SZTE Info

IMG_6513-002

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából, különleges programra hív az SZTE

1990 óta, február utolsó vasárnapja az Idegenvezetők Világnapja. Idén természetesen nem számíthatunk a jellegzetes, esernyőt követő népes csoportokra, de a Szegedi Tudományegyetem egy olyan lehetőséget kínál, amellyel méltó módon ünnepelhetünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több, mint harminc éve ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely sok városban napokig tartó rendezvénysorozattá fejlődött. A számtalan program egyike volt korábban, hogy az idegenvezetők társadalmi munkában mutatták be városukat, a hétköznapokban megismert utcák és terek új oldalát.


Az érdeklődők, akár helyiek is, felfedezhetik a településeik addig kevéssé közismert kulturális értékeit, különlegességeit.  Ebből az alkalomból múzeumok és más kulturális intézmények is megnyitották kapuikat. Idén, mint minden más, ez a jeles nap is más lesz, mint amit megszokhattunk.


Az SZTE egy olyan programot ajánl, amely nemcsak egészséges, de tudásukat is gyarapíthatják, akik csatlakoznak. Szeged városa elképzelhetetlen az SZTE nélkül, az SZTE pedig Szent-Györgyi Albert nélkül. A Nobel-díjas kutató ezer szállal kötődik a Tisza-parti megyeszékhelyhez. Az Idegenvezetők Világnapja jó alkalom, hogy mindenki alaposan megismerje azokat a szegedi helyszíneket, amelyeken Szent-Györgyi élt és alkotott. Az érdeklődők az általuk választott időben és tempóban teljesíthetik az Emléksétát.


Honlapunkon részletesen is olvashatnak a Szent-Györgyi Emléksétáról, ahol még a kérdésekhez is találhatnak segítséget.


Akinek van kedve, még egy nyereményjátékban is részt vehet, amelyben mindössze három kérdésre kell válaszolni, készíteni egy fotót a séta teljesítése közben és a helyes válaszokat a fotóval beküldeni a rendezveny@szte.hu e-mail címre.


A játékhoz az alábbi Facebook eseményben lehet csatlakozni. az SZTE Facebook profilján találhatnak.

Jó sétát kívánunk mindenkinek!


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.