Bezár

Hírarchívum

Bamako_borito

Az SZTE hallgatója újragondolta a Budapest-Bamako Rallyt

Az SZTE hallgatója újragondolta a Budapest-Bamako Rallyt

2021. október 07.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki és Mezőgazdasági Karának hallgatója, Muráti Kamilló több tucat jótékonysági akció kezdeményezője volt az elmúlt másfél évben, tavaly ugyanis úgy döntött: többedmagával részt vesz a Budapest-Bamako Rallyn. A versenyre való felkészülés egy nem mindennapi járművel és számtalan adakozással vette kezdetét nemcsak a régiónkan, hanem szerte az országban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Előljáróban – mindent a Budapest-Bamako Rallyról

  • A Budapest–Bamako Rally egy magyar szervezésű autóverseny, amelyet először 2005-ben rendeztek meg. A 11 országon áthaladó megmérettetés hosszú évek óta mindig januárban startolt Budapestről és két héttel később Bamakoban ér véget. Az idő múlásával a résztvevők száma és a rally ismertsége is egyre csak nőtt, minek köszönhetően a versenyt ma már nemzetközi megmérettetésként tartják számon és kétévente rendezik meg. A következőre 2022-ben kerül sor, amelyen a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Muráti Kamilló is indul egy nagyon kedves barátjával, Botyánszki Bencével együtt. A teljesítendő táv oda-vissza nagyjából 20.000 kilométer. A versenyzők 11 országon haladnak keresztül, Európában: Magyarországot, Szlovéniát, Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot érintik. Afrikában: Marokkót, a Nyugat-Szaharát, Mauritániát, Szenegált, Guineat és Sierra Leonet.
Bamako_2
  • 2009 óta a résztvevők négy kategóriában indulhatnak: túra vagy verseny terepen, kaland valamint spirit utakon. Ez utóbbi kategóriában robogóval, illetve nagyon régi autókkal, - Polskival, Ladával, Zsigulival – indulnak.
Bamako_3
  • A versenyzők mindkét esetben külön útvonalon haladnak, ám kategóriától függetlenül különböző feladatokat kell megoldaniuk útközben. A rally az élményszerzés mellett ugyanis jótékonysági célokat is szolgál, nemcsak a célállomáson, hanem már útközben is. A csapatok ajándékokat, illetve adományokat gyűjtenek a helyieknek, amelyeket ők maguk vagy a külön e célból indított kamionok visznek el az adott városban élőknek.
Bamako_4
  • A verseny különlegessége, hogy nincsenek megkötések a nevezésnél, azaz bármilyen az utcákon is használt járművel el lehet indulni rajta. Az alföldi srácok nem aprózták el, egy igazán modern gépbe fektettek be a győzelemhez, emellett több, mint másfél éve járják idehaza a térségét és segítik különböző jótékonysági akciókkal a rászorulókat.
Bamako_5

- A hazai projektet a Budapest–Bamako Rally mintájára álmodtuk meg. A háromtagú csapatot először egy ingatlanos srác, egy óvóbácsi és egy lagziguru alkotta. A csapat az idei év elején ugyan két főre csökkent, a cél viszont nem változott. Az akciót hosszas szervezés után tavaly márciusban kezdtük el. Beszereztük az autót, majd felkutattuk a rászoruló családokat, gyermekeket, és megkerestük a különböző intézményeket, egyesületeket, szervezeteket és táborokat. Az elmúlt időszakban több terepen is jártunk az autónkkal, amit a "sivatag vándorának" is becéznek. Típusa: Toyota Land Cruiser J95, ez egy DAKAR rally klasszikus – kezdte gondolatait Muráti Kamilló, a KAM Home Goes 2 Bamako csapatkapitánya.


Bamako_7


A fiúk jártak többek között Ecsegfalván, ahol a helyi könyvtárbővítésében segítettek - számítógépeket ajándékoztak, emellett az ott élő nagycsaládosoknak különböző, használati cikkekből álló csomagokat adtak át, később pedig támogatták az Idősek klubját. Okányon az önkormányzattal karöltve segítették a helyi családokat, egy rúzsai tanyán egy csonka családban felnövő kisfiút leptek meg egy számítógéppel és internettel. Egy helyi alapítvánnyal együttműködve az év elején ugyancsak jó állapotban lévő számítógépekkel látták el a szegedi mentőállomást is annak érdekében, hogy a pandémia idején még gördülékenyebben menjen az ott dolgozók számára az adminisztráció. A Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Megyei Szervezetével együtt pedig több, különleges véradást is szerveztek. Emellett önkéntesek voltak a szegedi mentőállomáson, ahol az Országos Mentőszolgálat által meghirdetett akció keretében a koronavírussal kapcsolatos ügyintézésekben, mintavételekben és adminisztrációban vették ki a részüket. Nemrégiben egy tanszergyűjtési akciót szerveztek, az eszközök egy része olyan békéscsabai szervezethez került, amelynek tagjai a nagycsaládosokat és az ott élő rászorulókat látják el mindennel amire csak szükségük van, de az elmúlt másfél évben többször jártak gyermektáborban és gyermekotthonokban is.


Bamako_6

 

- A projektek általában mindig párhuzamosan futnak egymással. Az adománygyűjtéseken felül tehát most egy a tavalyinál is nagyobb véradáson dolgozunk. Idén három városban - Szegeden, Békéscsabán és Budapesten – négy helyszínén zajlik majd az akció, amely már 2020-ban is - az első megrendezett alkalommal - óriási sikert aratott a régióban. Emellett tervben van egy erdélyi út is, ott szintén gyermekotthonokba viszünk majd adományt. Összességében fantasztikus az a közel két év, ami mögöttünk áll. Csaknem 5 millió forint értékben találtak célzottan gazdára a csomagjaink. Tevékenységünket január közepéig folytatjuk, utána az autó átvizsgálása, felszerelése és a mi felkészülésünk kerül előtérbe. A járműbe nemrégiben már beépítettünk egy tárolórendszert, amelybe úgynevezett "sivatagi ládákat" helyeztünk el, de mindezek mellett szeretnénk majd magunkat fizikailag és lelkileg is felkészíteni az útra – összegezte Muráti Kamilló, az SZTE hallgatója.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Muráti Kamilló

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek