Bezár

Hírarchívum

SZE_ZalaZone_2022_41_Majer_Csaba_Jozsef

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE, a győri Széchenyi István Egyetem és az Audi

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE, a győri Széchenyi István Egyetem és az Audi

2022. április 08.
3 perc

„Szintetikus üzemanyagok előállítása és validálása nagyvállalati és egyetemi együttműködésben” valamint „Hidrogén energiaforrásként történő alkalmazása és széndioxid megkötésének kísérleti alkalmazása” címen kötött együttműködési megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Szegedi Tudományegyetemmel, a győri, Széchenyi István Egyetemmel és az Audival 2022. április 7-én, Zalaegerszegen. Az SZTE-t Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese képviselte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Audi és a két Egyetem részvételével, valamint a számos partner közreműködésével induló két projekt célja az alternatív és szintetikus üzemanyagok előállításának és értékelésének kutatása, illetve a hidrogén energiaforrásként történő alkalmazása, továbbá a levegőből kinyert szén-dioxid megkötésének lehetősége, például kísérleti növényházakban.

P.L._3

A nemzetközi elemzések azt mutatják, hogy Magyarország zöld ország, a 2050-es európai karbonsemlegességi célok elérésében jelenleg a 13. helyen áll – emelte ki Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az alternatív üzemanyagok fejlesztésével és a szén-dioxid megkötésének módjaival induló projektek kapcsán.

P.L

A kutatási projektek aláírásakor kifejtette: néhány éve még a tisztán elektromos meghajtásban látták a szakemberek a mobilitás jövőjét, de mára árnyaltabb lett ez a kép. Hangsúlyozta: valamit tenni kell a meglévő járművek környezetbarátabbá tétele érdekében is, illetve vizsgálni kell a hidrogén üzemanyagként és energiatárolóként való alkalmazásának lehetőségeit. A miniszter emellett azt is elmondta, hogy a két éve meghirdetett klíma- és akcióvédelmi kormányzati terv egyik fő eleme a közlekedés zöldítése. Az elmúlt időszakban több mint 15 ezer elektromos meghajtású jármű beszerzését támogatták pályázati formában, illetve alig egy év alatt 28 ezerről 43 ezerre nőtt a zöldrendszámos járművek száma. A megújuló energia felhasználási aránya jelenleg 11 százalékos a közlekedésben, ezt az arányt 2030-ra 14 százalékra szeretnék növelni.

P.L._2

Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke egyebek mellett arról is beszélt, hogy a fennállásának 30. évfordulóját jövőre ünneplő győri gyár működésének középpontjában alapítása óta az innovációs képesség fejlesztése áll. Ma már 12 ezer munkatársat és további 50 ezer embert beszállítóként foglalkoztató üzemben nemcsak termelés folyik, de egyre újabb termékek és szolgáltatások is készülnek, mégpedig növekvő mértékben magyar szellemi termékként. Hozzátette: a cégcsoport legnagyobb motorgyára Győrben működik, ahol a jövő hajtásrendszereivel is foglalkoznak 2018 óta például több mint 300 ezer elektromos motor készítettek. Arra készülnek, hogy a következő generációs elektromotorokat a cégcsoport más márkájú járműveibe is beépítik.

P.L._4

A cégvezető elmondta: az a törekvésük, hogy minél inkább független és minél zöldebb energiaforrásokat használjanak, már a gyártás folyamatában is. A most induló projektekkel pedig arra keresik a megoldást, hogy a világ meglévő járműparkját miként lehet alternatív, szintetikus üzemanyagokkal környezetbarátabbá tenni, a cél, hogy az évtized végéig alternatív üzemanyagokkal tisztán lehessen üzemeltetni az utakon futó járműveket.

P.L._5

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a projektindító kapcsán azt mondta: a jövő üzemanyagán dolgoznak közösen egyetemi, és vállalati partnereikkel. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is megerősítette: az alternatív hajtóanyagok és az e-üzemanyag előállítása a projektjeik célja.

Forrás: MTI

Fotó: Májer Csaba József

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek