SZTE Info

ajtk_nyito

A jognak is alkalmazkodnia kell a változó világhoz

A józan észnek megfelelő jogalkalmazásról is beszélgettek a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézete és a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Megyei Szervezete közös műhelybeszélgetésének résztevevői. A polgári perrendtartás változásait bírói és ügyvédi szemszögből vizsgálták az online eseményen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvény célja kifejezetten az volt, hogy a polgári perrendtartás által leginkább érintett két jogászi hivatásrend – a bírók és az ügyvédek – szemszögéből ismertesse a legfontosabb módosításokat és azok lehetséges gyakorlati hatásait, hiszen a novella rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

A bírói kar részéről Dr. Komáromi Zoltán, a Szegedi Törvényszék tanácselnöke, az ügyvédek részéről pedig Dr. Pető Zsolt, a Kardos-Pető-Törőcsik Ügyvédi Iroda vezetője vett részt. A beszélgetést Prof. Dr. Szabó Imre, az Igazságügyi Minisztérium Polgári Perjogi Kodifikációs Szerkesztőbizottságának korábbi elnöke moderálta. Az eseményt az érdeklődők online követhették, a rendezvény résztvevői a József Attila Tanulmányi és Információs Központban, a járványügyi rendelkezések betartásával voltak jelen.

 

A műhelybeszélgetést Prof. Dr. Görög Márta, a Magyar Jogász Egylet megyei szervezetének elnöke, intézetvezetője nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az új Polgári Törvénykönyvben biztosított jogok hatékony érvényesítésének feltétele az ezt lehetővé tevő polgári perrendtartás megléte.

A két órás rendezvény végén a közel száz résztvevőnek lehetősége volt kérdéseket intézni az előadókhoz.


További információk olvashatóak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának honlapján.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.