SZTE Info

high_tech_ubi

Kóser növénytermesztés az SZTE-n

Szakmérnöki szinten, online levelező oktatásban (blended learning) ismerkedhetnek meg az SZTE MGK hallgatói a kóser kertészettel. A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló oktatásának keretein belül többek között kóser uborkatermesztést is lehet majd tanulni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged mellett, Deszken található Magyarország egyik legnagyobb és legmodernebb uborka hajtató telepe, amit az SZTE alumnusa, Szilágyi Zoltán vezet. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági karának volt hallgatója, profi módon ültette át a gyakorlatba, amit az egyetemen tanult. Ő is egyike azon gazdáknak, akikkel az oktatás területén szorosan együttműködik az SZTE.

 

- A Mezőgazdasági Kar a legmodernebb technológiákat alkalmazó gazdák, gazdaságok segítségével oldja meg a gyakorlati képzést. Ennek köszönhetően a hallgatóink mindig a legújabb technológiákkal, módszerekkel ismerkednek meg, ráadásul nem elméleti szinten, hanem „élesben”. A termelők folyamatosan követik a piac változásait, különben versenyhátrányba kerülnének. Ez biztosítja számunkra az innovációk elérhetőségét.  A gyakorlat mindig a napi piaci viszonyokhoz orientál – tudtuk meg Dr. habil. Lantos Ferenctől, az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet egyetemi docensétől.

 

A szabadföldi kertkultúra és annak termőviszonyai jelenleg az SZTE mezőgazdasági képzésének fókuszában vannak. Ehhez kapcsolódik a Fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök/szakember képzés, mely online levelező formában indul, a 2021/2022-es tanévben. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is. Zajlanak a tárgyalások, és amikor megvalósul az együttműködés, akkor új munkahelyek jöhetnek létre és növekedhet a hazai exportbevétel is.

 

Új tantárgyak is felkerülhetnek az SZTE palettájára, az új képzés kapcsán.


- Augusztusban további lépések várhatóak: jelenleg is zajlanak az egyeztetések külföldi egyetemekkel. Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésünkbe, amely szerint az SZTE MGK-n kezdenénk el Funkcionális Kertkultúrát oktatni, ami három pilléren állna: a biodinamikus kertgazdálkodáson, a hagyományos bolgárkertészeten, illetve a kóser kertészeten. A kóser, ebben az esetben azt jelenti, hogy minden szempontból megfelel a kóser előírásoknak: a termesztéstől a tároláson át egészen a csomagolásig illetve amíg eljut a fogyasztókig. A képzés így komplexé válik és akár a világ más tájain is átvehetik majd ezt a metódust – foglalta össze az SZTE oktatója, Dr. Lantos Ferenc.


SZTEinfo - Lévai Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.