Bezár

Hírarchívum

IMG_0144

Szegeden ülésezett a Magyar Rektori Konferencia Honvédelmi Képzési Munkacsoportja

Szegeden ülésezett a Magyar Rektori Konferencia Honvédelmi Képzési Munkacsoportja

2022. április 28.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem adott otthont 2022. április 28-án a Magyar Rektori Konferencia Honvédelmi Képzési Munkacsoport ülésének. A munkacsoport elnökét és tagjait Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese fogadta. A megbeszélés fő témája a honvédelmi alapismeretek szabadon választható kurzus további népszerűsítésének lehetőségei voltak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A munkacsoport kéthavonta ülésezik, ezt általában mindig más-más egyetemen teszi. Célja, hogy ezáltal olyan ismeretekre, tapasztalatokra tegyen szert az éppen adott egyetemen, amelyek a későbbiekben hasznosíthatók a munka során.

 

Az ülés kezdetekor Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a részvevőket. Beszédében kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem több területe is kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a honvédelmi alapismeretek legfontosabb ismérveit a hallgatók elsajátítsák. Az SZTE szeretné, ha idővel ez az elméleti tudás egyre gyakorlatorientáltabbá válhatna. Éppen ezért nagyon örült annak, hogy a mai ülésnek a Szegedi Tudományegyetem adott otthont, és a napirendi pontokon kívül a munkacsoport tagjai meg tudták vitatni ötleteiket, javaslataikat.


IMG_0143

 

Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese bemutatta a résztvevőknek a Tisza-parti intézményt. Ezután Visi Tibor ezredes, a Magyar Rektori Konferencia Honvédelmi Képzési Munkacsoport elnöke ismertette a napirendi pontokat, majd kezdetét vette az ülés.

 

Elsőként Zsiga Tamás dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium államtitkári főtanácsosa felvázolta a honvédelmi nevelés és a honvédelmi alapismeretek tantárgy aktualitásait, amelynek célja nem a katonai toborzás, hanem a hazafiasság-tudat növelése, majd beszélt a jövőbeni elképzelésekről és célokról, valamint a fejlesztési lehetőségekről és az irányokról. Az előadást követően Dr. Stummer Judit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar főreferense osztotta meg a téma kapcsán folytatott kutatásának eredményeit, amelyek többek között választ adtak arra, hogy mennyire népszerű a honvédelmi alapismeretek, mint tantárgy, és mint szabadon választható kurzus a felsőoktatásban tanulók körében.


IMG_0158

 

Emellett beszélt többek között arról is, hogy a szabadon választható kurzus két kreditet ér, egyre népszerűbb mindkét nem körében, és kiemelte azt is, hogy a hallgatók nem azért veszik fel ezt a tárgyat, mert katonának szeretnének állni, hanem azért, mert többet szeretnének tudni a világban zajló folyamatokról, Magyarország biztonságpolitikai környezetéről, a Magyar Honvédségről.


IMG_0159

 

Az ülés végén Visi Tibor ezredes, a Magyar Rektori Konferencia Honvédelmi Képzési Munkacsoport elnöke ismertette a munkacsoport jövő évi céljait, terveit. Zárásképp pedig kiemelte, hogy nagyon örül annak, hogy évről-évre egyre csak nő azoknak a hallgatóknak a száma, akik felveszik az említett kurzust.

 

Hangsúlyozta: a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedik a sorban, ugyanis annak ellenére, hogy mindössze két éve csatlakozott a vele együtt immár 12 intézményt számláló projekthez - miután együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztériummal - a 2021/22-es tanévben azon 9 egyetem közül, amely meghirdette a kurzust, a második helyen zárt a tantárgyat felvevő hallgatók számát tekintve. Az idei szemeszterben 948 diák döntött úgy, hogy elsajátítja a honvédelmi alapismereteket, közülük 185 a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Ezek a hallgatók egy online tankönyvből tanulhatnak és online tesztvizsgát tesznek majd a félév végén.



wetransfer_img_0133-jpg_2022-04-28_1426
Az ülésen készült fotók a galériára kattintva tekinthetők meg.

 

A honvédelmi alapismeretek kurzus elvégzésére immár 15 éve, 2007-óta, van lehetőség Magyarországon. Az eddigi tapasztalatokat szeptemberben egy konferencián osztják majd meg egymással a szakemberek.


SZTEinfo - Pósa Tamara


Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek