SZTE Info

Covid_hallgatok

ITM: ingyenjegyet kapnak az EFOTT-ra a védekezésben résztvevő hallgatók

A koronavírus elleni védekezésben szerepet vállaló szegedi egyetemi hallgatók is ingyenes belépőt igényelhetnek az EFOTT fesztivál nulladik napjára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány mindannyiunk életét megváltoztatta. Újra bebizonyosodott, hogy az ilyen kritikus helyzetekben csak a közös összefogás, az egész nemzetre kiterjedő együttműködés segíthet úrrá lenni a legyűrhetetlennek tűnő bajokon. Hiába is vár egy ország külső segítséget, ha önmagán nem tud segíteni. Hogy ez a segítség időben érkezett, abban elévülhetetlen érdemei vannak egyetemi polgárainknak – fogalmazott a Szegedi Tudományegyetem vezetőségének írt levelében Prof. Dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.


Tavaly ősz óta az Országos Mentőszolgálatnál 62 ezer, a kórházakban és a klinikákon pedig közel 8 ezer műszakot teljesített mintegy 8700, nagyrészt orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató.


A tárca tapasztalatai, illetve a visszajelzések alapján a felsőoktatási intézmények, a kormányhivatalok és az egészségügyi szolgáltatók közötti együttműködés kiváló a koronavírus-járvány elleni védekezési feladatok ellátásában, a hallgatók hozzáállása példa értékű mind az Országos Mentőszolgálatnál, mind a kórházakban, klinikákon teljesített feladatok elvégzése során.


- Hálánk jeléül szeretnénk, ha ezek az egyetemi polgárok, a mi „COVID-hőseink” a társadalmi élet újraindulását kihasználva újra önfeledt fiatalok lehetnének. Jelen kezdeményezés keretében a védekezésben résztvevők ingyenesen vehetnek részt az EFOTT 0. napjának rendezvényein, ezzel is tisztelegve munkájuk előtt – olvasható a levélben.


A koronavírus elleni védekezésben jelentős szerepet vállaló hallgatók számára 9000 ingyenjegyet biztosítanak az idei EFOTT nulladik napjára. A Velencei-tavi fesztiválra, augusztus 10-ére szóló belépőkhöz a rendezvény honlapján (www.efott.hu) juthatnak hozzá a fiatalok. Az ehhez szükséges kódot hamarosan e-mailben kapják meg az érintettek.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.