SZTE Info

IMG_0909-2

Dékány Imre akadémikusé, az SZTE professzoráé a Szegedért Alapítvány fődíja

Harminckettedik alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány elismeréseit. A Szegedi Nemzeti Színházban 2021. október 9-én, szombaton este rendezett gálaműsoron – a hagyományoknak megfelelően – négy díjazott vehette át az elismerést. Az alapítvány fődíját a Szegedi Tudományegyetem professzora, Prof. Dr. Dékány Imre akadémikus kapta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az elmúlt harmincegy évben összesen 124 díjazott munkáját ismerhette el az alapítvány, ők Szeged elmúlt évtizedeinek kiemelkedő értékeit képviselik – emlékeztetett Bódi György, a Szegedért Alapítvány soros elnöke. Megnyitó beszédében elmondta: „Idén is azokat ünnepeljük, akik dicsőséget szereztek városunknak: a vegyész, a matematikus, a karnagy és a civil aktivista itt él közöttünk, és most miattuk érezhetjük, hogy jó szegedinek lenni.”


Szegedert2021_galeria
Képgaléria a díjátadóról


A Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának Gregor József-díját Rozgonyi Éva karnagy, zenepedagógus kapta. Rozgonyi Éva méltatása ide kattintva olvasható.

 

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke vehette át. Martinkovics Katalin méltatása ide kattintva olvasható.


A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Prof. Dr. Totik Vilmos matematikus, akadémikusnak, az SZTE TTIK Matematikai Tanszékcsoport – Halmazelmélet és Matematikai Logikai Tanszék egyetemi tanárának ítélték. Prof. Dr. Totik Vilmos méltatása ide kattintva olvasható.


IMG_0925


A Szegedért Alapítvány idei fődíjasa Prof. Dr. Dékány Imre kémikus, akadémikus, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, valamint az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Vegytan Intézet emeritus professzora, aki a kémiai környezetvédelem és a nanotechnológia területein folytat kiemelkedően sikeres kutatási-fejlesztési és feltalálói tevékenységet. Prof. Dr. Dékány Imre méltatása ide kattintva olvasható.


IMG_0935


A hetvennégy éves, Széchenyi-díjas professor emeritus tanulmányait szülővárosában, Szegeden végezte, a Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett 1965-ben, felsőfokú tanulmányokat a JATE Természettudományi Karának vegyész szakán folytatott. 1970-ben nyert egyetemi vegyész oklevelet.

A szegedi egyetem Kolloidkémiai Tanszékén 1972-ben tett egyetemi doktori vizsgát, 1980-ban érte el a kandidátusi fokozatot, 1989-ben megvédte akadémiai nagydoktori disszertációját. Tudományos előmenetelének megfelelően 1980-ban docensi, 1990-ben egyetemi tanári kinevezést nyert.


1989-től a szegedi egyetemen a Kolloidkémiai Tanszék vezetésével bízták meg, közben dékánhelyettesi, s rektorhelyettesi teendőket is ellátott, 2003-tól az egyetem tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettesi pozícióját vállalta el. 2000-től a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Doktori Iskola vezetője, iskolateremtő kémikus.


A Magyar Tudományos Akadémia 2001-ben levelező, 2007-ben rendes tagjai sorába választotta.


IMG_0715

 

A Szegedért Alapítvány gálaestjén fellépet Borovics Tamás színművész és Szokolay Dongó Balázs Artisjus és Prima Primissima Díjas népzenész.


IMG_1069


A díjátadást követően a Szegedi Kortárs Balett Concerto című új táncestjét nézhette meg a gála közönsége. Juronics Tamás koreográfiáját a Gyüdi Sándor által dirigált Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével adták elő.


IMG_1179


Első alkalommal rendeztek jótékonysági aukciót a gálát követően. A nyilvános árverést a színház nagytermében tartották, Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánjának vezetésével. Az aukción kortárs képzőművészeti alkotásokat kínáltak megvételre, amelyeket az alapítvány javára ajánlottak fel művészek.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

 

Prof. Dr. Dékány Imre kutatásairól korábban írtuk:

 

Megállíthatja az új típusú koronavírus terjedését is a szegedi egyetemről indult találmány

 

Trójai falóként hatol át a vér-agy gáton az SZTE-n fejlesztett nanomedicinás kapszula

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.