William B. Coley medált, majd ő is javasolta a magyar biokémikust az „Aranytányér”-díjra. Az SZTE Hírportálján megírtuk már azt is, hogy mindkettőjük kitüntetés-gyűjteményében szerepel – többek között – a Breakthrough Prize, a Horwitz Prize, a Paul Ehrlich and Ludwig Darmstaedter Prize, a Lasker Award, az Albany Medical Center Prize és a Dr. Paul Janssen Award.

SZTEinfo – Ú. I.

Illusztráció: NAS

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek