IMG_9476

2021. szeptember 30.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) is szemléletformáló együttműködésbe kezd. A megállapodás célja, hogy az egyetemi polgárok felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek szellemi alkotásaikra, újításaikra.


Együttműködési megállapodást kötött 2021. szeptember 30-án a Szegedi Tudományegyetem a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával. A cél, hogy az egyetemi polgárok tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. A SZTE vezetősége is elkötelezetten támogatja, hogy ezzel a hallgatók olyan tudást szerezzenek, amely később a hazai, és nemzetközi piacon versenyelőnyt jelent számukra. Ezen felül az egyetemi szellemitulajdon portfólió bővítésével lehetőség nyílik az egyetem számára újabb források bevonására tekintettel a rangsorokra, a hallgatók létszámára, és az ipari partnerek számára.


IMG_9446-001

 

A megállapodás részeként az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, a szakmai módszertani fejlesztésekben; az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai szellemi tulajdoni tudatosságának növelésében. Emellett a felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány szerkesztésében és konferenciák, inkubációs és akcelerációs programok szervezésének és lebonyolításának támogatásában is részt vesznek.


 IMG_9442


„A Szegedi Tudományegyetem kutatási tevékenységének, K+F folyamatainak meghatározó tényezője, hogy a kutatások mennyire vezetnek egyedi eredményekre, különösen azokra, amelyek iparjogvédelmi oltalomban részesíthetők és hasznosíthatók. Ezen folyamatokat segíti majd az SZTNH-val kötött megállapodás, amelynek köszönhetően Egyetemünk várhatóan hatékonyabban tudja majd az értékes kutatások folytatását előmozdítani, illetve azok eredményeit hatékonyan hasznosítani – mondta el Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, akitől megtudtuk: az SZTE szellemitulajdon-portfólióját jelenleg 39 szabadalom, illetve szabadalmi bejelentés, 2 használatiminta-oltalom, 8 védjegy - melyből 4 tanúsító védjegy – alkotja. Ezek mellett további 43 know-how gazdagítja a portfóliót.

 

IMG_9452

 

„A korábbi években a több mint húsz, akkor még államilag finanszírozott egyetem összesen tízes nagyságrendben adott be szabadalmi kérelmeket, ami igen sajnálatos helyzet volt. Azóta viszont megnyíltak azok a támogatási formák, amelyek nemcsak az alapkutatást finanszírozzák, hanem az alkalmazott kutatást és a kísérleti fejlesztést, az ipari problémákra adott egyetemi válaszokat is. Ezzel elkezdődött a piaci érvényesülésben sokat segítő támogatások és tudás összekötése. Az összekötésben kimondottan hasznos a szellemi tulajdonjogok védelme, és a pályázatok kiírásában szerepel is az erről szóló kötelezettség. Szerencsére most ott tartunk, hogy százas nagyságrendű oltalmazási ötlet, sőt kutatás-fejlesztési-innovációs projekt fut egy-egy egyetemen, vagyis az ösztönzők hatására is elkezdtek másképpen tekinteni a lehetőségekre, elkezdtek az immateriális javaikra is ügyelni, és valódi kutatóhelyként viselkedni. A Szegedi Tudományegyetem is ebbe a sorba illeszthető” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.


IMG_9462

 

Az SZTNH tervei között szerepel, hogy további felsőoktatási intézményekkel is hasonló megállapodásokat köt, hogy valóban minél több egyetemi polgárban, hallgatóban és oktatóban váljon tudatossá a szellemitulajdon-védelem fontossága.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna