Bezár

SZTEhírek

kep-04

Testvérpárok a Szegedi Tudományegyetemen

Testvérpárok a Szegedi Tudományegyetemen

2022. augusztus 05.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetemre 2022-ben felvételt nyert legidősebb hallgató 67 éves, a legfiatalabb 18, de 23 ikerpár is megkezdheti az új tanévet. Az intézmény összesen 6074 új hallgatót vett fel, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően idén több mint 8000 új diák kezdhet el tanulni az SZTE-n, köztük a Vass lányok is. A három lánytestvérrel a szegedi egyetemmel kapcsolatos tapasztalatikról, jövőbeli terveikről beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vass Hilda ( 24 éves), Henrietta (22 éves) és Ildikó (20 éves) számára mindig is egyértelmű volt, hogy szülővárosukban tanulnak tovább. Nemcsak a család és a barátok jelenléte, hanem az ugyancsak SZTE-t választó osztálytársaik is erre ösztönözték őket. Hilda és Henrietta már bőséges tapasztalattal rendelkezik, Ildikó azonban a 2022/23-as tanévben szerez majd először benyomást arról, milyen is egyetemistának lenni.

kep-02

 23 IKERPÁR A GÓLYÁK KÖZÖTT

Felvételt nyert hallgatók száma 2022-ben: 6074 fő.

Legfiatalabb felvételt nyert hallgató: 18 éves.

Legidősebb felvételt nyert hallgató: 67 éves.

Felvételt nyert ikerpárok száma: 23, azaz 46 fő.

A 2022/23-as tanévet megkezdő hallgatók száma több mint 8000 fő.

A Vass lányokban - azon kívül, hogy mind a hárman erősen kötődnek általános iskolás koruk óta az SZTE-hez - sok közös van: mind a hárman szeretnek úszni, olvasni, koncertekre járni, a barátaikkal lenni és a szabadban lenni. Hilda és Henrietta a szabadon választható kurzusok közül a testnevelést egyidőben, együtt teljesítette. Ám a vizsgákra való felkészülésben is sokszor segítették egymást. Gyakran kikérdezték a másikat, tartották egymásban a lelket, együtt sírtak és ünnepeltek, ha úgy volt. De a TIK-ben is gyakran tanultak együtt.


SZTEsók SEGÍTIK AZ ELSŐÉVESEKET

A SZTEsók egy olyan hallgatókból álló csapat, amelybe az egyetem minden karáról, azon belül több szakjáról és évfolyamáról kerültek be felsőbb évesek, akik aktív résztvevői az egyetemi életnek. A csapat segít a többi hallgatónak eligazodni a tanulmányi ügyek, adminisztratív feladatok és közösségi élet legkülönbözőbb területein, egyfajta mentorként támogatva őket. Jelenleg a beiratkozási hétre készülnek, hogy a frissen felvett hallgatók a lehető leggördülékenyebben tudják megkezdeni tanulmányaikat az SZTE-n, úgy, hogy az első pillanattól szerves részei legyenek Szeged legnagyobb közösségének.

- A közelmúltban szereztem diplomát az SZTE TTIK biomérnöki szakján, ezt követően július 27-én már felvételt is nyertem az ugyanezen a Karon induló, molekuláris biológia MSC szakra. Úgy gondolom a Szegedi Tudományegyetem az egész város légkörére hatással van, rengeteg közösségi programmal segíti az emberi kapcsolatok kialakítását, ezt jól bizonyítja, hogy én magam is nagyon sok baráttal gazdagodtam az utóbbi években. Az oktatás magas színvonalon zajlik és az oktatók szakértelme is példaértékű – kezdte Hilda, aki az egyetem befejezése után szeretne a gyógyszeriparban elhelyezkedni, a későbbiekben pedig szívesen alapítana egy saját biotechnológiai céget is.

kep-13

Testvére, Henrietta ugyancsak júniusban szerezte meg diplomáját az SZTE ETSZK dentálhigiénikus szakján, majd Hildával egyidőben ő is felvételt nyert, ám ő az SZTE GTK gazdálkodás és menedzsment szakra. A Szegedi Tudományegyetem az egész eddigi életét végig kísérte. Tanulmányait ugyanis SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájában, Napközi Otthonos Óvodájában kezdte, majd a gimnáziumot az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában fejezte, egyetemi végzettséget pedig másodjára is az SZTE-n szerez majd.

kep-11

- Mindig is úgy gondoltam, hogy a szegedi egyetem kiemelkedő tudást nyújt majd a számomra, olyan tudást, amellyel remek szakemberré válhatok. Azt gondolom nem véletlen, hogy Magyarországon csak Szegeden van diplomás dentálhigiénikus képzés. Nagyon szeretek egyetemista lenni, kedvelem a közösségi programokat, illetve a kari bulikat és azt a sok-sok lehetőséget, amelyet az SZTE kínál. Az elmúlt években megtapasztaltam és véleményem szerint sikeresen alkalmazkodtam is, az online oktatáshoz, amit az intézmény a lehetőségekhez mérten a legprofibban vezényelt le – emelte ki a beszélgetés során Henrietta, aki szeretne majd egy modern, jó hangulatú, barátságos rendelőben dolgozni. Tapasztalt és jóhírű szakemberré válni, olyanná, akit nagyon szeretnek a páciensei. A GTK-n szeptembertől a vállalkozások működésébe és menedzselésébe szeretne betekintést nyerni azért, hogy majd egyszer egy színvonalas, népszerű rendelőt nyithasson.

Ildikó, Hildához és Henriettához hasonlóan a Szegedi Tudományegyetemen kezdi meg tanulmányait, ő azonban elsőévesként.

kep-14

- Nagy örömmel fogadtam a hírt, hogy felvételt nyertem az SZTE BBMK Magánének Tanszékére, ahol kiváló tanároktól, művészektől tanulhatok. A zene végigkísérte az életemet és mindig is tudtam, hogy ezen az úton kell, hogy elinduljak ahhoz, hogy kiteljesedhessek abban, amit csinálok. Mindenféleképpen Szegeden szeretném befejezni az alapképzést és a mesterképzést is itt tervezem elkezdeni. Úgy gondolom, hogy a Szegedi Tudományegyetemen elsajátított tudás megalapozhatja a jövőmet. Tanulmányaimat az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájában, Napközi Otthonos Óvodájában kezdtem, majd a az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában folytattam, 13 éves koromtól pedig az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumában volt lehetőségem tanulni. Ezekben az intézményekben nagyon jó alapokat kaptam tanáraimtól, ezért úgy gondolom a Szegedi Tudományegyetem a legmegfelelőbb hely a számomra a fejlődéshez. Nagyon szeretnék majd színházban elhelyezkedni, mint operaénekes. A célom, hogy lehetőségem legyen minél több főszerepet énekelni Magyarországon és külföldön egyaránt. Azt gondolom, azért ennyire fontos nekem a zene, mert nemcsak magamnak okozok ezzel örömet, hanem másokra is hatással lehetek – mondta Ildikó.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek