Bezár

Hírarchívum

nyito_mezetkoziemlitettseg

Több mint hétezerszer szerepelt az SZTE a nemzetközi sajtóban

Több mint hétezerszer szerepelt az SZTE a nemzetközi sajtóban

2021. május 03.
2 perc

Két év alatt több mint 7000 említéssel a nemzetközi sajtóban, a Szegedi Tudományegyetem a második helyen szerepel a magyar intézmények között - derül ki az Ynsight Research magyar kutatóinak nagy nemzetközi média körképéből. A szegedi egyetem népszerűségét elsősorban a magyar biokémikusnak, az SZTE alumnájának, Karikó Katalinnak köszönheti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Ynsight Research kutatócsapata egy különleges globális, több mint 120 országra kiterjedő netnográfiát készített, amelyben megvizsgálta, hogy milyen kép alakult ki a magyar egyetemekről a nemzetközi online beszélgetésekben az idei felvételi időszak előtt. A kutatás során feltérképezték a szerkesztett online portálokon megjelenő releváns témákat, de kitértek arra is, hogy a hallgatói beszélgetésekben mennyire népszerűek az egyes oktatási intézmények.


2019. január és 2021. március között közel 42 ezer megjelenést és több mint 100 ezer további interakciót – online híreket, blogokat és organikus kommenteket, beszélgetéseket – elemeztek a kutatók a netnográfia elkészítése során. Ezekből az derült ki, hogy a nemzetközi nyilvánosság elsősorban a pozitívumokra, a szakmai sikerekre és az egyetemi innovációkra fókuszál.


A felmérés szerint a nemzetközi online lapokban és a különböző fórumokon kifejezetten pozitív kép rajzolódik ki a magyar egyetemekről. A Szegedi Tudományegyetemet több mint hétezerszer említették a vizsgált időszakban, ezzel a második helyen áll a magyar intézmények között.


Az internetes megjelenéseket figyelő kutatásból kiderül, hogy a Szegedi Tudományegyetem az elmúlt hónapokban berobbant a nemzetközi online világba: 2020 második félévétől rendszeresen idézik az intézményt a nemzetközi sajtóban. Ennek oka elsősorban a koronavírus elleni vakcinán dolgozó Karikó Katalin: szinte minden jelentős nemzetközi lapban, fórumon megjelent a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcináján dolgozó molekuláris biológus, aki a Szegedi Tudományegyetemen szerezte meg diplomáját. Az Amerikában élő tudós mellett az SZTE több jelenlegi kutatójának neve is megjelenik a koronavírushoz kapcsolódó cikkekben.


A kutatásból kiderült, hogy az online portálok és a Twitter az egyetemekről szóló diskurzusok fő porondja, ami nem meglepő, hiszen a Twitter globálisan jóval népszerűbb, mint Magyarországon. Külföldi diákok is előszeretettel fordulnak a Twitterhez, sokan osztják meg saját kutatási témájukat, tapasztalatukat a közösségi oldalon. Ezenkívül tematikus – kutatással és kutatások eredményeivel, külföldi tanulással, tudományos hírekkel – foglalkozó blogokon tűntek fel az egyetemek, köztük az SZTE.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek