IMG_8812

Stumpf István válaszolt az SZTE-n a modellváltással kapcsolatos kérdésekre

Az alapítványi kuratórium tagjainak személye és a tervezett átállás időpontja is elhangzott azon az online beszélgetésen, amelyet 2021. május 3-án tartott Prof. Dr. Stumpf István, a modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos a Szegedi Tudományegyetemen. A fórumon Dr. Pavlik Lívia az innovatív, versenyképes felsőoktatási működési modellek magyarországi bevezetésének előkészítéséért felelős miniszteri biztos is részt vett.

A modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, Prof. Dr. Stumpf István a videokonferencia felvezetéseképp röviden összegezte az átalakulás lényegét, amely a magyar versenyképesség növelésére és a felsőoktatási intézmények sokrétűbb működésére irányul, nemcsak gazdasági, hanem szakmai szempontból is. Az eddig direkt állami fenntartásban levő intézmények augusztus elsejétől a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány égisze alatt működnek majd tovább. Ennek köszönhetően vélhetően a nemzetközi felsőoktatási ranglistákon is még előkelőbb helyeket foglalhatnak majd el az érintett egyetemek.


A kormánybiztos kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem a magyar felsőoktatási intézmények közül az egyik legfontosabb, ahol magas színvonalon, kiváló oktatás zajlik, illetve az egyetem meghatározó tényező a Dél-alföldi régió gazdaságában, és a kutatás, technológia és innováció területein is.


Stumpf István bemutatta a május végén bejegyzésre kerülő alapítvány kuratóriumi tagjainak személyi összetételét is, amelynek elnöke Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE prorektora lesz. Mellette helyet kap a kuratóriumban Prof. Dr. Trócsányi László, korábbi alkotmánybíró, igazságügy-miniszter, jelenlegi Európai Parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke; az SZTE ÁJTK egyetemi tanára, Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa, volt egészségügyi államtitkár; Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Prof. Dr. Stumpf István elmondása szerint a kuratórium összetétele egyértelműen azt mutatja, hogy a kormányzat, az alapító, illetőleg a fenntartó kiegyensúlyozott viszony létrehozására törekedett.


Az online találkozón rögzített beszélgetés az egyetem Youtube csatornáján visszanézhető.


 

A finanszírozás átalakításáról Dr. Pavlik Lívia beszélt. Az innovatív, versenyképes felsőoktatási működési modellek magyarországi bevezetésének előkészítéséért felelős miniszteri biztos elmondta: az ágazat egészének, évekkel ezelőtt megfogalmazott igénye, hogy a finanszírozás kiszámítható legyen az intézmények számára és vegye figyelembe az egyetemek különböző teljesítményeit. A jelenlegi finanszírozásra egyik sem igaz, hiszen egy viszonylag rövid távú, éves ciklusokra előremutató finanszírozás valósul meg, amely a Magyar Állam költségvetéséhez igazodik. Nagyjából 10 éve egy egyindikátoros rendszer határozza meg: a hallgatói létszám alapján történik meg a felsőoktatás finanszírozása döntő mértékben.


Miniszteri biztos asszony az új koncepcióval kapcsolatban elmondta, ennek lényege a kiszámítható és az egyetem számára a jövőbeni működési feltételeket jól megalapozó költségvetés, amelyet a felek közötti hosszútávú keretszerződés biztosít. Ezen stratégiai dokumentumokon belüli rövidebb periódusokat tekintve – a képzés hossza szerint 3-5 évre – köthet az egyetem, illetve az állam olyan finanszírozási megállapodásokat amelyekben sokkal több indikátor jelenik meg, mint a jelenlegi egyetlen, a hallgatói létszám. A jövőben sok indikátor a kutatási teljesítményt célozza majd meg és ösztönzőleg hatnak abban, hogy az intézmény közelebb kerüljön a munkaerő-piachoz és a vállalati környezethez.


- Az oktatási tevékenység esetében továbbra is fontos, hogy kiszámítható legyen az egyetemnek, hogy mit vár tőle az állam, mint megrendelő ebben az új viszonyrendszerben – fogalmazott Dr. Pavlik Lívia. A nagyjából 3-5 éves időtávokra, az előretekintő finanszírozási megállapodások rögzítik, hogy mely képzési területeken, milyen képzési szinteken, illetve hallgatói létszám mellett kíván az állam egyfajta megrendelői szerepben, orientálóként megjelenni, a munkaerőpiaci elvárásokat előrevetítve az intézmény számára.


A megbeszélés második felében az előzetesen regisztrált egyetemi polgárok tehették fel kérdéseiket a modellváltás kapcsán kormánybiztos úrnak és miniszteri biztos asszonynak. A kérdésekre adott válaszokban elhangzott többek között, hogy az átállás tervezett időpontja augusztus 1. és hogy a kormány a korábbiaknál még határozottabban köteleződik el a felsőoktatás finanszírozását illetően.


SZTEinfo

 


Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

    Kövess minket

    Facebook