Bezár

Hírarchívum

Tandi_Flora_borito

Jogászból énekesnő: az SZTE korábbi hallgatója a fontos ügyekért is dalra fakad

Jogászból énekesnő: az SZTE korábbi hallgatója a fontos ügyekért is dalra fakad

2021. június 18.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója, Tandi Flóra hisz a fontos társadalmi ügyek megéneklésében. Szerinte a zene és az éneklés mindenre gyógyír. Tandi Flóra olyan nagyra tartott művészek kíséretében lép színpadra, mint Miklósa Erika vagy Wolf Kati. Az énekesnőt arról is kérdeztük, mit üzen a diplomázó fiataloknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Mikor váltotta le a jogot az éneklés az életében?

 

– A kérdés inkább az, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Nagyon szerettem volna művészpályára menni, de a szüleim ragaszkodtak ahhoz, hogy egy olyan területen szerezzek egyetemi végzettséget, amely biztos jövőt kínál. Így esett a választásom a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahol nagyon sok fontos ismeretre tettem szert. Ezeket ma is kamatoztatom, annak ellenére, hogy főállásban nem jogászként dolgozom. A szegedi egyetemen folytatott tanulmányaimmal párhuzamosan kezdtem el felépíteni a zenei és énekesi karrieremet, ezért levelezőn diplomáztam. Akkoriban készült a bemutatkozó lemezem és Miklósa Erika is abban az időszakban karolt fel, s lett a mentorom. Énekesnőként bontogattam a szárnyaimat, a jogot mégsem cseréltem le rá teljesen, a kettő együtt létezett. A magas szintű egyetemi képzésnek köszönhetően sok jó ember gyűlt össze egy helyen, a csapat tagjai szerették és mindenben segítették egymást. Sőt, a mai napig él az első néhány hétben létrehozott, közös Facebook csoport, és bár a kommunikáció már nem túl aktív benne, mégis jó érzés néha ránézni a bejegyzésekre és nosztalgiázni.

 

– Gyakran épít egy-egy dalt fontos, sokakat érintő ügy köré. Mit jelent az Ön számára ez a hivatás?

 

– Így van, mindebben valószínűleg a jogi tanulmányaimnak is szerepe van. Amellett, hogy elég szenzitív személyiséggel rendelkezem, alapvetően él bennem a különböző társadalmi helyzetekre irányuló érzékenység. Énekesnőként fontosnak tartom, hogy - a zenét eszközként használva – fókuszba helyezzek olyan témákat, amelyek nem csak engem foglalkoztatnak. Ilyen volt például a női jogokat érintő, párkapcsolati erőszakról szóló dalom Miklósa Erikával, vagy az a lemez, amely most készül az emberi jogok jelenségeiről.


cikkbe_1

 

– Hisz abban, hogy azért kell járnia ezt az életutat, hogy a dalaival felhívja a figyelmet a különböző társadalmi problémákra? Gondolok itt a szűrések fontosságára, a bűnmegelőzésre, vagy épp a család és a gyermekek biztonságára, védelmére.

 

– Igen, hiszek abban, hogy mindenki hozzá tudja tenni a magáét ehhez a „nagy egészhez”. Én így tudom. Ha csak eggyel több nő megy el mammográfiára, vagy végzi el az önvizsgálatot, ha eggyel több élet menekül meg, mert valaki felhívja a 112-t vagy, ha csak eggyel több nő merít erőt ahhoz, hogy kilépjen egy bántalmazó kapcsolatból, akkor már célba ért minden befektetett munka, minden kiénekelt hang és szó.


– Nemrégiben átesett egy műtéten. Ilyen és ehhez hasonló nehéz helyzetekben segít az éneklés, a zene?

 

– Az autóban utazva kiénekelni a fájdalmat a legjobb gyógymód, amit ismerek! A zene egyébként mindig segít. Nem véletlen, hogy sokan ehhez nyúltak az elmúlt másfél évben.

 

– Mit üzen azoknak a fiataloknak, akik esetleg azt érzik egy-egy diploma, oklevél megszerzése után, hogy nem szeretnék azt az adott szakmát, hivatást űzni?

 

– Én nagyra becsülöm azt, aki nemcsak akar, hanem mer is változtatni az életén. Akkor is, ha ez teljesen más irányba viszi a mindennapjait és átformálja a kapcsolatait. Akkor is, ha ez esetleg azzal jár, hogy másban szeretne kiteljesedni szakmailag, és akkor is, ha úgy érzi, hogy a szakmáját, hivatását egy mérgező légkörben nem szeretné tovább gyakorolni. Az életminőségünk megőrzése nagyon fontos. Én hálás vagyok a szüleimnek, hogy annak idején erre az útra tereltek és megszereztem a jogi diplomát, ezáltal ma elmondhatom: tényleg több lábon állok. Az ember sosem tudja, hogy mi a következő lépés, aztán egyszer csak jön egy világjárvány és évekig nem tud színpadra állni…


SZTEinfo - Pósa Tamara

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek