Bezár

Hírarchívum

20220405_Kozgyules_05

Rangos szakmai díjat vehetett át a BBMK dékánja

Rangos szakmai díjat vehetett át a BBMK dékánja

2022. április 06.
2 perc

Kimagasló képzőművészeti publikációs tevékenységéért, művészeti írói munkássága elismeréséül Magyarország egyik legrangosabb szakmai elismerését a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díját vehette át tegnap Dr. Nátyi Róbert az SZTE BBMK dékánja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

"Művészeti Írói Díjban részesíthető az a művészeti író, aki kiemelkedő és tartósan magas színvonalú tevékenységével, ismeretterjesztő, művészetelméleti vagy műkritikusi munkájával hozzájárult a magyar művészet közkinccsé tételéhez egyszersmind emelve és megőrizve ezzel a magyar kultúra értékeit." - olvasható a díjszabályzatban.

Dr. Nátyi Róbert méltatásakor a díjátadón kiemelték, hogy a REÖK tárlatainak létrehozásával új, európai színvonalú, szellemiségben Európához kötődő narratívát vezetett be a Dél-Magyarország régió művészeti életébe. Művészeti vezetésével az ország egyik megbecsült, a határokon túl is elismert kortárs képzőművészeti intézménye jött létre. A palota számos világhírű kiállításának rendezése fűződik a nevéhez, mint például a „Picasso és a nemzetközi avantgárd”, Marianne Greber fotókiállítása, Andy Warhol-, Toulouse Lautrec kiállítás és Marc Chagall grafikai vándorkiállítás, Rembrandt van Rijn kiállítás rendezése, majd Joan Míro, Aba-Novák Vilmos, Aknay János, Kovács Péter életműtárlatai, illetve Jan Saudek fotókiállítása vagy éppen az Alfons Mucha- és Salvador Dali-kiállítások.

Dr. Nátyi Róbert kutatási kiterjednek az ikonográfia, ikonológia, a kortárs és modern művészet és művészetelmélet, kurátori tevékenység, művészethamisítás kérdéseire, a magyar műgyűjtés történetére, a XIX–XX. századi magyar festészet és grafika történetére, valamint a szecessziós építészetre, és Szeged képzőművészetének témakörére.

Szakfolyóiratokban számos tanulmánya, cikke jelent meg a fenti témákban.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek