Bezár

Hírarchívum

Nyito_Cover_karikokatalinYoutube_Cover

Karikó Katalin átvette a Camurus Lipid Tudományos Díjat

Karikó Katalin átvette a Camurus Lipid Tudományos Díjat

2022. április 05.
3 perc

Az mRNS-technológia feltalálójaként vette át Karikó Katalin legújabb kitüntetését. A svédországi Lund városában 2022. április 4-én délután tartották a 2021-es és a 2022-es Lipid Science Prize ceremóniát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudományos fejlődéshez, pontosabban az összetett lipidrendszerek szerkezetének és biológiai szerepének vagy élettudományi alkalmazásainak a megértéséhez hozzájáruló kutatót ismer el a Camurus Lipid Tudományos Díj. A Camurus Lipid Research Foundation, a független kutatási alapítvány 2017-ben létrehozott elismerése személyenként 500.000 svéd koronával (körülbelül 18 millió forinttal) jár együtt.

Lipid_Science_Prize_KK_es_PC_j

A lipidekről beszélt előadásában Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora a svédországi Lund városában a 2022. április 4-i szimpóziumon. A konferenciát követő ünnepségen adták át a 2021. és a 2022. évi Lipid Tudományos Díjat az mRNS-, illetve a lipid nanorészecske-technológia feltalálójának. A két kitüntetett egy ceremónián vette át az elismerést, mert a pandémia miatt elmaradt a tavalyi ünnepség.

Karikó Katalin mint a University of Pennsylvania „adjunct professzora” és a BioNTech senior alelnöke, illetve Pieter Cullis mint az University of British Columbia professzora kapta meg a Camurus Lipid Tudományos Díjat. A díjátadón elhangzott: „az mRNS stabilizálása, fejlesztése és a lipid nanorészecskék szállítása terén végzett jelentős hozzájárulásuk, valamint áttörést jelentő innovációik elismeréseként” ítélték a döntnökök a díjat a kutatóknak. A két kitüntetett eredményei hozzájárultak ahhoz, hogy az mRNS-alapú Covid-19 vakcinákkal oltakozhatott több százmillió ember szerte a világon.

A magyar biokémikus, Karikó Katalin és a kanadai fizikus, Pieter Cullis – mint arról korábban beszámoltunk – közösen nyerte el és vette át a Vin Future Grand Prize kitüntetést, valamint a 2021. évi Mahidol Herceg Díjat is.

Karikó Katalin svédországi laudációjában azt hangsúlyozták, hogy „az mRNS stabilizálásával és szállításával kapcsolatos munkájának köszönhetően vált lehetővé, hogy a tudományos világ harcba szálljon a Covid-19 ellen”. A Camurus Lipidkutatási Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, Marcus Larsson szerint Karikó Katalin munkássága bizonyítja, hogy „a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel”.

81d4b082c40c42f5_800x800ar

Korábbi cikkünkben azt is megírtuk, hogy a „Camurus Lipid Research Foundation” (CLRF) szervezetet 1997-ben alapította a lipidek szerkezetével foglalkozó Kåre Larsson professzor, továbbá Gunnar Sandberg svéd vállalkozó, valamint a Lund University. A svédországi és a Szegedi Tudományegyetem kapcsolata régi, mindkét felsőoktatási intézmény tagja a „European University Alliance for Global Health” (EUGLOH) hálózatnak.

A kitüntetés névadója, a Camurus biogyógyszerészeti vállalat „tudományos vezetésű”. A marketscreener.com híradása szerint a svéd cég elkötelezett a súlyos és krónikus betegségek kezelésére szolgáló innovatív és differenciált gyógyszerek, például a rák és endokrin betegségek, a fájdalom és a függőség kezelésére alkalmas termékek fejlesztése mellett.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: K. K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek