US_NEWS_Rankings

Nagyot lépett előre az SZTE az amerikai US News rangsorban a fizika és a klinikai orvostudományok területén

Eredményesen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem az amerikai U.S. News & World Report 2022. évi Best Global Universities felsőoktatási rangsorán. Az SZTE világ-, európai és hazai viszonylatban is előrelépett, valamint jelentős javulásokat ért el a fizika és a klinikai orvostudományok területén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A közelmúltban tette közzé az amerikai U.S. News & World Report a legfrissebb, 2022-es Best Global Universities felsőoktatási rangsorát. A listába 1750 egyetem került be több mint 90 országból, az intézményeket a kutatási teljesítményt és az akadémiai elismertséget mérő 13 indikátor mentén vizsgálták. Az amerikai rangsor világ- és európai szinten, valamint tudományterületek szerint is számba vette a legjobb intézményeket.

 

A Szegedi Tudományegyetem a világrangsorban a 712. helyen végzett idén, európai viszonylatban pedig a 293. helyen szerepel. A korábbi pozícióihoz képest mindkét eredmény javulást jelent: az előbbiben tizennégy, az utóbbiban tizenöt helyet lépett előre az egyetem. Emellett magyar viszonylatban is javított az SZTE: a korábbi negyedik helyről most dobogós pozícióba került.

 

A tudományterületi listákat nézve is szép eredményeket ért el a szegedi universitas. Fizika területen kilencven helyet javított, és így már a 304. helyet foglalhatja el, míg hazai téren a második legjobb intézmény lett azzal, hogy a dobogó harmadik fokáról feljebb lépett. A klinikai orvostudományi ranglistán is javított az SZTE: itt 34 hely előrelépésnek köszönhetően a 494. helyen szerepel, a magyar egyetemek között pedig a harmadikról ugyancsak a második helyre került. A kémia tudományterületi listán szintén dobogós pozícióban van itthon a Tisza-parti universitas, míg világviszonylatban a 783. helyezést tudhatja magáénak.

 

A Szegedi Tudományegyetem mottója: „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért”, ami jól tükröződik többek között a kiváló rangsorhelyezéseiben.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés