Bezár

Hírarchívum

PreisVerleihung_4983_small

Miniszteri Díjban részesült az SZTE CEEPUS hálózata

Miniszteri Díjban részesült az SZTE CEEPUS hálózata

2021. június 18.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem CEEPUS hálózatát Miniszteri Díjjal ismerték el. A hálózat szegedi koordinátorai: Prof. Dr. Palkó András, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinika orvosa, az SZTE ÁOK egyetemi oktatója és Dr. Nagy Antal, az SZTE Informatikai Intézet egyetemi oktatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A CEEPUS (Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram) ösztöndíjprogram célja, hogy a felsőoktatás területén együttműködő partner intézmények között lehetővé tegye hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítását, speciális kurzusok, valamint hallgatói kirándulások szervezését. Támogassa hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a térségben, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését. A program több mint 20 éve működik, jelenleg 15 különböző országból több mint 50 felsőoktatási intézményt kapcsol össze.

 

A program intézményi szintű koordinálásáért és a szinergiák megteremtését a Nemzetközi Mobilitási Iroda (NMI) felelős. Az NMI feladata többek között a Tempus Közalapítvány által megítélt pénzügyi támogatások kifizetése és azok elszámolása, az SZTE CEEPUS honlap gondozása és az eredmények disszeminálása.


A CEEPUS Miniszteri Konferenciája a program eredményeinek széles körű megismertetése és hatékony alkalmazása érdekében Miniszteri Díjat alapított 2001-ben. A hálózati projektek minőségi megvalósítását elismerő díjat, az összes CEEPUS tagország szakértőinek közös döntése alapján ítélik oda. Idén a Szegedi Tudományegyetem CEEPUS hálózatát tüntették ki a díjjal. A hálózat szegedi koordinátorai: Prof. Dr. Palkó András, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinika orvosa, az SZTE Általános Orvostudományi Kar oktatója és Dr. Nagy Antal, az SZTE Informatikai Intézet oktatója.

 

A 2018 és 2019-es tanévekben 48 résztvevő intézet csatlakozott a hálózathoz– tudtuk meg Dr. Nagy Antaltól, aki elmondta: a hálózat vezetője Prof. Dr. Erich Sorantin a Graz-i Orvosi Egyetem professzora, már a kezdetektől aktív szerepet vállalt a Közép-Kelet Európai egyetemek radiológiai és ahhoz kapcsolódó orvosi képfeldolgozással kapcsolatos kutatások összefogásában. Nevéhez köthető az „Image Processing, Information Engineering & Interdisciplinary Knowledge Exchange” CEEPUS hálózat létrehozása, amely megfelelő keretet biztosít az együttműködéshez. Tevékenysége elismeréséül Prof. Dr. Erich Sorantin-nak 2018-ban Doctor Honoris Causa címet adományozott a szegedi egyetem.


Mi a CEEPUS koordinátorok feladata? – kérdeztük. Dr. Nagy Antaltól. – Előadásokat tartunk, közös kutatások kialakítását segítjük a tagintézmények között. Információt adunk a hálózati pályázatok összeállításához. A CEEPUS hálózat mobilitásainak köszönhető, hogy az Informatikai Intézethez köthető Képfeldolgozó Nyári Iskolát magas színvonalon rendezzük meg a Szegedi Tudományegyetemen és más CEEPUS partner intézetben. Idén Rijekában. És persze a mobilitásban résztvevő hallgatókat is mi választjuk ki – ismertette Dr. Nagy Antal.


Megtudtuk: a díj elnyerésének előfeltétele volt, hogy a megelőző két tanévben a hálózat egésze 80% fölötti kvóta felhasználást érjen el, vagyis ilyen magas legyen a mobilitás aránya. A díjra jelölt hálózatokat tartalmi szempontból a partnerségekben résztvevő minden országból legalább egy-egy külső szakértő értékelte. A nemzetközi bírálat során így kialakult rangsor alapján állapították meg, az ez évi Miniszteri Díj nyertesét.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek