Bezár

Hírarchívum

Freshmen-2

Orientációs hét segíti a több mint 1000 új nemzetközi hallgató beilleszkedését az SZTE-n

Orientációs hét segíti a több mint 1000 új nemzetközi hallgató beilleszkedését az SZTE-n

2021. szeptember 09.
3 perc

A 2021/22-es tanévben várhatóan több mint 1000 külföldi hallgató kezdi el tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Velük összesen több mint 4000 nemzetközi hallgató tanulhat a Tisza-parti városban. A nemzetközi gólyák beilleszkedését az intézmény Orientációs héttel segíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nemzetközi gólyák szeptember első hetén eligazítást kapnak a beiratkozással kapcsolatban, megismerkednek a Neptun tanulmányi rendszer használatával és a kurzusfelvétellel, valamint a diákigazolvány-igénylésének menetével. Azt is megtudhatják, hogyan találhatják meg a legmegfelelőbb albérletet, valamint, hogy merre étkezhetnek és szórakozhatnak Szegeden. Kulturális programokon vehetnek részt, a tárlatvezetéstől kezdve a tematikus sétákig, amelyeknek az a célja, hogy megismerhessék a Tisza-parti város hagyományait, történelmét.

 

Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a nemzetközi hallgatók gólyaesküje előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a legnépszerűbb kar a nemzetközi hallgatók körében a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar volt. A nem orvostudományi területeket választó diákok közül a legtöbben a Gazdaságtudományi-, a Bölcsészet-és Társadalomtudományi, illetve az Állam- és Jogtudományi Karra nyertek felvételt. A gólyák közül legtöbben Iránból, Spanyolországból, Japánból, Kínából és Törökországból érkeztek.

 

A beilleszkedésüket támogató Orientációs hetet 2021. szeptember 6-án délelőtt, a Szegedi Tudományegyetem Központi Épületének dísztermében, Dr. Bene Tamás, az SZTE NKI igazgatója nyitotta meg.


Az igazgató hangsúlyozta: az idei év több szempontból is különleges a Szegedi Tudományegyetem életében. Az oktatási intézmény 2021-ben ünnepli elődintézményének, a kolozsvári magyar tudományegyetem alapításának 440., szegedi befogadásának 100. évfordulóját. Az SZTE Szenátusa 2021. január 25-én egyhangúlag támogatta, hogy Dr. Karikó Katalint Doctor Honoris Causa címmel tüntessék ki. A világhírű biokémikus a díszdoktori címről szóló oklevelet 2021. szeptember 4-én, a 2021/22-es tanévnyitó ünnepségen, - amely egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó, valamint az SZTE Centenáriumi Rendezvénysorozatának nyitó eseménye is volt - Prof. Dr. Rovó Lászlótól, a Szegedi Tudományegyetem rektorától vette át.



Az első félévben a nemzetközi mobilitási programoknak köszönhetően, azaz az ERASMUS+ és az IISMA, indonéz kormányprogram keretében 201 külföldi hallgató érkezett az SZTE-re. Közülük az ERASMUS programmal 176 hallgató tanul majd az Egyetemen, akik 13 ország, 62 városának, 76 egyeteméről érkeztek.

 

A magyar kormány keleti irányba való nyitásának köszönhetően az SZTE új ösztöndíjprogramot is indított. A Stipendium Hungaricum Ösztöndíj segítségével több, mint 200 külföldi hallgató érkezik az Egyetemre, 81 országából. Közülük a legtöbben a természettudományi-, gazdasági és bölcsészettudományi szakokat választották. A diákok Jordániából, Laoszból és Mongóliából jöttek.

 

Az oktatási intézmény nemzetközi palettáját tovább színesíti a különböző intézményi keret-megállapodások által beiratkozott hallgatók névsora is.

 

Ezen felül a Szegedi Tudományegyetem közel 500 külföldi hallgató beiratkozását várja az önköltséges alap-, mester vagy doktori képzésekre is, a világ 69 országából. Közülük a legtöbben várhatóan a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karon kezdik meg tanulmányaikat az idei évben. Az önköltséges képzésekre a leginkább Dél-Koreából, Iránból, Izraelből, Japánból, Kínából, és Indonéziából érkeztek hallgatók.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek