Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko_Katalin_Reischstein-erem

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

2021. szeptember 09.
3 perc

Az orvostudomány területén a legrangosabb svájci díjat, a Reichstein-érmet vette át 2021. szeptember 6-án Karikó Katalin. A módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását szabadalmaztató biokémikus, a BioNTech cég alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és egykori hallgatója ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Reichstein-érmet a „Svájci Gyógyszerészeti Tudományos Akadémia” (SAPhS) olyan nemzetközileg elismert tudósoknak ítéli oda, akik a kutatás, az oktatás és a gyakorlati alkalmazása révén hatalmas mértékben hozzájárultak az orvostudomány fejlődéséhez.


Reichstein_medal_j

 

„Karikó Katalin hozzájárulása az mRNS-kutatásokhoz, valamint az oltásokban és az orvostudományban való alkalmazásban alapvető fontosságú” – idézték 2021 júniusában a Svájci Gyógyszerészeti Tudományos Akadémia hivatalos közleményét a lapok. „Az ön határozottsága az új technológia kifejlesztésében nemcsak új korszakot hozott az oltástechnológiába, hanem hozzájárult a gyors és tömeges védőoltásokhoz, amelyek megakadályozták a COVID-19 betegség továbbterjedését.”


Reichstein_Medal_kihirdetese_20210906_j

 

A Berni Egyetem „Haus der Universität” épületében, a 2021. szeptember 6-án tartott ünnepségen vette át Karikó Katalin a színarany Reichstein-érmet. „Nagyon inspiráló volt hallgatni Karikó Katalin életútjának történetét. A tudomány iránti szenvedélye és rugalmassága észbontó” – összegezte a díjátadóval kapcsolatos élményeit Paola Luciani, a Berni Egyetem professzora a Linked in bejegyzésében. „Egy teljesen megérdemelt Reichstein-díj a Svájci Gyógyszerészeti Tudományos Akadémiától egy olyan nőnek, aki soha nem szűnt meg hinni a tudományban.”


Kariko_Reichstein_Medal_dijatadon_IMG_1772_j

 

Karikó Katalin, a COVID-19-pandémia idején a koronavírus elleni küzdelem ikonikus alakjaként világhíressé vált kutató, a Szegedi Tudományegyetemen lett biológus, védte meg doktori disszertációját. A tudós a svájci Reichstein-érem átadó ünnepségére, a Berni Egyetemre már mint az SZTE díszdoktora érkezett.


Kariko_Reichstein_medallal_j_IMG_1772

 

A SAPhS az érme elnevezésével emlékeztet a svájci kémikus és Nobel-díjas Tadeus Reichstein érdemeire. A kitüntetés névadója fejlesztette ki az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin szintézisét, ezáltal lehetővé tette annak ipari előállítását. A C-vitamin mintegy összeköti a kitüntetetteket. Érdekes arra emlékeztetni, hogy a C-vitamin és a fumársav katalízis szerepének a tisztázása, a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéseiért nyert Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem professzora.

 

A Reichstein-érmet rendszertelenül, 5-10 évente adják át, legutóbb 2014-ben nyújtották át. A kitüntetést már két Nobel-díjas tudós is megkapta.

A Karikó Katalin és Drew Weissman által korábban elnyert Rosenstiel- és Horwitz-díjról azt tartják, hogy az így elismert személy „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”.

 

 

SZTEinfo

Fotók: SZTE NKI

 

A biokémikus Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján itt.

 

Korábban írtuk Karikó Katalinról, a kitüntetéseiről:

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda "a tudományos Oscar-díjat"

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

Jácintok üzenet – Karikó Katalin a női siker titkáról

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

„A nő, aki megmentheti a világot” – a francia BFMTV filmet készített Karikó Katalinról

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

Katalin Karikó, SZTE Alumna Receives Honorary Doctoral Degree from the University of Szeged

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

Katalin Karikó, an Alumna of the University of Szeged, is the Founder of the Most Promising Vaccine Development against the Coronavirus

A koronavírus elleni legígéretesebb vakcinafejlesztés megalapozója Karikó Katalin, az SZTE alumnusa

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek