Bezár

Hírarchívum

Egysportosnap_2_of_6

Utcára vitte a sportot az SZTE

Utcára vitte a sportot az SZTE

2021. szeptember 23.
4 perc

„SZTE 100 - Egy Sportos Nap” elnevezéssel rendezett egésznapos programot a Szegedi Tudományegyetem. Sportpályává alakult a Dugonics tér szeptember 22-én, az egyetem fennállásának 100. évéhez kapcsolódó mozgásos programok miatt, amelyeknek az SZTE Sportközpont és a Sportiroda volt a főszervezője, társszervezője pedig a Testnevelési és Sporttudományi Intézet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A borongós időjárás ellenére, már reggeltől érdekes történések helyszíne volt a rektori épület előtti tér. Sporteszközök és SZTE-s melegítőben mozgó szervezők, hallgatók lepték el a szökőkút környékét. A jó hangulatról és a színes kínálatról az SZTE Alma Mater, az SZTE+, az SZTE BBMK zenekar, az egyetem 12 karának képviselői, hallgatói, a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) segítségével gondoskodtak a szervezők a sportnapon.


Egy_Sportos_Nap_162_of_405


Már délelőtt elindultak a programok, amelyek koradélutántól párhuzamosan futottak, egészen sötétedésig.

13:30-kor startolt a 100 perces váltófutás a tér körül, miközben a színpadon, többek között az „SZTE 100” kihívás díjátadója és a partneregyesületek bemutatkozását láthatták a hallgatók és a városlakók. A rendezvény célja éppen az volt, hogy Szeged meghatározó oktatási intézménye megmutassa pezsgő sportéletét a városnak, amelyhez ezer szállal kapcsolódik.


Az amerikai focisták, röplabdások mellett olyan partneregyesületek mutatkoztak be, mint például az MVM Szeged Víziport Egyesület vagy a Naturtex-SZTE-Szedeák élvonalbeli férfi kosárlabdacsapata vagy a női vízilabdacsapat, amely egyesületekben több SZTE-s hallgató is szerepel.


Egy_Sportos_Nap_87_of_405


A rendezvény védnöke: Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség elnöke, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke személyesen nem tudott részt venni az eseményen, de egy üzenetet elküldött, amelyben hangsúlyozta, hogy szegedi születésű emberként különös megtiszteltetést jelent számára a fővédnöki feladat. Üzenetében kiemelte, kulcsfontosságú, hogy a fiatalok rendszeres fizikai aktivitást végezzenek. Többek között azért is, mert azokat az erényeket, amelyeket a barátságban, a családi életben és a munkában szükséges felelősségvállalás során nyújtaniuk kell, azt mind képesek a sport által megtanulni. Felelős emberként pedig képesek minőséget létrehozni és követendő példaként az élen járni.


Egy_Sportos_Nap_405_of_405


Az SZTE részéről Prof. Dr. Kónya Zoltán köszöntötte a sportos nap résztvevőit. A Tudományos és innovációs rektorhelyettes elmondta, hogy lényeges kérdés, hogy a felsőoktatás milyen módon járulhat hozzá a fiatalok egészség-magatartásának kialakításához és annak testi-lelki egészségre gyakorolt hatásának növeléséhez. Az SZTE sportéletének meghatározásakor legfőbb célként fogalmazódott meg, hogy minden egyetemi polgár találkozzon a sporttal.


- Büszkévé tesz bennünket az, hogy az SZTE hallgatói a szabadidősporttól az élsportig minden területen megállták, és megállják a helyüket. A 100 év alatt több olimpikon, világversenyek szereplői tették büszkévé Magyarországot, és közvetlenül Alma Materünket. Az SZTE az egészséges hallgatók, és munkavállalók egyeteme szeretne lenni – mondta Dr. Kónya Zoltán.


Egy_Sportos_Nap_227_of_405


Juhász Péter, a Magyar Egyetemi és Főiskolás Sportszövetség főtitkára kiemelte, hogy az egyetemi sport nemzetközi napja alkalmából számos egyetem tart különböző programokat a napokban, és örömmel tapasztalta, hogy a 100 éves fennállását ünneplő SZTE, a centenáriumhoz méltó, magas színvonalú eseménnyel csatlakozott.


A hallgatókon, oktatókon kívül az érdeklődők is szívesen tették próbára magukat. Különböző ügyességi feladatok várták a vállalkozó kedvű járókelőket is az SZTE Sportközpont munkatársai, akik ebből az alkalomból kivitték az utcára az egyetemi testnevelést.

Az érdeklődők a nap során találkozhattak az SZTE olyan korábbi és jelenlegi élsportoló hallgatóival, mint Birkás Balázs, Márton Anita, Nagy Péter, Nádas Bence.


Testnevelés bónuszként is igazolhatták a részvételt a hallgatók, ha minimum 6 ügyességi feladatban részt vettek. Az első száz fő, aki mind a 9 állomást teljesítette, ajándékot is kapott.

A legnépszerűbbek a kiemelt programok voltak. Az Indulj! – 100 perc váltófutás során a cél az volt, hogy az SZTE hallgatói 3 fős csapatokban, egymást váltva, 100 perc alatt minél több kilométert fussanak.  A Húzzunk bele! – 100 kilométeres ergométerezésre 16:00 órától az SZTE hallgatóit és oktatóit mozgatta át. A csapatok egyszerre 10 ergométeren, felváltva húzva, a legrövidebb idő alatt kellett teljesítsék a távot.


Egy_Sportos_Nap_221_of_405


A Dugonics téren felállított színpadon a köszöntések és beszélgetések mellett kvíz játékkal is találkozhattak a résztvevők, valamint ott kapták meg egy korábbi sportos egyetemi programban – az „SZTE 100”-ban résztvevő hallgatók, alumnik és dolgozók is a díjaikat, amiket a pandémia és a karantén alatt nem volt lehetőség kiosztani.

 

A program zárása volt a leglátványosabb. A Tekerd fel a hangerőt! programelem során, a szökőkút vize annál magasabbra lövellt és a zene is annál hangosabban szólt, minél gyorsabban hajtották a spinning kerékpárokat a mozgás szerelmesei.



Az Szegedi Tudományegyetem sportstratégiai referense, Fekete György is elégedetten értékelte az eseményt. Mint mondta Az SZTE-100 avagy egy sportos nap rendezvényen a résztvevők 100 percet futottak, 100 kilométert húztak ergométeren, többek között kipróbálhatták magukat olyan kihívásokban, amelyek mellett a hétköznapokban elmennének. A rendezvényen megjelent főtitkár, rektorhelyettes, dékán, professzor és a legkülönbözőbb területeket képviselő egyetemi polgárok. Rajtuk kívül videó üzenetben köszöntötte az SZTE-t a portugál és a francia partneregyetem.


Egy_Sportos_Nap_243_of_405

A rendezvényről még több infó és kép az alábbi linken.



SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin- Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek