Bezár

Hírarchívum

x._jogtorteneti_napok_1170x430

A X. Szegedi Jogtörténeti Napok nyitották a centenáriumi évet az SZTE ÁJTK-n

A X. Szegedi Jogtörténeti Napok nyitották a centenáriumi évet az SZTE ÁJTK-n

2021. október 21.
4 perc

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara a 2021/2022-es tanévben, tudományos programsorozattal kíván megemlékezni arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem 440 éve áll az oktatás és a tudomány szolgálatában és 100 éve dolgozik Szeged és a régió fejlődéséért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kar kiemelten fontosnak tartja történelmi múltjának ápolását, értékeinek megőrzését és közvetítését, amely biztos alapját képezi a 21. századi oktatás és kutatás tudományos és nemzetközi szinten is mérhető fejlődésének.


„A Szegedi Tudományegyetem történetének alapjai azok, amelyekre fontosabb állomásain vissza emlékeszünk” – vallja a Kar vezetősége.


A X. Szegedi Jogtörténeti Napoknak 2021. október 14-én és 15-én az MTA SZAB Székháza adott otthont, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Magyar Jogtörténeti Tanszéke, Európai Jogtörténeti Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának Jogtudományi Szakbizottsága szervezésében.


A konferencia elsődleges célja: hogy felidézze a kolozsvári időszakot és megemlékezzen a Szegedre költözött jogi kar történetéről, a mély tiszteletet érdemlő tudósegyéniségekről, professzorai életútjáról és tudományos eredményeinek bemutatásáról.


A konferenciát Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanára nyitotta meg.


Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária köszöntőjében kiemelte: a X. konferencia egyben azt is jelenti, hogy 20 évvel ezelőtt tartották az első Szegedi Jogtörténeti Napokat, ami mára az egyik legjelentősebb hazai jogtörténeti szakmai rendezvénnyé vált. „Legyen ez a nap a centenáriumié!" – fogalmazott a professzor asszony, aki fontosnak tartotta, hogy a programsorozatot a jogtörténeti konferencia nyitotta meg, hiszen a történeti előzmények, a jogászprofesszorok munkásságának és a kari oktatás történetének átfogó bemutatása jelenti a megemlékezés kiindulópontját.


Ezt követően Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja köszöntötte a résztvevőket. A dékán asszony beszédében a következőképp fogalmazott:


„Fontos szakmai és kollegiális esemény ez a találkozó, amely méltán kap helyet a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi évének ünnepségei között. Pár nappal ezelőtt, október 9-én volt ugyanis 100 éve annak, hogy Menyhárt Gáspár, jogászrektor ünnepélyes keretek között megnyitotta a Ferenc József Tudományegyetem első szegedi tanévét, amellyel a legendás Kolozsvári Egyetem Szegedre költözése beteljesített egy régi szándékot – egészen pontosan két kívánság teljesült aznap: az egyik a kolozsvári hagyományok és örökség megmentése iránti vágy, a másik pedig Szeged régi kívánsága volt, mégpedig, hogy a Tisza-parton Egyetem álljon a magyar kultúra és tudomány szolgálatában.”


A plenáris előadások sorát Prof. Dr. Balogh Elemér, az SZTE ÁJTK Európai Jogtörténeti Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanára a Pillanatkép a Szegedi Tudományegyetem történetéből című előadásával nyitotta meg. Ezt követően Prof. Dr. Szabó Béla, a DE ÁJK Jogtörténeti Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanára tartotta meg előadását, A hazai jogoktatás jellemzői és problémái a „Kolozsvár–Szeged–Kolozsvár retour” korában címen, majd Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra, a PTE KPVK Szociális Tudományok Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanára, Bónis György tudományos életpályájának egy-egy állomását jelenítette meg.


A „Professzoraink emlékezete” címet viselő szekcióban a társkarok jeles jogtörténészei: Prof. Dr. Stipta István, egyetemi tanár KRE; Prof. Dr. Herger Csabáné egyetemi tanár, PTE; Dr. Gedeon Magdolna, habil. egyetemi docens ME; és az SZTE ÁJTK jogtörténészei: Dr. Fülöpné Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, egyetemi tanár; Prof. Dr. Antal Tamás, egyetemi tanár; Dr. Pétervári Máté, adjunktus; Dr. Varga Norbert, habil. egyetemi docens; Dr. Legeza Dénes, SZTNH főosztályvezető, meghívott előadó; és dr. Tímár Balázs, PhD hallgató tartottak előadást.


A konferencia második napján büntetőjogi előadásokat hallhattak a résztvevők az SZTE ÁJTK jogtörténész kollégáitól: Prof. Dr. Mezey Barna egyetemi tanártól, ELTE; Prof. Dr. Horváth Attila egyetemi tanártól NKE; Prof. Dr. Balogh Elemér egyetemi tanártól, SZTE; Dr. Balogh Judit habil. egyetemi docenstől, DE; Dr. Bódiné Beliznai Kinga egyetemi docenstől, ELTE; Dr. Bató Szilvia kutatótól; Dr. Nagy Péter adjunktustól, KRE; és dr. László Balázstól, PTE PhD hallgatótól – tisztelegve ezzel is Dr. Nánási László, nemrégiben elhunyt jogtörténész, az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszékének címzetes egyetemi docensének tudományos munkássága előtt.


A konferencia hozzájárult a kari hagyományok ápolásához, amely kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy az előadásokat hallgatva a professzorok tudományos eredményeit felelevenítsék és tovább gondozzák a jövőt formálva azzal.


Az SZTE ÁJTK dékáni köszöntője teljes egészében itt olvasható.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Forrás/Fotó: SZTE ÁJTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek