Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito_facebook_otdk

A 35. OTDK 3 szekcióját is a Szegedi Tudományegyetem rendezi

A 35. OTDK 3 szekcióját is a Szegedi Tudományegyetem rendezi

2021. március 23.
4 perc

Hungarikum és a tehetséggondozás „magasiskolája” a közel 70 éves tudományos diákköri hálózat. 2021-ben több különlegesség is egyedivé teszi a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. A Covid19 járvány miatt a virtuális térbe költöző 35. OTDK 16 tudományterületi szekciója közül hármat a Szegedi Tudományegyetem szervez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Örökifjú, mert folyamatosan megújul a közel 70 éves tudományos diákköri mozgalom. A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2021. március 29. és május 19. között a kutató diákok hagyományokat követő és friss elemekkel bővülő seregszemléje.

 

 

Csúcstartó az SZTE

 

A 2021 tavaszára tervezett program-sorozat rendezési jogát a szakmai bizottságok javaslata alapján 8 város – Budapest, Debrecen, Győr, Kolozsvár, Miskolc, Nyíregyháza, Sopron, Szeged – 11 felsőoktatási intézménye nyerte el. Ezek közül például 2 intézmény két-két, 8 egy-egy szekciót fogad be, míg arra is akad példa, hogy egy szekciót 3 intézmény közösen szervez. A Szegedi Tudományegyetem 3 OTDK-szekciónak is otthont nyújt, s ezzel csúcstartó a rendezők között.

 

A Covid19 járvány alakulása miatt a múlt év végén született meg a döntés: a 35. OTDK a virtuális térbe költözik. A személyes találkozások sajnos elmaradnak. A hátrányt előnyre fordítják a rendezők: elérhetővé teszik az egész konferencia-sorozatot az érdeklődők – az egyetemista kollégák, a barátok, a családtagok – számára.

 

 

A TUDOK konferencia haszna

 

A 2021-ben esedékes 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára is több ezer fiatal készült, végzett olyan kutatómunkát, amit bemutatott az intézményi és a kari konferenciákon. A legjobb dolgozatok készítői 2021. március 29. és május 19. között ismertethetik saját eredményeiket és ismerhetik meg a kortársak felfedezéseit.

 

Az OTDK hagyományai bővültek: a szekciók nyitó ünnepségein, a köszöntők mellett, a Roska Tamás-díjat elnyerő doktoranduszok vagy posztdoktorok tartanak előadást. A tehetséggondozó mozgalom hagyományaihoz híven a 35. OTDK 16 szekcióján belüli tagozatokban előadó hallgatók teljesítményéről mesterként adnak majd visszajelzést a tudomány és a szakma legjobbjai.

 

A középiskolások a TUDOK konferencia révén már több éve beszállhatnak az ifjú tudósok versenyébe. Újdonság viszont, hogy a középiskolások megfigyelőként nagyobb számban vehetnek részt a konferencián, számukra külön programokat is szerveznek. Az eredendő emberi kíváncsiságon kívül a diákokat kutatásra ösztönözheti, hogy a középiskolásként OTDK-helyezést elérő fiatal eredménye immár növeli az egyetemi felvételihez szükséges pontszámát.

 

 

A 3 „szegedi szekció” újításai

 

A 35. OTDK grandiózus rendezvény-sorozatának 20 százalékát, 3 szekció munkáját a Szegedi Tudományegyetem oktatói és hallgatói szervezik. A FIZIKA, FÖLDTUDOMÁNYOK ÉS MATEMATIKA SZEKCIÓ ügyvezető elnökétől, Dr. Mucsi Lászlótól megtudtuk: azért pályáztak a rendezés jogára, mert az SZTE 2021-ben ünnepli, hogy 100 évvel ezelőtt került Szegedre a kolozsvári magyar tudományegyetem... De 2021 azért is különleges e három tudományterület szegedi képviselői számára, mert 2007 után ismét az SZTE adhat otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia FiFöMa tagozatának. A megelőző konferenciákhoz képest 10 százalékkal több, összesen 296 dolgozatot neveznek a 2021. április 6-9. közötti előadás-sorozatra. A 4 alszekcióba és 41 tagozatba sorolt előadók az SZTE CooSpace rendszerének előnyeit is megtapasztalhatják. A szervezők kiegészítő programokról is gondoskodnak.

 

Az ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI SZEKCIÓ 2013 után kerül ismét a Szegedi Tudományegyetemre. A 2021. április 6. és 9. közötti online rendezvény megnyitójának szokásos elemeit sajtótájékoztatóval egészítik ki. A hazai és határon túli felsőoktatásba bekapcsolódó 520 diákkörös hallgató mellett középiskolás tanulók is tartanak előadásokat a konferencia 77 tagozatában. Összesen 9 hazai felsőoktatási intézmény képviselteti magát, de a határon túli magyarnyelvű egyetemisták is beszámolnak tudományos eredményeikről. A szekció ügyvezető elnökétől, Dr. Rakonczay Zoltántól megtudtuk: a megnyitó ünnepségen a Roska Tamás díj névadójának a fia, Dr. Roska Botond, a bázeli Institute of Ophthalmology Basel (IOB) igazgatója, világhírű neurobiológus tart előadást. A rendezvény zárónapján, a Szegedi Tudós Akadémiával közös programpontként, minden résztvevő és érdeklődő részt vehet Sir Tim Hunt Nobel díjas kutató előadásán.

 

A TESTNEVELÉS- ÉS SPORTTUDOMÁNYI SZEKCIÓ a nyolc évvel ezelőtti sikeres rendezést követően, 2021. április 7-9. között 13 szubdiszciplináris területen, 17 tagozatban ismét a Szegedi Tudományegyetemen dolgozik. Az ügyvezető elnök, Dr. Győri Ferenc szerint a szakmát inspirálja, hogy a testmozgás és annak vizsgálata terén olyan példaképek mutatnak irányt, mint a szegedi Nobel díjas Szent-Györgyi Albert, akinek lételeme volt a sport, a sportélet szervezése, s aki tudományos munkásságával valódi áttörést ért el az izomműködés biokémiai folyamatainak feltárásában. A rendezvényen arról is megemlékeznek, hogy a testnevelés 70 éve vált főszakká a szegedi tanárképzésben; illetve itt kezdődött el a testsúlycsökkentő rekreációs mozgásprogramok, a „mozgásgyógyszer” népszerűsítése.

 

 

Plusz prezentáció szeptemberben

 

Hagyomány az országos tudományos diákköri konferenciák történetében, hogy a tagozatokon belül I. helyezést elért hallgatók a rendezvényt követően Pro Scientia Aranyéremre pályázhatnak. A 35. OTDK újdonsága, hogy a tagozatok I. helyezettjei részvételi jogot szereznek a 16 szekcióban várhatóan szeptember első hetében megrendezendő, személyes részvételű prezentációs versenyre.

 

A 35. OTDK 16 tudományterületi szekciójának programjai az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával; a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével; a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból valósulnak meg, több ezer önkéntes egyetemi oktató és hallgató munkájával.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Illusztráció: Gór-Nagy Gábor

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek