Bezár

Hírarchívum

nyito_SzNBErem_szafraniec

A szegedi Szőkefalvi-Nagy Béla Érem 2020. évi díjazottja a krakkói Jagelló Egyetem matematikusa

A szegedi Szőkefalvi-Nagy Béla Érem 2020. évi díjazottja a krakkói Jagelló Egyetem matematikusa

2021. január 04.
2 perc

Az SZTE Bolyai Intézetének Tanácsa a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet 2020-ban a krakkói Jagelló Egyetem matematikusának, Franciszek Hugon Szafraniec emeritus professzornak ítélte oda. A szegedi egyetem ikonikus matematikusa, Szőkefalvi-Nagy Béla emlékére alapított díj átadási ünnepségét és az ehhez kapcsolódó tudományos előadást – a koronavírus-járvány miatt – 2021-ben egy későbbi időpontban tartják meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

21. alkalommal döntött a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének Tanácsa a Szőkefalvi-Nagy Béla Érem díjazottjáról. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet rangos elismerését a szegedi universitas nemzetközi hírű matematikai iskoláját elindító Haar Alfréd és Riesz Frigyes által 1922-ben alapított Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat aktuális szerkesztőbizottsága javasolja.

 

Szafraniec_j

2020-ban Franciszek Hugon Szafraniec, a krakkói Jagelló Egyetem emeritus professzora nyerte el a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet.

 

„A Szőkefalvi-Nagy Erzsébet által alapított díjat minden évben olyan kiváló matematikus kaphatja meg, aki a Szegedi Tudományegyetem Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytatott. Franciszek Hugon Szafraniec a funkcionálanalízis és operátorelmélet területén ért el kiemelkedő eredményeket, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban négy nagy hatású cikket publikált” – kezdődik az SZTE Bolyai Intézet közleménye.

 

Szafraniec professzor matematikai munkássága témáit tekintve széles körű. PhD fokozatát 1968-ban szerezte a Jagelló Egyetemen a nemlineáris analízis területén. Érdeklődése ezután az operátorelmélet irányába fordult, az akkoriban egyik legaktuálisabb terület, a dilatációelmélet felé. Szőkefalvi-Nagy Béla híres Appendix-e (1955) alapvető hatást gyakorolt kutatásaira, és azokat máig inspirálja. Szafraniec professzor tudományos tevékenységére jellemző, hogy látszólag egymástól távol álló témák között talál összefüggéseket.


Szőkefalvi-Nagy Béla általános dilatációs tétele Szafraniec professzor számos olyan eredményének a kiindulópontja, mely túlmutat az operátorelméleten. Azon észrevétele, hogy a dilatációs tétel bizonyításában a reprodukáló magú Hilbert-terek (RKHS), mint eszköz már benne rejlettek, érdeklődését ezen elmélet iránt tovább fokozta, és annak kiemelkedő jelentőségű alkalmazásaihoz vezette komplex függvénytani, harmonikus analízisbeli és kvantumelmélethez kapcsolódó témákban.


sznb_2020_j


Négy cikket publikált az Acta Scientiarum Mathematicarum-ban Szafraniec professzor. Közülük kettő a dilatációelmélethez kapcsolódik. Egyik nagy hatású dolgozatára több mint 60 idézet született.

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel az ünnepélyes éremátadásra és a díjazott előadására egy későbbi időpontban kerül sor” – zárul az SZTE Bolyai Intézet közleménye.

 

SZTEinfo

 

 

Korábban írtuk a Szőkefalvi-Nagy Béla Érem díjátadó ünnepségéről:

A 20. Szőkefalvi-Nagy Béla Érem az SZTE-professzor, akadémikus Hatvani László matematikusé

Lovász László kapta a 18. Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet az SZTE Bolyai Intézetben

A „hálóelmélész” Czédli Gábor kapta a 17. Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek