2024. március 28., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

IMG_9518-001

Lövésdetektortól a járvány előrejelző rendszerig - Díjazták az innovatív ötleteket az SZTE-n

Öt kategóriában huszonnégy magas színvonalú pályázat érkezett be a 2020-ban meghirdetett SZTE Innovációs Díjra, amelynek eredményhirdetését 2021. február 23-án tartották.

- Az innováció támogatása jegyében 2016 óta osztjuk ki az SZTE Innovációs Díjat, amellyel az egyetem azon kutatóit és hallgatóit támogatjuk, akik munkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet. A 2020-ban elnyert Innovációs Díjakat 5 kategóriában adjuk át – mondta dr. Fendler Judit kancellár, az SZTE Innovációs Díj átadóján 2021. február 23-án.


IMG_9535

 

A Leginnovatívabb TDK munka díjat Csuvik Viktor vehette át, „Szoftverhibák automatikus javítási lehetőségeinek továbbalakítása” című munkájáért. Témavezetője Dr. Vidács László. A Leginnovatívabb Phd munka Pamlényi Krisztiáné volt, aki Cetirizint tartalmazó, innovatív megoldásként szájnyálkahártyán alkalmazható, nátrium-alginát alapú bukkális mukoadhezív film formulálását hajtotta végre. Ez egy alternatív gyógyszerbeviteli módszer, amellyel a hatóanyag a szájnyálkahártyán azonnal felszívódik. Témavezetői: Kristó Katalin, és ifj. Dr. Regdon Géza.


IMG_9518

 

A Leginnovatívabb kutatómunka a bölcsészet- és a társadalomtudományok területén Dr. Csapó Benő és Dr. Molnár Gyöngyvér közös munkája lett: az eDia online diagnosztikus rendszer, amely a pedagógiai kultúra megújításának eszköze, a diákok személyre szabott, differenciált fejlesztését teszi lehetővé. A leginnovatívabb kutatómunka a műszaki tudományok területén Kalmár György és Dr. Maróti Miklós kutatása, akik az ultra alacsony fogyasztású akusztikus lövésdetektort kísérletezték ki. Ez a szoftver képes előre jelezni a lövéseket, és már afrikai elefántok védelmére tesztelik. Ugyanebben a kategóriában díjazták Dr. Sápi András innovációját, aki olcsó, nemesfémmentes, gáztisztító katalizátorokat fejlesztett ki a labor szintű kutatásoktól az üzemszerű alkalmazásig, amely ártalmatlanítja a tüzelésből származó káros anyagokat. A leginnovatívabb kutatómunka a természettudományok és élettudományok területén Dr. Vizi Zsolt, Bogya Norbert és Boldog Péter munkája, akik a Flatten, Járvány előrejelző és készletező keretrendszert dolgozták ki.


IMG_9556

 

Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese kifejtette, hogy mennyire fontosak ezek a fejlesztések, amelyekre a Szegedi Tudományegyetem a későbbiekben is építhet.


SZTEinfo

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket