Bezár

Hírarchívum

ljr_nyito

„Számomra az egyetem a tanulás mellett mindig is a kihívások kereséséről és saját határaim feszegetéséről szólt” – interjú Lennert József Richárd hallgatóval

„Számomra az egyetem a tanulás mellett mindig is a kihívások kereséséről és saját határaim feszegetéséről szólt” – interjú Lennert József Richárd hallgatóval

2021. január 22.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának ÚNKP-ösztöndíjas hallgatója kutatómunkája során különböző műanyagokból készült 3D nyomtatott, fröccsöntött, RIM öntött, és vákuum öntött próbatestek ütőmunkáját vizsgálja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Új Nemzeti Kiválóság Program több témakörben kiírt ösztöndíjpályázatokat magába foglaló program, melynek célja, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogassa. Az ÚNKP olyan – alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló – hallgatókat, doktorjelölteket, valamint fiatal oktatókat, kutatókat támogat, akik a programban részt vevő felsőoktatási intézményben eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.


Megfelelő lehetőség fiatal kutatók számára


– Számomra az egyetem a tanulás mellett mindig is a kihívások kereséséről és saját határaim feszegetéséről szólt, így nem volt kérdéses, hogy a tavalyi év után az idei ÚNKP pályázaton is szerencsét próbálok. Ez a pályázat remek lehetőséget biztosít a kutatni és tudásukat bővíteni vágyó hallgatók számára, hogy a kutatási tervük vagy szakdolgozatuk költségeit pályázati forrásból finanszírozhassák – mesélt a pályázati lehetőség előnyeiről az SZTE Mérnöki Karának mechatronikai mérnök hallgatója Lennert József Richárd, aki témavezetőjétől, Dr. habil. Sárosi Józseftől, az SZTE Mérnöki Karának stratégiai és fejlesztési dékánhelyettesétől értesült az utóbbi ösztöndíjlehetőség megjelenéséről, aki rengeteget segített pályázatának előkészítésében.


Az egyetemi tantárgyak és a duális képzés „ereje”


Műanyagipari gyártástechnológiák vizsgálatát végzi jelenlegi kutatása keretében Lennert József Richárd mechatronikai mérnök hallgatónk. Témaválasztásának két oka is volt. Tanulmányai során már a második félévben felkeltette az érdeklődését az Anyagismeret 1. tantárgy az anyagvizsgálat iránt. Ezt fokozza, hogy duális tanulmányait a Moltech AH Kft-nél és annak kapcsolt vállalkozásánál a Prototech Gold Kft-nél folytatja, ahol a vizsgált technológiák közül hárommal rendszeresen találkozik. – 3D nyomtatással én magam is foglalkozom hobbi szinten, így ilyen szempontból is érintett vagyok a témában. Az csak hab a tortán, hogy ez egy nagyon hálás téma, hiszen minél többet foglalkozom vele annál több új problémába és potenciális új kutatási témába ütközöm.


Szakmai segítség minden irányból


Kutatásához az SZTE Mérnöki Karán található anyagvizsgáló laboratóriumban, a két Charpy-féle ütőművet használja. – Mivel a kutatásomhoz rendkívül sok próbatestre van szükségem elengedhetetlenek a stabil és megbízható beszállítók. Itt külön kiemelném duális képzőhelyem a Moltech AH Kft., illetve a Prototech Gold Kft. szerepét, ahol a kutatómunkámhoz szükséges alapokat megtanultam és ahonnan próbatesteket és szükség esetén szakmai támogatást kapok. Illetve a Salaplast Kft. szerepét, akik egy kedvezményes fröccsöntőszerszámmal, próbatestekkel és szükség esetén szakmai segítséggel járulnak hozzá a kutatásomhoz. Fontos még megemlíteni az egyetemünk oktatóitól kapott szakmai segítséget és a megfelelő időbeosztást, ugyanis a pályázat teljesítéséhez nélkülözhetetlen, hogy folyamatosan foglalkozzak a kutatással – mesélt készséges támogatóiról mechatronikai mérnök hallgatónk.


vizsgalat_1_ljr_330x330


Kutatás az egyetemi laboratóriumban


A kutatás még jelenleg is zajlik. – Röviden összefoglalva a sikeres pályázatról szóló értesítést követően; a korábban említett beszállítóimmal egyeztettem, hogy milyen jellegű és mennyi próbatestre van szükségem, illetve hozzáláttam a 3D nyomtatott próbatestek elkészítéséhez, mivel azokat magamnak készítem. Az anyagvizsgáló labort általában heti egyszer veszem igénybe, amikor is az előző hét során elkészült próbatesteken végzem el a méréseket. Ilyenkor általában csak a két Charpy-féle ütőmű egyikét használom, attól függően, hogy milyen jellegű próbatesteket vizsgálok éppen. A mérések végeztével következik minden esetben az időigényesebb rész. Ez a mérési eredmények kiértékelése és teljes mérési sorozatok elkészülése esetén a következtetések levonása – mesélt kutatásának menetéről az SZTE Mérnöki Karának mérnökhallgatója.


– Ezt a pályázatot elsősorban olyan hallgatóknak ajánlom, akik szeretnének egy adott témában jobban elmélyülni, szeretik a kihívásokat és képesek jól beosztani a saját idejüket. Hiszen ez a pályázat rendkívül komoly kötelezettségekkel is jár – válaszolta Lennert József Richárd arra a kérdésünkre, hogy kinek ajánlaná az ÚNKP ösztöndíjlehetőséget.


SZTEinfo - Újvári Gréta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek