Bezár

Hírarchívum

Informatorium

Új, izgalmas tudományfilozófiai előadássorozat indul az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékén

Új, izgalmas tudományfilozófiai előadássorozat indul az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékén

2021. október 11.
3 perc

Informatórium – A tudomány tudománya címmel szervez tudománynépszerűsítő tudományfilozófiai előadássorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke 2021. október 20-a és november 24-e között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvény helyszíne a szegedi bölcsészkar Informatórium előadóterme, ahova a szervezők mindazokat szeretettel várják, akik érdeklődnek a tudományfilozófia, tudománymérés és tudománytörténet aktuális kérdései iránt, vagy csak jobban szeretnének tájékozódni a laikusok számára gyakran kevésbé átlátható tudomány világa és az elszaporodó álhírek és tudományellenesség között.


Az ismeretterjesztő programsorozat célja tehát a tudománynépszerűsítés és közművelés, éppen ezért a mindennapjainkat érintő tudomány, tudományosság aktuális kérdéseire fókuszálnak majd az előadások. A meghívott vendégek témájuk legjelesebb hazai képviselői, bölcsészek és természettudománnyal foglalkozók egyaránt: Soós Sándor, Csányi Vilmos, Kutrovácz Gábor, Zemplén Gábor, Békés Vera, Ropolyi László és Kovács Gábor. A szervezők célja a nagyközönség számára érthetővé tenni a magyarországi és nemzetközi kortárs tudományosság olyan problémáit, melyek nagy mértékben befolyásolják életünket, de kevés szó esik róluk ismeretterjesztő jelleggel. Céljuk, hogy megmutassák, hogy a tudományos eredmények miképpen alakítják a mindennapjainkat, hogyan hasznosíthatók az akadémikus szférán kívül, hogyan segíthetnek megoldást találni a hétköznapi életünkben felmerülő problémákra. A hatvanperces előadások témái többek között az információs, digitális társadalom, a tudományos haladás, az elszaporodó áltudományok és tévinformációk, a hit és tudás viszonya, a tudományos közösségek társadalmi presztízse, a mesterséges intelligencia előnyei és hátrányai, az új diszciplínák megjelenése, a bioetika és a tudósok, kutatók társadalmi felelőssége, az ember szerepe a hihetetlen gyorsasággal fejlődő tudományos világban. A meghívott vendégek tudományterületük tágabb kontextusáról is beszélnek (pl. a tudományos közösségek, a tudományszerveződés, a tudománymérés és a kreativitás összefüggései, tudomány és áltudomány viszonya, a hálózottság következményei, a bioetika kérdései stb.), előadásaik után lehetőség van a közönöségkérdésekre és a nyílt vitára is. A tudomány tudománya programsorozat nem rejtett célja, hogy a korábban csak a sci-fikben elképzelt valóság nyomába is eredjen, és az egyre komolyabb technológiai fejlesztések, illetve alapvetően a technológia mellett és ellen is sorra vegye az érveket.


Informatorium-001

 

Ha időközben a járványhelyzet nem tenné lehetővé, hogy az előadóteremben is összegyűljön a hallgatóság, akkor az előadásokat digitális platformon (a Tanszék FB-oldalán és Youtube-csatornáján) teszik majd közzé a szervezők.

 

 

Részletes program:

 

2021. október 20., 16–17:30

Soós Sándor: Tudománymérés és kreativitás: összeegyeztethetők-e?

 

2021. október 27., 16–17:30

Csányi Vilmos: Tudományos hiedelmeink

 

2021. november 3., 16–17:30

Kutrovácz Gábor – Zemplén Gábor: Mit kezdjünk az áltudományokkal? Hol húzható meg a demarkációs vonal tudomány és áltudomány között?

 

2021. november 10., 16–17:30

Békés Vera: Hogyan írjunk tudománytörténetet? A tudománytörténetírás a tudomány, a tudományfilozófia és a történelem perspektívájából

 

2021. november 17., 16–17:30

Ropolyi László: Tudás, hálózatosság, internet. Mit gondoljunk az internetfilozófiáról?

 

2021. november 24., 16–17:30

Kovács Gábor: Frankensteintől a zöldekig. A kortárs technológiakritikáról

 

 

A programsorozat, mely az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál részét képezi, az NKA Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Kollégiuma és a Nemzeti Tehetség Program NTP-HHTDK-21 támogatásával valósul meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek