Bezár

SZTE Magazin

141016nano_sajtaj67

A Szegedi Tudományegyetem innovációs és kutatási rendszere egyedülálló az országban

A Szegedi Tudományegyetem innovációs és kutatási rendszere egyedülálló az országban

2022. augusztus 22.
3 perc

Az SZTE kutatói minden segítséget megkapnak, hogy a munkájuk eredménye közvetlenül egy gazdaságilag és társadalmilag is hasznosítható innovációvá váljon. Az IKIKK lesz a Szegedi Tudományegyetemen belül az a szervezeti egység, amely a kutatások arculatát meghatározza és sugározza a közvélemény felé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az IKIKK, Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ, célja az SZTE innovációs teljesítményének növelése, a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításának fokozása, az együttműködés erősítése a kutatásfejlesztési és innovációs ökoszisztéma szereplői között.

– A XXI. században az egyetemek szerkezete és szerepe is elkezdett változni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a karok felelőssége az oktatásra koncentrálódik, erre optimalizáltuk ezeket az egységeket. Ahogy egyre több és több kutatás kezdődött el, egyértelművé vált, hogy az alkalmazott kutatásokra külön koordinációs egység kell a hatékonyság megőrzéséhez, illetve javításához. A kutatások minősége és összetettsége miatt a kari kereteket kinőtték ezek a folyamatok. A prof. dr. Kemény Lajosék által elindított központok mostanra váltak hatékonyan működőképessé. Az IKIKK lesz a Szegedi Tudományegyetemen belül az a szervezeti egység, amely a kutatások arculatát meghatározza és sugározza a közvélemény felé. Komoly adatbázisokat hoztunk létre, amelyben összegezzük és rendszerezzük, hogy az SZTE milyen eszközparkkal, tudásbázissal, milyen szakemberekkel rendelkezik, milyen kutatásaink voltak régebben, amelyekre lehet alapozni és melyek a jelenleg is futó projektek. Ezek segítenek abban, hogy kutatási ajánlatokat tegyünk a régió, az ország vagy akár nemzetközi szinten például a EUGLOH partnerek felé. Az IKIKK az az arculat, amelyen keresztül tudományos kutatási vonalon elérhető lesz a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel párhuzamosan az oktatás és az alapkutatás marad a karok hatáskörében. A Szegedi Tudományegyetem innovációs és kutatási rendszere az országban egyedülálló és egyfajta pilot program, amelyet a többi egyetem is átvehet a jövőben – hangsúlyozta prof. dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese.

Az IKIKK létrehozása egy társadalmi jellegű innováció. Több hazai és külföldi egyetem is érdeklődött, szeretnék mások is megismerni, átvenni ezt az új rendszert. A minisztérium is jó példának tartja, és saját eszközeivel támogatja, reklámozza az SZTE modelljét. Az IKIKK rendszerében folyamatosan, egy „csatornán”, átláthatóan halad a kutatás, minden érintett terület támogatásával. Jelentőségét az is mutatja, hogy az itt folyó alkalmazott kutatások teljes összege már 40 Mrd forint felett van.

Az IKIKK szakmai vezetője a tudományos és innovációs rektorhelyettes, operatív vezetője pedig a Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóság főigazgatója; feladatuk a projektek generálása, menedzselése, végig vitele a pénzügyi, jogi részekkel együtt. Hat tudományterületi klaszterben – élő és élettelen természettudomány, klinikai kutatások, bölcsészettudomány, humántársadalmi és a harmadik missziós – kapnak helyet a kutatások. Ezeknek is van szakmai vezetője és operatív vezetője is. A klaszterek kompetencia-központokból, azok pedig kutatócsoportokból épülnek fel. A kutatók minden segítséget megkapnak, hogy a munkájuk eredménye közvetlenül egy gazdaságilag és társadalmilag is hasznosítható innovációvá váljon.

– A modellváltással kialakult egy olyan lehetőség is, hogy van olyan forrás, amit saját kutatásra használhatunk – korábban ilyen nem volt. Ha találunk az egyetemen belül egy olyan kutatást, amiről azt gondoljuk, hogy érdemes finanszírozni, mert később még nagyon fontos lehet, vagy építhetünk rá a jövőben, akkor ezt belső forrásból is meg tudjuk valósítani. Ezen felül a kiszámíthatóság és tervezhetőség is óriási előny. Az új modellnek köszönhetően nem csak egy-egy pályázat időtartamára, adott esetben egy-két évre, hanem hosszabb ciklusra is tervezhetünk. Ez hozzájárul a legjobb szakembereink megtartásához, és akár kiemelkedő külföldi kutatók idehozásához is. Fókuszálunk a jelenkor fontos globális kihívásaira, mint az élelmiszerellátás biztonsága, minősége vagy a klímaváltozás hatásainak mérséklése. Számos olyan innovációs projektünk van, amely emberek millióinak jelenthet javulást az életminőségében. De kiemelt terület az anyagtudomány, fotonika is, hiszen az ELI-ALPS egyedülálló lehetőségeket biztosít számunkra a kutatásokban – összegezte prof. dr. Kónya Zoltán.

SZTEinfo- Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek