DSC_0369

Kalandos úton érkezett ásványokkal gyarapodott az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke

Pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrhotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit ásványokkal gazdagodott az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a közelmúltban a röszkei határátkelőn foglalták le az ásványokat, amelyeket a hivatalos eljárást követően 2021. november 30-án a Szegedi Tudományegyetemnek ajándékoztak.

A pénzügyőrök egy albán utast ellenőriztek, amikor a vámvizsgálat során két műanyag rekeszből és egy kartondobozból összesen 26 darab ásvány került elő, ezt megelőzően azonban az utas nem tett nyilatkozatot az ásványok szállításáról, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lefoglalta azokat és a hivatalos eljárást követően az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének ajándékozta. Mindezek előtt a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat munkatársa szakértői véleményében ismertette, hogy az előkerült ásványok – pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrhotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit – értéke 2000 euró, valószínűsíthető lelőhelye: Koszovó.

 DSC_0454

Az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke 100 éve, azaz az Egyetem Szegedre költöztetésétől számítva, az Egyetem utca 2-es szám alatt, jelenlegi helyén található. Erre az időpontra datálódik az ásványgyűjtemény kialakítása is, amikor a kolozsvári gyűjteményt a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Műegyetem és a budapesti Tudományegyetem ajándékaival pótolták.

 DSC_0403

- A gyűjtemény időről időre egyre csak gazdagodott. Részben Koch Sándor, a tanszék korábbi vezetőjének magángyűjteményével, részben vásárlások és cserék révén. A „Koch Sándor Ásványgyűjtemény” jelenleg közel 4000 egyedi darabot számlál, amelyek közül 2500-at a tanszék folyosóján, külön erre a célra tervezett és kialakított egyedi üveg vitrinekben mutatunk be. A többi minta oktatási és kutatási célokat szolgál – kezdte gondolatait Prof. Dr. M. Tóth Tivadar, az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének tanszékvezetője a 2021. november 30-án tartott sajtótájékoztatón. A tanszékvezető kiemelte: a NAV-tól kapott ásványminták pontos besorolása a gyűjtemény rendszerébe vizsgálatokat igényel. Elmondta: hogy hálás a NAV-nak a felajánlásért. Nagyon szépek az ásványok, ez szabadszemmel is látható, és műszerekkel már előzetesen az is megállapítható, hogy minden egyes mintán több ásványfaj is megfigyelhető.

 DSC_0472

A tanszék ajtaja előtt, az épület lépcsőházában található vitrin sok éve a Magyarhoni Földtani Társulat „Év ásványa” bemutató szekrénye is. 2022-ben a magnetit lesz az Év Ásványa, de bemutatása még 2-3 hónapot várat magára. A NAV-tól kapott mintákat ideiglenesen ebben a vitrinben fogják majd bemutatni az érdeklődőknek. Az ásványokat feliratokkal, magyarázó táblákkal látják el.

- Egyelőre nem tudjuk, hogy vannak-e hiánypótló darabok akár a lelőhelyeket, akár az ásványfajokat illetően. Szerencsére a tanszéken rendelkezésre álló modern műszeres analitikai módszerekkel a minták elemzését, majd rendszertani besorolását könnyedén el tudjuk végezni. Az arra – akár tudományos, akár vizuális okból – méltó minták bekerülnek a gyűjtemény kiállítási anyagába, míg a többi, a tudományos és oktatási anyagot fogja gazdagítani. Természetesen a geológus hallgatóknak a Földet felépítő ásványok jelentős részét meg kell ismerniük tanulmányaik során, így mind a gyűjtemény régi és új darabjai, mind azok nagyműszeres vizsgálati módszertana folyamatosan jelen van az oktatásban – emelte ki a tanszékvezető.

DSC_0369

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviseletében Némedi-Varga Éva, vámigazgatási referens hangsúlyozta: nem számít szokványos csempészárunak az ásvány, évek óta nem volt rá példa, hogy fennakadjon egy csempész a határellenőrzésen.

 DSC_0354

Az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék Koch Sándor Ásványgyűjteménye folyamatosan nyitva áll a látogatók, a természet csodái iránt nyitott, érdeklődő laikusok előtt. Éppen az ő kiszolgálásuk érdekében építtette a tanszék néhány évvel ezelőtt a kifejezetten erre a célra tervezett, új bemutató vitrineket. A gyűjteményt rendszeresen látogatják turistacsoportok, általános iskolai és gimnáziumi osztályok, akik minden alkalommal szakszerű vezetést kapnak az ásványok világába.

SZTEinfo - Pósa Tamara/Lévai Ferenc

Fotó: Samu Angelika


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.






Gal_ErikaGál Erika - FOK, fogorvos

Nem bántam meg, hogy az SZTE Fogorvostudományi Karára járhatok. Az oktatás nagyon magas színvonalat képvisel, ráadásul nagyon jó kis közösségbe csöppentem. A tanárok korrektek, a tananyag elérhető, csak tanulni kell. Ráadásul minden év végén van nyári gyakorlat, ami kötelező jellegű. Az egyetem gyakorlati helyet is biztosít itt a szegedi klinikán, ezen felül minden államilag támogatott diákjának tömegközlekedési bérletet és jegyzettámogatást biztosít, amit rendkívül hasznosnak tartok.



További hallgatói vélemények >>>