Bezár

Hírarchívum

Desktop26

A TIK is a környezettudatosságra törekszik

A TIK is a környezettudatosságra törekszik

2021. május 07.
3 perc

A környezettudatosságról tartott online előadást az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ igazgatója, Gyarmati László május 6-án. Az intézmény vezetője a téma kapcsán a TIK-ben elért eredményekről is beszámolt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gyarmati László saját tapasztalatán keresztül mesélte el, hogy mennyire más egy nyugati és egy keleti társadalomban a fenntarthatóság fogalma. Érdekességként emelte ki, hogy van olyan nyugat-európai egyetem, ahol zéro emissziós campus működik. Ez pedig azt jelenti, hogy a világítást, a fűtést, és a szellőztetést is egy rendszer irányítja, emberi beavatkozás nem szükséges hozzá. Ellenben egy ázsiai campussal, ahol a közös szemétszedés és faültetést formálja a fentarthatóságot közösségi élménnyé.


- Mindannyiunk felelőssége, hogy foglalkozzunk a környezeti anomáliákkal, hiszen egyre melegebb a globális átlaghőmérséklet és egyre szélsőségesebb az időjárás – emelte ki előadásában Gyarmati László, a TIK igazgatója.


Az előadáson több érdekes adat is elhangzott a TIK üzemeltetéséről.


2019-ben az épület üzemeltetése 5318 tonna szén-dioxid egyenértékűségnek felelt meg, ami azt jelenti, hogy ha ennyi szén-dioxidot akarnánk semlegesíteni, akkor erre 543 hektár kocsányos tölgyre lenne szükségünk.


A TIK karbonlábnyomának meghatározásakor a kutató csapat arra is kíváncsi volt, hogy mások szerint mit kellene tenni a környezeti problémák megoldására, ezért egy kérdőív formájában megkérdezték az embereket ezzel kapcsolatban is. Mintegy 1700 kitöltő közül legtöbben azt gondolták, hogy fontos lenne a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek megteremtése minél szélesebb körben. A válaszadók nagy része azonban azt gondolta, hogy elsődlegesen a kormányzatok feladata lenne a környezettudatosságban való szerepvállalás.


Az igazgató többek között arról is beszélt, hogy a TIK-ben milyen eredményeket értek el a környezettudatosság kapcsán.


Ebből kiderült, hogy a TIK tetején például 50 négyzetméteres napkollektor mező található, ami a melegvíz előállításáért felel májustól egészen szeptemberig. Ezen kívül az épület intelligens épületfelügyeleti rendszerrel is rendelkezik, de energiatakarékos égőket is használnak, valamint központi, mozgásérzékelő kapcsolók is találhatók az intézményen belül. És, ahogyan azt már a hallgatók is megtapasztalhatták, a szelektív hulladékgyűjtés is évek óta biztosított az egész épületben. Emellett a TIK-ben már három elektromos autó töltő pont is üzemel, amelyek áramellátását a tetőn elhelyezett napelempark támogatja.


Végül Gyarmati László beszélt egy új projektről is, amely a szemléletformálást célozza meg és egy remek lehetőséget biztosít a hallgatóknak. Az SZTE – hat külföldi egyetemmel közösen – egy szabadon választható, online fenntarthatósági kurzuson dolgozik, amely nemzetközi szemléletben ragadja meg az ENSZ által meghatározott, 17 fenntartható fejlődési célt. Ennek keretein belül lehetősége lesz a hallgatónak más külföldi egyetem hallgatóit megismerni és a fenntarthatóságról beszélgetni velük.


Az online előadás az SZTE Eötvös Loránd Kollégium, valamint a Kaszap István Jezsuita Szakkollégium szervezésében valósult meg.

 

  SZTEinfo - Móczár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek