Bezár

Hírarchívum

Nyito_NYAM_Annual_Awards

Nézze meg ön is, hogyan ünnepli Karikó Katalint a New York-i Orvosi Akadémia!

Nézze meg ön is, hogyan ünnepli Karikó Katalint a New York-i Orvosi Akadémia!

2021. november 09.
4 perc

Innovátorok az egészségügyben. Ők – tudósok és egészségügyi vezetők – a főszereplői a New York Academy of Medicine (NYAM) 2021. november 9-én (kedden) 22 órakor kezdődő virtuális díjkiosztó ünnepségének. Nézze meg ön is az ismeretterjesztés amerikai módszerét: hogyan ünneplik a koronavírus-járvány ellen hatékony mRNS-vakcina kifejlesztéséhez hozzájáruló magyar biokémikust, Karikó Katalint és kutatótársait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2021-es NYAM Annual Awards díjazottjai – többek között a magyar biokémikus Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman – olyan innovátorok, akik segítettek megérteni és kezelni a – már a negyedik hullámánál tartó – koronavírus-járvány pusztító hatásait. A New York-i Orvosi Akadémia közleménye szerint a NYAM idei kitüntettjei „olyan áttörést és innovációt hajtottak végre, ami megváltoztatja az orvoslást és gyógyítást, miközben új lehetőségek nyílnak egy egészségesebb világ építéséhez”.

Kariko_Katalin_es_Drew_Weissman

„A biogyógyászati tudományok terén végzett kiemelkedő munkásságáért” tünteti ki a New York-i Orvosi Akadémia Karikó Katalint. Méltatásában arra is kitér a NYAM, hogy a BioNTech alelnöke, a Pennsylvániai Egyetem Perelman Orvosi Iskola adjunktusa „biokémia doktori fokozatát 1982-ben a Szegedi Tudományegyetemen szerezte”.

Az SZTE alumnája szegedi egyetemistaként hallott először a hírvivő RNS, az mRNS orvosi alkalmazásának lehetőségéről. Négy évtizede fókuszál „az RNS-mediált mechanizmusokra, végső célja az in vitro átírt mRNS kifejlesztése a fehérje-terápiához. Vizsgálta az RNS-mediált immunaktivációt”.

Felfedezte, kutatótársával együtt kidolgozta, hogy nukleozid módosításokkal miként nyomható el az antigén immunválaszt kiváltó képessége. „Társfeltalálója az mRNS-sel kapcsolatos szabadalmaknak, amelyek közül tizenhármat az Egyesült Államokban a nem immugén RNS alkalmazására adtak ki. Társalapítója és vezérigazgatója volt az RNARx vállalatnak, amely nukleozid-modifikált mRNS terápiás célú fejlesztésével foglalkozott. Karikó Katalin és Drew Weissman közösen kidolgozott, az mRNS-ben lévő nukleozid-modifikált uridinekre vonatkozó szabadalmát használja a BioNTech/Pfizer és a Moderna/NIH az általuk kifejlesztett vakcinákhoz” – hangsúlyozza a NYAM.

Kariko_ceremonia-entrega-2021-fpa-ivan-martinez-8_j

Karikó Katalin munkásságát, kutatói teljesítményét és emberi nagyságát eddig közel félszáz kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és világszerte. Díjai közül a NYAM laudációja kiemeli a magyar Széchenyi- és Semmelweis-díjat; az osztrák Wilhelm Exner-érmet, a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria Hercegnője Díjat, a svájci Reichstein-érmet; az amerikai Rosenstiel-díjat, valamint a „bevándorlói teljesítményt” elismerő Vilcek-díjat.

A 2021-es „NYAM Annual Awards – Innovators in Health” elismerést ma, azaz 2021. november 9-én, kedden 22 órától adják át a virtuális térben. A New York-i Orvosi Akadémia online ünnepségén Karikó Katalinon kívül további innovátorok kapnak elismerést.

The_2021_NYAM_Annual_Awards_Innovators_in_Health_j

A rendezvény egyik érdekessége, hogy Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) igazgatója, a koronavírus járvány elleni küzdelem egyik irányítója is értékeli az eddig történteket. Az ő pandémiában játszott szerepét bemutatja az a film is, amelyről 2021. márciusában az SZTE Hírportálján azt írtuk: A Covid-19 elleni vakcináról Karikó Katalin is beszél a Discovery dokumentumfilmjében. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó Katalin munkássága előtt tisztelgő virtuális kiállítása dokumentumai között megtekinthető a film, amelynek címe: „A vakcina, a legyőzött Covid”.

SZTEinfo – Ú. I.

*

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Korábban írtuk Karikó Katalin díjairól:

A rák kezelésében kulcsfontosságú mRNS technológiáért Karikó Katalin és három kutatótársa kapja a William B. Coley-díjat

A „tudomány királynőjeként” ünneplik Spanyolországban az Asztúria hercegnője-díjas Karikó Katalint

Az őssejt-hősök között is köszöntötték Karikó Katalint

Hat új gyöngyszem került Karikó Katalin díj-sorozatába a Nobel-hét előtti napokban

Influenszerekkel is beszélgetett Karikó Katalin, a Dr. Paul Janssen-díjas tudós

Karikó Katalin a francia Grande Médaille-díjat is elnyerte

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

Karikó Katalin és kutatótársa megkapja az „amerikai Nobel-díjnak” nevezett Lasker-díjat is

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

Az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas díjai

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin, az SZTE alumnája

Karikó Katalint a legjobb japán magánegyetem a Keio Orvosi Tudományos Díjjal tünteti ki

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek