Bezár

Hírarchívum

teszedd_borito

TeSzedd – az SZTE idén is csatlakozott az akcióhoz

TeSzedd – az SZTE idén is csatlakozott az akcióhoz

2021. október 27.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2021-ben is csatlakozott a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. A kilencedik alkalommal megrendezett esemény kezdeményezője ezúttal is az Innovációs és Technológiai Minisztérium volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hulladékgyűjtéshez, amely 2021. október 21-től 24-ig tartott az ITM minden csatlakozó intézmény számára biztosította a szükséges eszközöket és egyes esetekben a hulladék elszállításáról is gondoskodott. Az elmúlt év eredményei bebizonyították: a megmozdulás évről-évre egyre inkább összeköti a környezetvédelmet az önkénteséggel, erősíti a közösségi összefogást és segíti a szemléletformálást.

 

A Szegedi Tudományegyetem fenntartható jövőt épít, ezért eltökélten folytatja sok éve megkezdett, és a nemzetközi ranglistákon is előkelő helyezést biztosító Zöld Egyetem Programját, amely az energiahatékony és környezettudatos mindennapi működés feltételeinek megteremtésére, fejlesztésére fókuszál.


teszedd_cikkbe

A környezettudatosságnak nem csupán az egyetemi épületekben megvalósuló szelektív hulladékgyűjtés, a szolármezők, hőkutak, hőszivattyúk, a szürkevizet hasznosító rendszer, a PlanibelTri üvegtechnológia és a geotermikus fűtésrendszer a része, hanem az SZTE gépjármű flottájából régi dízelüzemű autók elektromos autókra cserélése, a CO2 kibocsátás csökkentésre való törekvés, valamint a kerékpáros közlekedés ösztönzése, támogatása is.

Emellett az Egyetem adaptálja a tudományos és technológiai eredményeket, amelyek segítik a fizikai erőforrások hatékony és fenntartható módon történő felhasználását. Oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével maga is hozzájárul új eredmények születéséhez és tesz annak érdekében, hogy növelje a jövő generációjának a környezeti értékek megőrzése iránti elköteleződését. Ezen felül a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése, minőségének javítása és szemléletformálás révén tudatos hulladékgazdálkodást folytat, valamint elkötelezett az épített és természeti értékek megőrzése mellett. Ezért az idei évben sem volt kérdés, hogy a Hallgatói Önkormányzattal együtt csatlakozik az akcióhoz, amelyben elsősorban az Egyetem épületeinek környékét tisztították meg az önkéntesek.

Ám az energiahatékony és környezettudatos működést célzó eredmények és törekvések mellett egyaránt folyamatos cél a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság kérdésköreinek beépítése is az intézmény oktatási és kutatási folyamataiba.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek