Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko_Katalin_Portrek_STI-12

Karikó Katalin számára a 2022. év újabb két tudományos kitüntetéssel indul

Karikó Katalin számára a 2022. év újabb két tudományos kitüntetéssel indul

2022. január 14.
3 perc

Franciaország és Svédország is elismeri Karikó Katalin, a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott mRNS-alapú vakcinákat felfedezéseivel megalapozó tudós, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora munkásságát. 2022. év elején bejelentették, hogy Karikó Katalint a francia akadémia tagjává választják valamint neki ítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Megismerhetjük a tudományos világ díjait a 2020 és 2021 között hetvennél is több elismeréssel jutalmazott Karikó Katalin révén.

A Szegedi Tudományegyetemről indult, a hírvivő RNS-sel kapcsolatos tudományos eredményeivel a 2019-es koronavírus ellen hatásos oltóanyagok kifejlesztését megalapozó kutatót Amerikától kezdve Európán át Ázsiáig számos országban kitüntették már. Díjsorozata 2022-ben két új elismeréssel gyarapodik.

Kariko_Katalin_Portrek_STI-30

Francia akadémikusok között

A francia „Académie des sciences” tiszteleti tagjává választották Karikó Katalint. Az SZTE alumnája, az mRNS orvosi technológiáját felfedezéseivel megalapozó biokémikus mellett 15 új külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja.

A külföldi tiszteleti tagok hozzájárulnak a francia „Académie des sciences” nemzetközi hírnevéhez, számuk legfeljebb 150 lehet. A 2022. január 11-én bejelentett döntést majd a francia köztársasági elnök rendelete erősíti meg. Az újonnan megválasztott akadémikusok beiktatási ceremóniája 2022. június 14-én lesz Párizsban, az „Institut de France” kupolája alatt.

Az „Institut de France” öt akadémiát tömörít, köztük az irodalom művelését és ápolását célul tűző, 1635-ben alapított Francia Akadémiát, továbbá az 1666-ban létrehozott Természettudományok Akadémiáját („Académie des sciences”). A tudomány fejlődéséhez úgy alkalmazkodik az „Académie des sciences”, hogy rendszeresen új tagokat választ, lefedve az összes tudományterületet.

Francia_Tudomanyos_Akademia_16_uj_tag_1641900543251_j

A frankofón közvélemény figyelme

Emlékezetes, hogy 2021. szeptember 28-án bejelentették: a francia tudományos közélet legrangosabb elismerését, a Grande Médaille kitüntetést Karikó Katalinnak, a törékeny mRNS-molekulával foglalkozó magyar biokémikusnak ítélték.

Grande_Medaille_fr

A francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített dokumentumfilmet az SZTE alumnájáról. A filmforgatásról az SZTE hírportálján számolt be, majd „A nő, aki megmentheti a világot” című alkotást magyar nyelvű felirattal tette elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Karikó Katalin életútját bemutató virtuális kiállítás dokumentumai között.

_La_femme_qui_peut_sauver_le_monde__revoir_lenqute_de_BFMTV

A frankofón közvélemény tehát ismeri, figyelemmel kíséri Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora munkásságát.

Lund Egyeteme és a lipidkutatás

A Lipid Science Prize a Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetése. A Lipid Science Prize 2022. évi díjjal Karikó Katalin 500.000 svéd korona (közel 18 millió forint) támogatást kap kutatómunkája folytatásához. A „Camurus Lipid Research Foundation” 2021. évi kitüntetettje Pieter Cullies, aki az mRNS lipidburkát fejlesztette ki, s mivel tavaly a pandémia miatt elmaradt az ünnepség, idén veszi át a díjat. A svédországi Lund városában 2022. április 24-én esedékes díjátadóhoz tudományos szimpóziumot is szerveznek.

81d4b082c40c42f5_800x800ar

A „Camurus Lipid Research Foundation” (CLRF) szervezetet 1997-ben alapította a lipidek szerkezetével foglalkozó Kåre Larsson professzor, továbbá Gunnar Sandberg svéd vállalkozó, valamint a Lund University. A svédországi és a Szegedi Tudományegyetem kapcsolata régi, mindkét felsőoktatási intézmény tagja a „European University Alliance for Global Health” (EUGLOH) hálózatnak.

Lund_University

Karikó Katalin laudációjában azt hangsúlyozzák, hogy „az RNS stabilizálásával és szállításával kapcsolatos munkájának köszönhetően vált lehetővé, hogy a tudományos világ harcba szálljon a Covid-19 ellen”. A Camurus Lipidkutatási Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, Marcus Larsson szerint Karikó Katalin „úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését. Már nagyon korán felismerte, hogy az mRNS-t módosítani kell, hogy elkerülhető legyen a sejt immunválasza. Arra is rájött, hogy a lipidalapú hordozóeszközök használatában nagy lehetőségek rejlenek, mert így növelhető az RNS-terápiák hatékonysága”. Szerinte a díjazott Karikó Katalin munkássága bizonyítja, hogy „a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel”.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Sahin-Tóth István

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek