2024. március 28., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

Nyito_SZTE_TTIK_mikroCT_csapat

Nemzetközi visszhangot keltenek a szegedi anyagtudományi mikro-CT kutatások

Az élettudományi és fogorvostudományi kutatások, a régészeti és az anyagtudományi vizsgálatok eredményességéhez is hozzájárul az SZTE mikro-CT készüléke. A műszer révén például a 3D nyomtatott testek mechanikai tulajdonságairól is rangos tudományos lapokban publikáltak a Szegedi Tudományegyetem kutatói és partnereik.

Hogyan hat a tudományos eredményekre egyetlen műszer? A kérdésre választ keresve megnéztük, az utóbbi egy évben mely publikációkhoz volt köze a Szegedi Tudományegyetemen 2017 végén beszerzett Bruker SkyScan 2211 típusú mikro-CT készüléknek.

 

 

GRAFIT ÉS KERÁMIA

 

A Bruker SkyScan 2211 típusú mikro-CT, köszönhetően szubmikrométeres maximális felbontásának, fontos szerepet játszik az anyagtudományi vizsgálatokban.

 

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékén létrejött mikro-CT csapatban dolgozó prof. dr. Kónya Zoltán, prof. dr. Kukovecz Ákos, dr. Vajtai Róbert és Vásárhelyi Lívia nevére bukkantunk két rangos folyóiratban megjelent cikk szerzőlistáján is.

 

2021 tavaszán a szegedi kutatók, a külföldi partereikkel együttműködésben, két érdekes dolgozatot is publikáltak a 3D nyomtatott testek mechanikai tulajdonságairól. A tématerület vezető, D1-es presztízsfaktorú folyóirataiban jelentek meg azok a cikkek, amelyek szerzőgárdájában az SZTE kutatói is szerepelnek.

 

Az összetett grafitszerkezetek háromdimenziós nyomtatásával foglalkozó, „Three-dimensional printing of complex graphite structures” című cikk (Carbon, 2021, DOI: 10.1016/j.carbon.2021.05.003) a szénalapú nanostruktúrákkal kapcsolatos tudományos eredményekről tájékoztató szaklapban látott napvilágot.

 

A sérüléseknek ellenálló kerámiát fókuszba állító, „Damage-tolerant 3D Printed Ceramics via Conformal Coating” című publikáció (Science Advances, 2021, DOI: DOI: 10.1126/sciadv.abc5028) fontosságát jelzi, hogy a szegedi, kanadai, és indiai kutatók által felvetett téma 2021 júliusának elején bekerült az amerikai Rice Egyetem vezető tudományos hírei közé is.

 


SZTE_TTIK_mikroCT_csapat_j
Az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének mikro-CT csapata (balról jobbra): Dr. Szenti Imre, Dr. Kónya Zoltán, Vásárhelyi Lívia, Dr. Sebők Dániel, Dr. Kukovecz Ákos.

 

120 ÓRA HELYETT 1 PERC

 

A szegedi mikro-CT csapat a szintén D1 besorolású Acta Materialiában megjelentFast and accurate lacunarity calculation for large 3D micro-CT datasets” című munkájára a legbüszkébb (DOI: 10.1016/j.actamat.2021.116970). Ez az ingyenesen olvasható cikk – a hozzá tartozó, szintén ingyenesen hozzáférhető Lac3D szoftverrel – komoly módszertani előrelépést jelent.

 

Elsőként teszi lehetővé a térbeli heterogenitás számszerű mértékeként használható lakunaritás gyors kiszámolását a mikro-CT készüléknek köszönhetően kidolgozott módszer. A korábbi eljárással egy-egy nagyobb adathalmazra akár 120 óráig is eltartó számolás az új szegedi módszerrel kevesebb, mint 1 perc alatt eredményre vezet. Ennek köszönhetően a lakunaritás bekerülhet a rutinszerűen kiszámított kvantitatív CT-alapú anyagleíró paraméterek közé. A számítási eredmény gyors megszületése lehetővé teszi a különböző anyagok, keverékek egzakt sorbarendezését a térbeli inhomogenitásuk mértéke alapján.

 

A számításokat könnyítő cikket Dr. Sebők Dániel, Vásárhelyi Lívia, Dr. Szenti Imre, Dr. Vajtai Róbert, Dr. Kónya Zoltán és Kukovecz Ákos jegyzi.

 

 

EGY MŰSZER TÖBB TUDOMÁNYÁG

 

A „Szerkezetvizsgálati infrastruktúra fejlesztése önszerveződő rendszerek alkalmazásaihoz: atomi szinttől a szubmikrométeres léptékig” elnevezésű GINOP-2.3.3-15-2016-00010 projekt támogatásával került a Szegedi Tudományegyetemre a Bruker SkyScan 2211 típusú mikro-CT készülék.

 

A különleges eszköz a kutatások széles körét támogatja. A mikro-CT hozzájárul például az élet- és fogorvostudományi kutatások, a régészeti vizsgálatok eredményességéhez is.

 

 

SZTEinfo

Fotó: SZTE AKKT

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket