SZTE Info

tankonyveken_tul

Videós segítség az emelt szintű írásbeli érettségire kémiából

Új online segédanyaggal támogatja az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezete; az egyetem volt és jelenlegi hallgatóit összefogó közösség az érettségi előtt álló középiskolás diákokat, s egyben segíti felkészítő tanáraik munkáját is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Dr. Regdon Ibolya, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium MOL MESTER-M Díjas kémia tanára az emelt szintű írásbeli érettségi vizsgán előforduló típusfeladatokkal kapcsolatban ad hasznos tanácsokat a videóban, amelyet az SZTE Alma Mater Facebook oldalán, az SZTE Alma Mater YouTube csatornáján, valamint a www.uniszegedalumni.com oldalon lehet elérni az SZTE Alumni Pedagógus Nagyköveti Rendszer zárt csoportban.

 

2019-ben Árva László, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója tartott hasonló előadást magyar nyelv és irodalomból, 2020-ban pedig Szilágyi Judit, a Makói József Attila Gimnázium mestertanára és az SZTE TTIK nagykövete matematikából, amely előadások az SZTE Alma Mater YouTube csatornáján szintén megtekinthetőek.

 

Az emelt szintű érettségi vizsgára való felkészülést a 2021 tavaszán-nyarán folytatódó rendezvénysorozat továbbra is támogatja, így mindenképpen érdemes követni az SZTE Alma Mater Facebook oldalát, hogy a legfrissebb hírekről és segédanyagokról értesülhessenek az érdeklődők.

 

Ezeket az előadásokat „A tankönyveken túl” rendezvénysorozat részeként középiskolás diákoknak és pedagógusoknak kínálják a szervezők. Az előadások az emelt szintű érettségire való felkészülést segítik elő: általános, módszertani tájékoztatókon és specifikus, egy-egy tantárgyra koncentráló felkészítőkön keresztül. A Junior Akadémia és „A tankönyveken túl„ programjai nagyon jól kiegészítik és támogatják egymást, hiszen a Junior Akadémia programjai hosszútávra szólnak, A tankönyveken túl workshopjai és előadásai pedig egyszeri alkalmak (és ingyenesek).

 

Az SZTE Alma Mater a rendezvények szervezése során nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az MTMI és a humán tárgyak egyaránt érvényesüljenek és ezáltal minél több diáknak segíthessenek a felkészülésben és az egyetemre való bekerülésben.

 

A Szegedi Tudományegyetemre való bekerülést segíti elő az SZTE Alma Mater másik, kifejezetten középiskolásoknak szóló programja; az Alumni Mentor Utánpótlás Program, amely során egy jelenlegi SZTE-s mentor segít a diákoknak eligazodni az SZTE-vel és a felvételi eljárással kapcsolatban felmerülő kérdésekben.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.