Bezár

Hírarchívum

IMG_8196

Így kamatozik az SZTE GTK-n szerzett tudás a cukrászatban – interjú Vass-Balla Szilviával

Így kamatozik az SZTE GTK-n szerzett tudás a cukrászatban – interjú Vass-Balla Szilviával

2022. január 18.
3 perc

Torták, csokoládék, bonbonok, macaronok – színesek, illatosak, mutatósak, ízletesek és, ami a legfontosabb: mindenmentessek. Vass-Balla Szilviát, a Szegedi Tudományegyetem alumnáját gasztronómiai forradalmárként is emlegethetnénk, desszertjei, amelyeket egyéni vállalkozóként értékesít ugyanis nemcsak gluténmentesek, hanem tejfehérje mentesek is. A Gazdaságtudományi Karon megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatot jelenleg cukrászatában kamatoztatja. Hogy miként, erről ő maga mesélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vass-Balla Szilvia már kislánykorában is sokat tüsténkedett édesanyjával és nagymamájával a konyhában. Elmondása szerint a sütés azonban sokkal jobban lekötötte, mint a főzés. Ezt jól bizonyítja, hogy már gyermekkorában az Eszterházy torta elkészítése volt a kedvence. Ennek ellenére tanulmányait fiatal felnőttként nem gasztronómiai, hanem inkább gazdasági vonalon folytatta. Az SZTE GTK-n szerzett diplomát, és az ott megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatot idővel, mint cukrász kezdte el kamatoztatni.


IMG_6420

 

- A Royal desszert nevet viselő vállalkozásom elindításakor tudtam, hogy nem ugorhatok csak úgy fejetlenül mindenbe bele - a weboldalamra nem rakhatok ki saját készítésű fotókat és nem írhatok mindössze két sor bemutatkozó szöveget. Tudtam, hogy mindennek kiforrottnak és átgondoltnak kell lennie ahhoz, hogy sikert érjek el vele. Ezt mind a GTK-n tanultam. Bár sokszor halljuk, hogy annak, amit az iskolában tanulunk, a felét sem fogjuk az életben használni én ennek – részben - ellent kell, hogy mondjak. Nekem minden egyes kurzus a GTK-n hozzá tett valamit a gondolkodásomhoz és a terveim megvalósításához. A vállalkozásom elindításakor piackutatást kellett készítenem, fel kellett mérnem az igényeket, jövőbeli célokat kellett meghatároznom, arculatot kialakítanom és marketing stratégiát terveznem. Az egyetemen tanultak nélkül ez nem ment volna, hiszen én nemcsak egy cukrász vagyok, hanem egy vállalkozás vezetője is. Emellett a receptek kikísérletezésénel is nagyon komoly számításokat kellett és kell is mind a mai napig végeznem, a pontosság tehát minden területén a tevékenységemnek elengedhetetlen. Emellett az egyik legfontosabb, amit az egyetemen megtanultam az a kitartás volt. A sok tanulni való, a vizsgákra való felkészülés mind-mind hozzásegített a ma elért sikereimhez – kezdte gondolatait Vass-Balla Szilvia.


IMG_8362

 

A vállalkozó finomságait először közel 100 emberrel kóstoltatta meg, annak érdekében, hogy visszajelzést kapjon a hosszú időn át kísérletezett receptekből készült édességekről. A vélemények bebizonyították: helye van a vállalkozók világában.


IMG_6779

 

- Sajnos egyre többen élnek valamilyen ételérzékenységgel, ételallergiával, sőt komolyabb alapbetegséggel, amelyek szigorú diétával tarthatóak csak szinten. Ám sokan azonban "csak" divatból diétáznak. Én elsősorban a gyermekeimnél jelentkező ételérzékenységek miatt fordultam a mentes desszertek készítése felé, időközben azonban rájöttem, hogy rajtuk kívül sokaknak okozhatok még örömet. Lemondással és sok-sok odafigyeléssel jár, ha valakinek diátéznia kell, nekem az a célom, hogy az édességek terén ne kelljen megalkudni, vagyis: amit megkívánunk azt meg is ehessük. Szegeden rajtam kívül többen készítenek mentes desszerteket, mindenki másként csinálja, más recept alapján dolgozik, így a vásárlók is megoszlanak attól függően, hogy kinek, milyen az ízlésvilága. Szerencsére én sok-sok pozitív visszajelzést kapok, ez pedig csak tovább ösztönöz arra, hogy folytassam és fejlődjek – mesélte az SZTE GTK alumnája.


IMG_7208

 

A desszertek elkészítése - bevált receptek alapján - nem kerül sokkal több időbe, mint egy átlagos édesség elkészítése. A kísérletezés, az alapanyagok tesztelése viszont annál inkább. Szilvia termékei mind saját recept alapján készülnek. A vállalkozó folyamatosan, újabbnál-újjabb ízek létrehozásán dolgozik. Személyes kedvencei közé a csokoládés finomságok és a mouss-ok, a könnyed, krémes édességek tartoznak. Mint mesélte, minden édesség kézzel készül, maximális odafigyeléssel és szeretettel. Egyedileg, nem egy gyártó soron, nem előre legyártott alapanyagokkal. Ez pedig azt eredményezi, hogy mindig, minden friss.


IMG_8204

 

- Remélem, hogy az én példám jól bizonyítja, hogy a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diploma mennyi lehetőséget nyújt egy-egy végzett hallgatónak. Bízom benne, hogy a gyermekeim is itt tanulnak majd – zárta gondolatait Vass-Balla Szilvia.


SZTEinfo - Pósa Tamara

 

Fotó: Antal- Tizedes Judit

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek