Bezár

Hírarchívum

Lechner_1_of_1

Mellszobrot állítottak Prof. Dr. Lechner Károlynak, a szegedi Ideg- és Elmegyógyintézeti Klinika alapítójának

Mellszobrot állítottak Prof. Dr. Lechner Károlynak, a szegedi Ideg- és Elmegyógyintézeti Klinika alapítójának

2021. november 10.
3 perc

2021. november 10-én az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika alapításának 100. évfordulóján avatták fel Prof. Dr. Lechner Károly, alapító és tanszékvezető mellszobrát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szoboravató ünnepségen beszédet mondott Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE SZAOK Szak- és Továbbképzési Központ vezetője, a Kar dékánhelyettese és Prof. Dr. Kálmán János, az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika és Pszichiátriai Gondozó vezetője, tanszékvezető egyetemi tanár. A Lechner család képviseletében köszöntőt mondott: Kismarty-Lencsel Csaba.


Lechner_17_of_20

 

- Lechner Károly széleskörű szakmai tudását és érdeklődését jól bizonyítja, hogy nemcsak kiváló ember, hanem orvos és tanár is volt egyben, aki tanulmányai befejezése után külföldön és idehaza is - többek között a Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetem Ideg- és Elmegyógyászati Klinikájának és Agykutató Intézetének tanszékvezetőjeként - tevékenykedett. Rengeteget küzdött az oktatás fejlesztéséért először a kolozsvári, majd a szegedi egyetemen, ahol aztán általa jött létre a ma már Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar néven ismert, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika és Tanszék. Azóta eltelt száz év, a klinika és annak különböző részlegei több helyszínen, többféle működési módban üzemeltek, viszont azt reméljük, hogy az előttünk álló száz évben működése ugyanilyen biztos lábakon állva a gyógyításra és a kutatásra alapozva megmarad itt, a Korányi Fasor cím alatt - fogalmazott Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE SZAOK Szak- és Továbbképzési Központ vezetője, a Kar dékánhelyettese, aki egy Gróf Széchényi István idézettel zárta gondolatait: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”


Lechner_1_of_20

 

Ezt követően Kismarty-Lechner Csaba, a Lechner család leszármazottja és képviselője ismertette a legfontosabb tudnivalókat a család történelmi hátteréről. Kiemelte: a Lecnher család több szálon kötődik a Tisza-parti városhoz. A hányatatott sorsú família tagjai a történelmi nehézségek ellenére - amelyekkel egész életük során szembe kellett nézniük - óriási hírnévre tettek szert tevékenységükkel. Tudást, tapasztalatot többnyire külföldön szereztek, mindezt azonban Magyarországon, azon belül Szegeden is kamatoztatták. Kismarty-Lechner Csaba hangsúlyozta: a szegedi városházát például Lechner Ödön, építész, Károly testvére tervezte.


Lechner_9_of_20

 

-Megtisztelő, hogy Lechner Károly leszármazottjai jelenlétükkel emelkedettebbé teszik ezt a nagyon fontos pillanatot az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika alapításának századik évfordulóján, amikor is leleplezzük az intézmény alapítójának mellszobrát, amely Szmrecsányi Boldizsár, szobrászművész alkotása. Ahhoz, hogy a mai nevén SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika ott tartson, ahol jelenleg tart, Lechner Károlyra volt szükség. Kalandos életútjának és izgalmakkal teli szakmai pályafutásának ugyan csak egy töredéke kötődik Szegedhez, de az a töredék igen meghatározó. Az a tevékenység, amelyett itt végzet példaértékű lehet minden oktató, kutató és egészségügyi dolgozó számára egyaránt – összegezte Prof. Dr. Kálmán János, az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika és Pszichiátriai Gondozó vezetője, tanszékvezető egyetemi tanár.


Lechner_6_of_20

 

A szobor Magyarország Kormányának támogatásával jött lére.


Lechner_20_of_20


Az anyagi háttér biztosításáról a Miniszerelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Pszichiátriai Klinika Pszichiátriai Alapítványán keresztül gondoskodott.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek